19 Юни 2024сряда13:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Драгомир Стойнев:

Дневният ред на България трябва да се определя от националния интерес

Най-важното е хората да излязат и да гласуват, казва водачът на листите на "БСП за България" в Стара Загора и Пазарджик

/ брой: 104

автор:Мая Йовановска

visibility 1531

ДРАГОМИР СТОЙНЕВ е завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Министър на икономиката и енергетиката, отговарящ и за ресор „Туризъм“, в периода 2013-2014 г. Народен представител в няколко парламента. Вносител на десетки социални и икономически законопроекти. По негово предложение последното Народно събрание отложи либерализацията на пазара на ток за домакинствата и отпадането на гласуването на Пътната карта за климатична неутралност. Бил е икономически съветник на премиера Сергей Станишев и един от авторите на икономическите доклади, изработвани в мандата на президента Георги Първанов. Бил е председател на Комисията по социална политика и председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, както и председател на Групата за приятелство България-Франция. Член на Комисията по енергетика в няколко парламента. Владее френски, английски и руски език. Семеен, с две деца.


"Стигнахме дотам да си поставяме за цел стабилността на електроенергийната ни система"


"Намаляването на въглеродните емисии трябва да е на база приноса на всяка страна членка, а не налагано административно"

"Много е рисково, когато във властта се упражняват неопитни, бизнес ориентирани хора, които гледат на участието си в нея като на възможност да се обогатят и печелят"



- Какво Ви накара да се кандидатирате отново за народен представител?
- Желанието ми да довърша започнатото в енергетиката, социалната политика и икономиката. Последните парламенти бяха белязани от политическата криза, те функционираха като инструмент на тази политическа криза в ръцете на мнозинството. Така на заден план остана същинският смисъл на Народното събрание - законодателната и контролната функция. БСП бе партията, която допринесе много за здравия разум и за същинската работа на парламента. Знам, че има критичност към депутати с повече мандати. Но смятам, че опасността от влизането на неподготвени хора в парламента, непознаващи процедурите, парламентарната култура, хора, събрани на принципа на интереса, а не на идеите, е много опасно.
БСП е партия, която не изневерява на идеите за солидарност, равенство, социална защита и силна държава. БСП следва и принципа да изпраща в Народното събрание подготвени хора. Самият механизъм на избиране на нашите кандидати е такъв - ние не се посочваме, а се избираме. Което означава, че носим отговорност пред избралото ни мнозинство в партията.
- Кои инициативи определяте като най-важни и най-успешни за БСП в отиващия си парламент? Дали хората разбраха, че БСП първа предложи да се отложи с година излизането на свободния пазар на ток на битовите потребители и повдигнахте въпроса за поставянето на перки в морето?
- Вероятно част от хората може и да не разберат, че ние сме в основата на отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за домакинствата. По-важното е, че всички хора в България няма да усетят удара на цените заради незавършеността и неадекватността на една мярка, която другите политически сили щяха да наложат, без да се замислят. Българските семейства не са готови да понесат ефекта на либерализацията от гледна точка на доходите. Един от мотивите ни за промяна в Закона да енергетика и отлагане на либерализацията бе липсата на достатъчно средства във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Липсва и яснота как ще се случват нещата - например как ще се фактурира потребената електроенергия от домакинствата или как ще бъдат компенсирани енергийно уязвимите потребители. В европейските директиви не са посочени изрични дати за отварянето на пазара. Не мисля, че Европа иска да подложи на риск свои граждани, напротив. За съжаление, у нас ГЕРБ, ПП-ДБ така и не разбраха, че Европа дава рамка, но е много важно да вземаме решения вътре в държавата, които да са адекватни на българския обществен интерес.
А въпросът за перките в морето е поредният пример за копиране на модели, но той е и пример за лобизъм, за безотговорност, за търсене на печалба на всяка цена. Браншови риболовни организации, туристическият бизнес, общинските съвети в приморските общини категорично се противопоставиха на законопроекта за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Тук БСП отново показа адекватност и защити политически интересите им.
Екологичният баланс в Черно море, мореплаването, риболовът, туризмът, поминъкът на много хора щяха да бъдат поставени под риск. Още повече, че атмосферните условия в Черно море не са особено подходящи. Срещу всички тези обективни рискове стои едно желание за гарантирано изкупуване на енергия от перки в морето на стойност 160 лв. за мегаватчас. Така едни хора ще получат гарантиран доход, а обществеността, природата, бизнесът ще бъдат ощетени. Ето това е пример как работеше това мнозинство в парламента.
- Кои са основните послания на БСП към хората в предстоящите избори?
- Първото и най-важно е да излязат и да гласуват. Въпреки умората от поредните избори, да излязат и да гласуват разумно за тази политическа сила, която според тях ще помогне за постигане на политическа стабилност, консенсус, диалог. Според мен сега е време за предвидими и разумни политики, видяхме ефектите от новите, образованите, необременените. Видяхме и как добре възприеха от ГЕРБ маниерите на усвояване на властта, на политически рекет, на лобистко законодателство.
Сглобката има само една разумна алтернатива и това е БСП. Крайните партии, като "Възраждане", не могат да се впишат в сложната политическа и геополитическа карта в момента. Самите те са наясно с това и нереалистичните им обещания се харесват на хората, но никога не биват изпълнявани. Видяхме това и при "Атака", и при НФСБ, а сега и при новите "патриоти". Видяхме и до какво доведоха коалициите на новите демократи от ПП-ДБ. Сглобката не е нищо друго, освен продължение на корупционния модел на ГЕРБ.
- Какви са най-големите проблеми в двата района, в които сте издигнат за кандидат за народен представител?
- Общите проблеми на Пазарджик и Стара Загора са инфраструктурата, необходимостта от по-добра свързаност между населените места и общинските центрове, земеделието, където от години проблемите се трупат, здравеопазването.
Въпреки че в областните градове има достатъчно болници, не достигат специалисти. Хората се оплакват от цената, която трябва да плащат за здравето си, защото то се превърна в стока. Липсата на качествено здравно обслужване в отдалечените региони и по-малките общини е голяма болка. Водихме битка за запазване на болницата в Раднево, но сега тя е в ръцете на частен инвеститор. Здравеопазването е голям, национален проблем, там е необходима голяма реформа.
И в двата региона с еднаква сила стои необходимостта от държавна подкрепа за местния туристически продукт. Инфраструктурата, достъпът до туристическите обекти, опазването, консервацията, реновирането на исторически, духовни паметници на културата е невъзможно без ясен ангажимент от страна на държавата. Във Велинград, в Батак, в Ракитово, в Павел баня, в Казанлък туризмът може да има сериозен принос в местната икономика. Дадености има - природа, минерални води, исторически паметници, но сега всичко е оставено в ръцете на частните инвеститори и на общините, които имат ограничени бюджети за насърчаване на културно-исторически продукт или на балнеотуризъм.
В Стара Загора ключов е проблемът за съдбата на Маришкия басейн в светлината на Зелената сделка. Правителствата на ГЕРБ, както и последните коалиционни формати пропуснаха много възможности за адекватен на българския интерес, разумен и спокоен преход към зелени стандарти. Така се оказахме с План за възстановяване и устойчивост, който реално не гарантира устойчивост. БСП смята, че България трябва да положи обединени усилия - на всички заинтересовани вътре в страната и чрез представителството си в Европейския парламент, за предоговаряне на Зелената сделка. И това ще е своеобразен тест дали сме достатъчно национално отговорни и сплотени като български политици.  
- На този етап защитени ли са енергетиците от "Марица Изток", защото протестите в района не спират? В каква посока трябва да се развива енергетиката ни?
- Много пъти сме говорили за това - България трябва да остане електроенергиен център на Балканите. Сега обаче стигнахме дотам да си поставяме за цел стабилността на електроенергийната ни система. Без въглищната енергетика такава не може да бъде постигната. Зелената енергия не може да ни гарантира това, а и виждаме, от опита да се сложат перки в морето, че тя не е дотам зелена. Трябва да бъдем реалисти.
БСП в последните дни на парламента успя да прокара важни решения, които ще стабилизират Маришкия басейн - отпуснаха се средства за рекултивация на мините за периода 2024-2028 г. в размер на 250 000 лв. годишно, отложена бе либерализацията на пазара на електроенергия. Парламентът прие и нашето решение да не бъде гласувана Пътната карта за климатична неутралност.
В края на април поискахме от министъра на икономиката като принципал на БЕХ да гарантира производството на електроенергия от въглища в комплекс "Марица Изток", като включи два от блоковете на ТЕЦ "Марица Изток 2" в регулирания пазар. Но това са краткосрочни мерки.
Голямата задача на следващото управление ще е да поиска преразглеждане на параметрите на Зелената сделка. Първо трябва да се преразгледа непропорционалното и непазарно увеличение на цената на въглеродните емисии в Европа. Намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна членка, а не налагано административно. България вече е постигнала 43% намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 г. спрямо 1990 г.
Искаме и цялостна преработка на Териториалните планове за справедлив преход, като тяхното изготвяне да бъде поверено изцяло на държавата, а не на частни НПО. Трябва да бъде подготвен и т.нар. Социален договор между държавата и заетите в минната индустрия, който да гарантира цялостен план за безплатна квалификация и преквалификация. В него да се предвиди и компенсаторен финансов механизъм при преминаване на алтернативно работно място.
БСП предлага и въвеждане на специален предпенсионен отпуск в рамките на 5 години преди пенсиониране, по време на който миньорите ще получават 80% от заплатата си в случай на липса на алтернативно работно място.
И тъй като непрекъснато се говори за привличане на нови инвеститори, които да осигурят алтернативна заетост, нашето предложение е въглищните региони да бъдат преобразувани в икономически зони, освободени от данъци. През годините Европа изнесе своето индустриално производство в Азия и видяхме негативните ефекти от прекъсване на доставките по време на КОВИД-кризата. Исторически шанс е сега отново да си върнем тези индустрии в Европа.
- Какво е първото, което ще направи БСП в новия парламент, какви битки сте готови да водите?
- Разбира се, енергетиката ще е на фокус за БСП, както винаги е била. Другият ни акцент ще е социалната политика, но не като раздаване на помощи, а като инвестиция в хората, които са движещата сила на икономиката. Искаме законово уреждане на еднократна помощ при раждане на първо дете в размер на 600 лв., за второ - 1200 лв., за трето - 1700 лв., за всяко следващо - 300 лв. За да подкрепим младите, ще настояваме за нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, което ще обхване близо 300 000 млади хора. Безплатни лекарства за всички деца до 14 години и за възрастните над 75-годишна възраст ще са сред предложенията ни за реформи.
Важна за нас остава и темата за минималната работна заплата, за 2025 г. тя трябва да достигне 1100 лева.
БСП има и традиционно силна програма в подкрепа на пенсионерите. Ще настояваме за преизчисляване на всички пенсии, като то ще обхване близо 1,3 милиона пенсионери. Коледните и великденските добавки към пенсиите трябва да бъдат уредени със закон. Ще работим и за увеличение на т.нар. вдовишки добавки.
- Защо хората да гласуват за БСП?
- БСП е партия на разума и на спокойната сила. Политиката и управлението са дела, които искат много опит и познания. Ние имаме такива. Много е рисково, когато във властта се упражняват неопитни, бизнес ориентирани хора, които гледат на участието си в нея като на възможност да се обогатят и печелят. На нивото на политиките БСП също стои достатъчно стабилно. Дори бих казал най-стабилно. Ние сме последователни и държим дневният ред на България да се определя от националния интерес. Позициите и политиките да се формират вътре в държавата. Всички останали партии имат друг подход - приемаме това, което се налага отвън, без коментар, без дискусия.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 0

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 0

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 1

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ