30 Юни 2024неделя02:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: Великотърновската Света митрополия

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории, мигрена, проблеми със зачеването и множество тежки заболявания.

Множество изцеления на вярващи пред мощите на Св. Никифор Прокажения Чудотворец

Иконата ще бъде изложена за поклонение в Трявна, Елена, Никопол и Полски Тръмбеш

автор:Дума

visibility 1382

Чудотворната икона с мощите на свети Никифор Прокажения премина през много градове в Търновска епархия. Предстои да бъде изложена за поклонение в Трявна, Елена, Никопол и Полски Тръмбеш.

Програма на обиколката на иконата с мощите

Трявна, 27 юни

9 часа – пристигане  на иконата ва храм „Св. Архангел  Михаил“.

18 часа – Молебен канон  за здраве

18.30 – представяне на  книгата „Свети Никифор Прокажения  Чудотворец“

 

Елена, 28 юни

9 часа – пристигане  на иконата ва храм „Рождество Богородично“.

18 часа – Молебен канон  за здраве

18.30 – представяне на  книгата „Свети Никифор Прокажения  Чудотворец“

 

Никопол, 29 юни

9 часа – пристигане  на иконата ва храм „Успение Богородично“

18 часа – Молебен канон  за здраве

18.30 – представяне на  книгата „Свети Никифор Прокажения  Чудотворец“

 

Полски Тръмбеш, 30 юни

9 часа – пристигане  на иконата ва храм „Рождество Богородично“

18 часа – Молебен канон  за здраве

18.30 – представяне на  книгата „Свети Никифор Прокажения  Чудотворец“

За свети Никифор

Свети Никифор е роден през 1890 година на остров Крит. На 13-годишна възраст се разболява от проказа. Бяга от родния си остров, за да не го заточат на остров Спиналонга, където изолирали прокажените до края на живота им. Отива в лечебница за проказа на остров Хиос, където среща отец Антим, също светец на православната църква. Тук той приема и монашеството. Цял живот Никифор прекарва в молитва и упование в Бога, аскетизъм и търпение. В Гърция го наричат скрит (таен) светец, защото неговите духовни подвизи са били известни на малцина в ограничения му социален кръг в болницата.

42 години той прекарва в лечебницата на Хиос и когато е открито лекарството за проказа, всички болни са преместени в Атина. Предвид напредналия стадий на неговото заболяване, свети Никифор не се е поддал на лечението и е продължил да носи кръста си на безкръвен мъченик. Починал е на 4 януари 1964 година и оттогава обърналите се с молитва към него са получавали помощ.

За свети Никифор се знае, че чува молитвите на вярващите много бързо и помага за хора, страдащи от рак, психични разстройства, сърдечни заболявания, душевни проблеми, семейни неразбории, мигрена, проблеми със зачеването и множество тежки заболявания. Идването на мощите на светеца е съпътствано от представяне на книгата за неговия живот и чудеса – „Свети Никифор Прокажения Чудотворец“.

Свети Никифор Прокажения е наричан бързият помощник, тъй като неговите чудеса и осезаема помощ се случват много бързо.

Като един пример за това е чудото, което се случи миналата седмица именно пред иконата на Никифор Прокажения. Жена, върна зрението си в деня, в който иконата беше изложена в горнооряховския храм. Това се случва в момент, когато тя чака на опашката, за да се поклони на иконата и се моли за изцеление и чудото става. Свидетели, които са били около нея, разказват, че тя започнала да скандира „Виждам, Господи, виждам! Свети Никифоре, благодаря ти. Окото ми, виждам.“ След като се събудил искрен интерес у останалите, тя казала, че в този момент, тя вече може да вижда с увреденото си дясно око, което до този момент е било поразено, вследствие на автоимунно заболяване.

"Смятам, че вярват в това, че светлостта е достижима и Св. Никифор Прокажения показва това пред всички нас, които се докосваме днес пред неговите нетленни мощи. Житието на Св. Никифор наистина е изпълнено с много чудеса. Застъпва се не само за телата, но и за душите им", каза отец Руслан Личев от храм "Успение Богородично" в Габрово.

"В Банско жена споделя, че нейният син се е изцелил от рак на черния дроб. Хора засвидетелстваха, че по време на пандемията много им е помогнал свети Никифор", заяви издателят на книгата "Свети Никифор Прокажения Чудотворец" Ангел Бончев. 

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ