09 Ноември 2024събота00:11 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Силата е в бирата, или властта на кехлибарения еликсир

Заради уникалния си състав 1 литър нефилтрирано немско пиво е 10 пъти по-полезно от същото количество мляко

/ брой: 151

автор:Альона Нейкова

visibility 3243

Бирата отдавна е призната за най-популярната алкохолна напитка в света и е трета след водата и чая. Кехлибарената напитка, чиято история започва още от древността, има хиляди рецепти и милиони ценители във всички краища на Земята. В чест на пивото се организират множество фестивали, панаири, изложения и чествания от най-различен калибър. Професионални празници на производителите и любителите на това пенливо питие с неповторим вкус заемат достойно място в календара със значими дати на доста страни. Например в Исландия вдигат наздравици с бира на 1 март, в Русия отбелязват Ден на пивовара през втората събота на юни, в английската столица купонясват през август, в Белгия правят специален уикенд в началото на септември, а в Германия залагат на Октоберфест... В последно време на голяма популярност се радва Международният ден на бирата (International Beer Day) - неофициален празник, който се почита в първия петък на август. За първи път тържества под знака на кехлибарената напитка се провеждат през 2007 г. в Санта Крус, Калифорния, а за идеолог на проявата се смята американецът Джеси Авшаломов, който по този начин иска да привлече повече посетители в заведението си. В продължение на няколко години честванията се организират на 5 август, но с разширяването на географията на купона и придобиването на международен статус преди 5 лета се променя и датата на празненствата. Защото за много кратък срок от местно парти фестивалът се превръща в събитие с огромен мащаб - отбелязва се в над 200 града, 50 страни и 5 континента.

Според археологически артефакти в Древен Египет през III век н.е. вече варят бира. Което означава, че корените на кехлибарената напитка отвеждат още по-далеч. Редица изследователи свързват появата на пивото с момента, когато хората започват да отглеждат зърнено-житни култури - през 9000 г. пр.н.е. Съществува дори мнение, че култивирането на пшеница в началото се дължи не на факта, че от нея може да се прави хляб, а заради възможността да се приготвя бира.
Разбира се, съставът на "древното" пиво се отличава от съвременния. Във вида, в който кехлибареният еликсир е познат на хората днес, се появява около ХIII век, когато в напитката започва да се добавя хмел. Не след дълго пивоварни никнат като гъби в Исландия, Германия, Англия и други европейски страни и всяка пази собствени тайни за приготвянето на бирата, а рецептите се предават от баща на син.
Според най-нови изследвания във всеки момент 0,7% от населението на планетата се намира под въздействието на алкохола. Това са около 50 млн. души, като минимум една пета от тях дължат състоянието си на бирата.
В книгата с рекордите на Гинес е вписан шампион по най-бързо пиене на пиво. Това е Стивън Петросино, който на 22 юни 1977 г. в Пенсилвания пресушава халба от 1 литър за 1,3 секунди. Най-много кехлибарена течност наведнъж поглъща главният готвач на хотел "Империал" в чешкия град Острава. През 1970 г. на изложение в Осака мъжът, чието фамилно име е Мидър, излива в устата си 10,5 литра за 3 мин. и сам измисля прякора си Голям резервоар за бира. Подготвяйки се за състезанието, той в продължение на няколко години изпива по 8 литра дневно. И до днес опитите да се подобри невероятното постижение приключват изключително трагично за претендентите.
Най-много пиво се пие в Чехия: на всеки жител на страната се падат 156 литра годишно. Второто място в класацията принадлежи на Ирландия (131 л), а третото - на Германия (115 л).
Въпреки широко разпространеното мнение, че заради прекалената консумация на бира "пораства" характерен корем, установена е истинската причина за появата му: това всъщност е мазното мезе, с което обикновено се пие златният еликсир. А калоричността на пивото всъщност е по-ниска дори от ябълковия сок, кола или други газирани напитки.
Известни са над 400 сорта и видове бира. Освен традиционните светли и тъмни, желаещите имат възможност да опитат пенливи питиета с вкус на пица, шоколад, мляко, банан, диня, кафе и т.н. Любопитно е също, че в повечето случаи пивото замръзва при температура минус 2 градуса по Целзий, а след размразяването отново е подходящо за употреба, не губи качествата и аромата си.
Най-слабата бира - с 0,2% алкохолно съдържание, е създадена през 1918 г. в Германия. А най-силната - с 67,5% спирт, се нарича Змийска отрова и се приготвя в Шотландия чрез изпаряване на вода от обикновено пиво след ферментация. Производителят препоръчва тази напитка да се дегустира на много малки глътки.
Най-скъпата бира в света е Vielle Bon Secours - 12-литрова бутилка струва около 1000 долара. Продава се в три варианта: светло, кехлибарено и тъмно. Може да се купи само в лондонския бар Bierdrome, като за да се сипе в халба, са нужни поне двама души.
Науката, изучаваща бирата, се нарича зитология (Zythology). Терминът е образуван от две гръцки думи: Zythos (пиво) и Logos (изследване, наука). А в Германия дори съществува Мюнхенски институт на пивото, като учените, работещи в него, благодарение на специални изследвания доказват, че заради уникалния си състав 1 литър нефилтрирана немска бира е 10 пъти по-полезна от същото количество мляко. Други проучвания сочат, че пивото укрепва костите и намалява риска от появата на камъни в бъбреците с 40 процента.



Най-великото изобретение и върви с пържени картофи

Несложната на пръв поглед комбинация от ечемик, вода, хмел и мая може да произведе много различни видове бира. А милиони почитатели на божествения еликсир не само че му се наслаждават, но и споделят много мъдри мисли, афоризми и бисери за любимото си питие:
* Бирата е доказателство, че Бог ни обича и иска да бъдем щастливи (Бенджамин Франклин)
* Бутилка бира сутринта - това е крачка в неизвестността (Николай Фоменко)
* Дайте ми жена, която истински обича бира, и ще завладея света (Вилхелм II)
* Бирата, ако се пие умерено, смекчава нрава, заздравява духа и подпомага здравето (Томас Джеферсън)
* Без съмнение бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки (Дейв Бери)
* Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт (Ярослав Хашек)
* В един ден има 24 часа, в една каса - 24 бири. Съвпадение? (Стивън Райт)
* В бирата се крие силата, във виното мъдростта, а във водата - микробите (древна немска поговорка)

 
 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ