Цената на хляба в Пловдив скача с 10 ст.
/ брой: 200
С 10 стотинки ще се повиши цената на заводския хляб в Пловдив. Това съобщи Димитър Караджов, собственик на фирма "Симид", която е основен производител на заводски хляб в региона, цитиран от Дарик. Той обясни, че новата цена на едро за 650 грама хляб тип "заводски" ще бъде 68 стотинки. С по 10 стотинки ще бъде увеличена и цената на типовия и черния хляб, произвеждани в завода. Търговците сами ще решат каква надценка да сложат за продажба на дребно, коментира Караджов. Според него увеличението е с по-малко от 20 процента от досегашната цена.
Увеличението се налага, тъй като производителите на хляб вече купуват зърно от новата реколта, чиято цена на борсите е с 80 на сто по-висока от цената на пшеницата през миналата година. Според Караджов месечният разход за хляб на домакинставата ще се увеличи с около 2 лева, тъй като едно четиричленно семейство купува между 15 и 20 хляба на месец.
През изминалата седмица малките фурни, производители на ръчен хляб в Пловдивски регион, също повишиха цените. Очаква се и хлябът в Пазарджик да поскъпне от 1 септември, прогнозираха производители. Въпреки очакваното повишение хлябът в областния град ще остане най-евтин в сравнение с други региони на страната.