19 Юни 2024сряда14:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Темата днес

Евро 2024 чука на вратата

Седемнадесетият шампионат на Стария континент гарантира футболно шоу от звездна класа

/ брой: 109

автор:Дума

visibility 1462

Европейското първенство по футбол чука на вратата. Шампионатът в Германия започва в петък и завършва на 14 юли. В надпреварата ще участват 24 страни, които вече са разделени в шест групи.

Шоуто ще бъде водено от шампиона от миналогодишното първенство - Италия, която обаче не е смятана за фаворит.
Мачовете ще се проведат на десет стадиона. Турнира ще открият домакините и Шотландия на "Алианц Арена" в Мюнхен. Финалът е предвиден за Берлин на "Олимпийския стадион". Другите арени са "МХП-Арена" (Щутгарт), "Арена Ауфшалке" (Гелзенкирхен), "Валдщадион" (Франкфурт), "Райненергищадион" (Кьолн), "Есприт Арена" (Дюселдорф), "Фолкспаркщадион" (Хамбург), "Сигнал Идуна Парк" (Дортмунд) и "Ред Бул Арена" (Лайпциг).

И на този шампионат всичко отново ще се върти около парите - не само от билети, бира, телевизионни права и т.н., а и заради цената на футболистите. Именно на подобни форуми играчите вдигат неимоверно стойността си.
В момента най-скъпят играч на шампионата е Килиан Мбапе (Фр). Новата перла на Реал Мадрид е оценявана на 180 млн. евро. Стрелецът обаче вече се уреди с новия си отбор.
След него се нарежда най-добрият играч във Висшата лига Фил Фодън, оценен на 150 млн. евро. Клубът му Манчестър Сити обаче продава само ненужните си футболисти, но англичанинът може да събере погледите.

Топ 3 допълва Рафаел Леао. Португалецът е основната звезда на Милан. Той е оценяван на 90 млн. евро и няма да е изненада, ако някой гранд го придърпа. Леао може да блесне в Германия, след като е част от звездната селекция на Португалия, водена от неостаряващия Кристиано Роналдо.
После следват Джуд Белингам (Реал), Деклан Райс (Арсенал) и Родри (Ман Сити), които са апетитна хапка за английските грандове.

От българското първенство ще има двама представители на Евро 2024. Това са играчите на Лудогорец Квадво Дуа (Швейцария) и Якуб Пьотровски (Полша). Представителите на националния ни отбор пак ще гледат голям форум по телевизора, след като останаха далеч от класирането.
Българският фен обаче се вълнува от звездното шоу на Стария континент, защото по традиция тези първенства са по-силни от световните. В Европа слаби отбори няма.


Англия и Франция са фаворити

Англия и Франция са фаворити за титлата. Това предрича суперкомпютърът на технологичната компания "Opta". Шансовете на "Трите лъва" са оценени с 19,9%, а тези на Франция - с 19,1%. Англия е в Група С с Дания, Словения и Сърбия, докато французите са в D с Нидерландия, Полша и Австрия.
Англия през последните години не беше смятана за фаворит, но тази тенденция се променя. Селекционерът Гарет Саутгейт има на разположение играчи като Хари Кейн, току-що спечелилия Шампионската лига Джуд Белингам и звездата на Ман Сити Фил Фодън. Компютърният симулатор дава 95,4% шанс на англичаните да излязат от групата. Завършването на първо място може да е по-важно в тази група, отколкото в други, тъй като вторият в Група C ще трябва да играе с победителя от Група A - потенциално домакина Германия, така че добрият старт може да се окаже решаващ за надеждите на "Трите лъва".
"Opta" оценява шанса на "петлите" да излязат от груповата фаза на 83,9%. Отборът на Дидие Дешан разполага със суперзвезди на всяка позиция. За разлика от другите отбори, французите имат невероятно класна резервна скамейка.
Ако и Англия, и Франция излязат от групите си като първи, има голям шанс да се срещнат на 1/2-финалите, ако няма изненади по пътя им.


Големите отсъстващи на шампионата

Световноизвестни имена са сред големите отсъстващи на Евро 2024. Списъкът се оглавява от суперзвездата на Манчестър Сити и Норвегия Ерлинг Халанд. 23-годишният нападател вкара 38 гола и асистира за още шест в 45 мача във всички турнири, но не успя да помогне на родината си да се класира за шампионата. По телевизията ще гледа мачовете и другата голяма звезда на норвежците - капитанът на Арсенал Мартин Йодегор.
Следващите отсъстващи са представители на Швеция. Това са Виктор Линдельоф (Ман Юнайтед), Деян Кулушевски (Тотнъм) и Александър Исак (Нюкасъл). "Тре кронур" е поредният скандинавски отбор в голова криза. В ерата след Златан Ибрахимович тимът не може да намери нов лидер.
Нападателят на Байерн Серж Гнабри (Гер) е извън терените поради контузия. Темпото и уменията му за дрибъл ще липсват като ключов компонент на атакуващата сила на Бундестима.
Защитникът на Реал Давид Алаба е аут с мускулна контузия. Неговите лидерски качества и опит биха били от решаващо значение за защитната линия на Австрия. Все пак бранителят ще е в Германия като "неиграещ капитан".
Полузащитникът на Барса Гави не успя да се възстанови от контузия. Неговата енергия и технически умения в средата на терена бяха голямо предимство за Испания.
Аут от шампионата е един от лидерите в състава на Нидерландия - Френки де Йонг. Полузащитникът страда от болки в глезена, заради които отпадна от състава на Роналд Куман.
Заради слаба форма е аут офанзивният халф на Англия Джак Грийлиш. Това е голям удар за "Трите лъва", защото той е основен играч на шампиона Ман Сити. Селекционерът Гарет Саутгейт обаче вече го задраска от списъка, защото футболистът беше в много слаба форма цяла пролет. Извън състава останаха още контузеният Хари Магуайър, както и Джеймс Мадисън, Джарад Брантуейт, Джеймс Трафорд, Къртис Джоунс и Джарел Куанса.
Дисквалификацията на Русия поради продължаващия конфликт в Украйна е сериозен удар за турнира. "Сборная" бе смятана за претендент, с талантлив състав и опит в последните големи турнири. Отсъствието на тима оставя празнота, особено като се има предвид силното му представяне на предишните шампионати.


Евро 2024 - групи и телевизионно излъчване:


Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 0

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ