23 Юни 2024неделя21:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров: Само БСП може да спре разпада на държавността – доказахме го

БСП е за мир - не трябва да допускаме на власт да бъдат хора, които за едно потупване по рамото са готови да хвърлят България в ада на войната, категоричен е зам.-председателят на социалистите и водач на „БСП за България” във Велико Търново и Хасково

автор:Дума

visibility 1653

Атанас Зафиров е роден в Бургас. Има завършени три магистърски степени: „Национална сигурност” от Военна академия ”Г. С. Раковски”, София (2017-2019), „Финанси” от ВТУ„Св. св. Кирил и Методий” (2005-2007) и „Български език и история” (1989-1994) в същия университет. Има професионални квалификации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българско училище за политика, Институт за социална интеграция и Московската школа за политически изследвания. Народен представител в 42-то, 43-то, 45-то, 46-то, 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание. Зам.- председател на БСП и на ПГ "БСП за България". Три мандата е делегат в Парламентарната асамблея на НАТО и председател на групата за приятелство с Армения в НС. Носител на Медал на благодарността, връчен му лично от президента на Армения. Член на ИБ и на НС на БСП. Два мандата е председател на Съвета по отбрана и председател на УС на Фондация „Дума”. Председател на УС на Българска федерация по ръгби. Носител на медала за заслуги на Международната конфедерация на офицерите от резерва към НАТО–СИОР.

Каква е вашата лична кауза като кандидат за народен представител от Област Велико Търново, познавате ли добре живота в областта и проблемите на хората?

Личната ми кауза е свързана със славната история на региона. Ще работя активно, за да превърнем Велико Търново и Областта, не просто в историческа столица на страната, а в стопански, интелектуален, туристически и културен център на България. Познавам отлично проблемите на хората, живял съм девет години тук, макар и преди време и със жалост виждам как нищо от съвременните кризи на обществото ни не е подминало този иначе чудесен регион с гостоприемни и работливи жители. Обезлюдяване на населените места, демографски срив, закрити училища и болници, проблеми с водоснабдяването, разбита или направо липсваща инфраструктура, битова престъпност, липса на инвестиции, ниски доходи. Това е малка част от проблемите за решаване, които ще бъдат в дневния ми ред като народен представител от областта.

Като човек и политик, занимаващ се с проблемите на сигурността, до каква степен тя е обезпечена, предвид войните по света и геополитическата обстановка?

Светът се намира на ръба на огромен геополитически катаклизъм с непредсказуеми последствия. Иска ми се да вярвам, че здравия разум и отговорността ще надделеят и този път. Като гледам поведението, обаче, на нашите доморасли войнолюбци се съмнявам в наличието въобще на разум в това управление, а и в предходното най-вече. Иска ми се да кажа, че сигурността ни е обезпечена, но не мога, докато на власт са хора, които не защитават българските национални интереси и за едно потупване по рамото са способни да хвърлят България в ада на войната. Тези хора трябва да бъдат наказани и аз съм сигурен, че един ден това ще се случи. „БСП за България” е категорично против участието, под каквато и да е форма на България във войната в Украйна и ще работи за установяването на траен мир и прекратяване на този братоубийствен конфликт. Няма нищо по-ценно от мира!

Възможно ли е ляво управление в страната след изборите и какъв би бил компромиса за това?

Разбира се, че е възможно. Когато говорим за леви политики, нека припомним някои от нещата, които свършихме: 

По идея и предложение на БСП, с грижа за децата и младите хора, са факт безплатните детски градини и яслите. 

Майките се радват на увеличен размер на майчинството през втората година. Няма как да не бъде направено срвнение с плащанията за майчинство и за децата, по времето на ГЕРБ, които бяха задържани на ниски нива и още при влизането на БСП в управлението при кабинета „Петков” това плащане беше изравнено с минималната работна заплата и получи ръст 86%, спрямо плащанията на ГЕРБ. При последното редовно правителство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, заедно с ДПС отново задържа майчинството без стотинка ръст на вече достигнатите предходни години нива. 

Единственото увеличение на детските надбавки в последните години и то с 25% е пак по време на участието на БСП във властта. И на същото управление се дължи и увеличените и с разширен обхват на еднократната помощ за първокласници и за осмокласници, а вече и за децата от втори, трети и четвърти клас и по 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете на работещи родители. 

Всичко това са традиционни за БСП политики. Не трябва да се забравя увеличението на минималната работна заплата, което става независимо от волята на управляващите, благодарение на механизъм за определяне на тази минималната работна заплата – като 50% от средната работна заплата извоюван от БСП (42 пъти го внасяхме). По сметки на експертите, пък и заложено в програмата на БСП, е размер на минималната работна заплата за 2025 г., изчислен по механизма да е около 1100 лева. 

За пенсионерите, които 12 години при ГЕРБ ако въобще получаваха някакво увеличение на пенсиите, то беше мизерно, увеличихме само за 7-8 месеца в управлението БСП вдигна пенсиите средно с 38,9 % и направи така, че нито един пенсионер за изслужено време и старост да не е под прага на бедност.

Трябва да припомним и за безплатните учебници за всички ученици до 12 клас и за разширената и увеличена еднократна помощ при започване на учебната година и за децата от 2, 3 и 4 клас (освен за 1 и 8 клас). 

Хората, които не се справят сами с живота и се нуждаят от подкрепата на държавата, социално слабите беше осигурена необходимата подкрепа, като бяха увеличени всички социални плащания, а средствата за подкрепа на хората с увреждания се увеличиха с близо 40%. 

Въобще, за краткото си участие във властта,БСП успя да осигури 22 млрд. лв. за мощна социална програма. Това не трябва да се забравя! И нека който оценя постигнатото и желае то да се надгради, да гласува с номер 24 за БСП.

Какво доверие очаквате от избирателите, след дълги години на опозиция?

Да, очакваме да получим доверието на българските избиратели, Защото, само ние не ги излъгахме. Само ние устояхме на изкушенията на властта и не се продадохме за постове и привилегии. Нашата цел бяха и остават единствено интересите на българските граждани! За краткото време на съществуване на 49-ото Народно събрание, ние внесохме 19 законопроекта и постигнахме конкретни резултати, като увеличаването на наказанията за трафик на хора, което доведе и до намаляването на този трафик. 

Финалът на парламента пък беше, че по наша инициатива отложихме либерализацията на енергийния пазар за битовите потребители, което засегна положително милиони хора. И ред други неща, които показаха, че сме последователни и следваме нашите предизборни обещания, така че влязохме в тази кампания с вдигнато чело. 

Времето е най-добрият съдник за политиките на партиите и рано или късно последователността и принципността на БСП ще бъде оценена положително от избирателите. Искаме доверие, защото ни чака много работа. А за да я свършим, трябва да сме повече и по-силни.

Какво за Вас е политиката и какво Ви мотивира да продължавате да се занимавате с обществена дейност след участието ви в 7 поредни Народни събрания?

Често ми задават този въпрос и аз обосновавам отговора с един показателен факт от моята политическа биография. Аз седем пъти съм се заклевал като народен представител,  и знаете ли, тези седем мандата на какво се равняват - общо пет години реално време в парламента. Ето ви една точна илюстрация на ужасяващата и перманентна политическа криза, в която се намира България. Много анализатори предупреждават, че е напълно възможно отново да влезем в спирала от избори. Нелепите промени в Конституцията пък вещаят възможност, освен  политическа, социална и икономическа, кризата да се превърне в конституционна. Ето защо залогът на тези избори е много голям, още повече, че те се провеждат съвместно с европейските такива, където пък е заложено бъдещето на Европа. И само една партия в България може да спре този разпад на държавността - БСП. А за мен е гордост и предизвикателство да бъда пръв между равни в листите, които водя.

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 447

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1227

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1093

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1335

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1225

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1177

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1217

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ