19 Юни 2024сряда22:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Атанас Зафиров:

Преврат в БСП няма

Ние подаваме наистина ръка на всички, за да вървим заедно напред, заяви и.ф. председателя на партията

/ брой: 112

visibility 935

Интервю пред БНР


- Какво стана с БСП, в избори, в които постигна малко над 7% резултат и има само 19 депутати в Народното събрание?
- Безспорно резултатът на БСП на изминалите избори е изключително слаб или катастрофален, както бе определен от самата г-жа Нинова, вследствие на което тя подаде оставка и вследствие на това тръгнаха всички тези събития, за които говорите.
Има няколко откровени неистини, които да обясним: от начина, по който бе интерпретиран целият процес тръгнаха всички спекулации за някакви преврати, предателства и колаборации.
По отношение на вчерашния форум - това е редовно заседание на Националния съвет на БСП, който бе свикан не вследствие на подписки, а на решение на Изпълнителното бюро на БСП от 11 юни в присъствието на г-жа Нинова. На това заседание тя подаде своята оставка и заяви, че няма да участва повече в работата на Бюрото и Националния съвет и призова да свикаме Национален съвет, на който да вървим по процедурата: стартиране на пълен отчетно-изборен цикъл в партията, който предстои след по-малко от месец и избиране на временно изпълняващ представител на партията.
- Ако всичко е в реда на Вашите партийни правила, защо тогава Георги Свиленски, който също като Вас беше заместник на Корнелия Нинова и член на Изпълнителното бюро, смята, че пленумът е бил свикан не по реда от превратаджии?
- Ще обясня: първо, г-н Свиленски не е бил заместник на г-жа Нинова и не е член на Изпълнителното бюро. Г-н Свиленски е заместник на Парламентарната група, така че не е редно да коментира Изпълнителното бюро. На това заседание на ИБ бе взето такова решение - за свикване на пленум в събота.
Незнайно защо, след няколко часа, след като беше изпратен смс до всички членове на Националния съвет на 15 юни, съгласно решението на Бюрото, след няколко часа те получиха втори смс от системата на администрацията на БСП за отмяна на датата и за насрочване на 23-и юни. Това решение не е взимано на Бюро и не е ясно откъде е тръгнало. Това е нещото, което обърка всички социалисти и мен в това число и не стана ясно откъде тръгна.
Оттам нататък започна една подписка, инициирана от членове на Националния съвет, която после бе определена с всякакви квалификации. Но така или иначе тази подписка не е причина за свикване на Национален съвет, тъй като легитимното решение от 11 юни не е отменяно и се наложи в петък четиримата заместник-председатели на г-жа Нинова да свикаме ново заседание на Изпълнителното бюро, което потвърди решението за свикване на пленум на 15-и, потвърди дневния ред, избра водещ на пленума - г-н Кристиан Вигенин и в събота си проведохме напълно легитимно заседание на Националния съвет, свикано не на базата на подписки, преврати, а на легитимното решение от 11 юни.
На заседанието на Националния съвет вчера присъстваха 117 членове на Националния съвет. Отдавна не сме събирали толкова много хора и всички решения бяха взети с пълно единодушие, с изключение на няколко гласувания, на които имаше няколко човека въздържали се. Всички решения се взеха с над 100 гласа. Всичко останало са спекулации.
- Това ги прави много тежко легитимни. Но Вас не Ви ли безпокои факта, че ако нямате полтъргайст в информационната система, има още един център на властта в БСП или поне до вчера го е имало, след като може да си позволи да отменя легитимно насрочен Национален съвет?
- Тепърва ще разберем защо се е получило това объркване, което наистина внесе смут в партията, тъй като БСП е много подредена партия. БСП има ясни правила - винаги сме вървяли по тях и в момента това правим. И е много важно, че всички тези приказки, които се изговориха през тези няколко дни, в никакъв случай не са в интерес на БСП. И затова е важно да кажа, че на вчерашното заседание бяха разобличени четири лъжи, които се налагаха в публичното пространство. Първата от тях е за т.нар. “преврат”. Това тръгна от начина на свикване. Мисля, че го обясних достатъчно ясно. Преврат няма. Има подадена оставка от председателя.
С какво е по-различна този път оставката на г-жа Нинова - с това, че този път тя я подаде пред всички членове на партията в официално, нарочно писмо, заведено в деловодството и стигнало до всеки член на партията през местните ръководства. Оставката е факт. Оттам нататък нашата процедура е ясна: събира се пленумът и избира временен представляващ, който да проведе отчетно-изборен цикъл в партията, да организира и проведе традиционният събор на Бузлуджа и да приключим с Конгреса през ноември. Няма нищо неясно в цялата тази процедура и нищо по-различно от програмата, по която сме вървяли и преди оставката на г-жа Нинова.
Втората лъжа: че свикваме някакъв пленум, който ще вземе решение за извънреден Конгрес на партията, където ще отменим прекия избор. Такова решение вчера не е взимал пленумът, няма да се свиква извънредно заседание на Конгреса. Никой няма намерение да отменя прекия избор в партията.
Третата лъжа: пленум, който ще налага наказания, ще реже глави, ще търси мъст. Вчера на заседанието на пленума имаше такива гласове, имаше такива предложения и те бяха продиктувани най-вече и от тези странни действия на някои наши другари през последните дни. Няма такова решение, няма налагани наказания, вървим напред.
Но най-голямата лъжа и внушение, което се разпространяваше беше, че виждате ли, едва ли не, смениха ръководството и “отключват крепостта отвътре“ и хвърлят БСП в ръцете на ГЕРБ. Вчера пленумът взе ясно, категорично решение, че възлага на партията, на Парламентарната група, на ръководството, да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ и ДПС. Ясно, категорично, точно. Ето ви четири спекулации, които с нашите действия вчера, мисля, че опровергахме.
- Но забележете, всички тези спекулации произхождат отвътре, от Вашата партия, не от някакви завистници. Това е важно, когато си правите анализа, защото възниква и следният въпрос: Вие бяхте в тесния кръг на ръководството около г-жа Нинова. Отчитайки всички тези грешки на партията, които водят до серия изборни загуби, стигнали до този печален резултат на 9 юни, каква е вашата роля? Вие виждахте ли тази тенденция на срив и можехте ли да направите нещо отвътре? Нещо преди сега да повикате всички незаслужено отритнати, изключени, демонизирани хора от БСП във времето на управление на Корнелия Нинова?
- Предстои един много сериозен анализ в партията за всички тези процеси, които доведоха до загуба на 800 хиляди гласа в последните 7 години. Много сериозен и много тежък и е хубаво, че съвпада с този отчетно-изборен цикъл, защото този анализ този път няма да го прави ръководството, а ще го правят нашите структури по места. Те трябва да дадат и своята оценка за ефективността на прекия избор. И това беше тема, по която беше спекулирано много. Преди да стигнем до самия пряк избор и провеждане заседанието на Конгреса, и тази тема ще бъде обсъдена на течащите заседания на основни партийни организации и конференции, които ще стартират следващия месец.
Темата за отговорността седи на дневен ред. Никой не бяга от нея. Аз самият вчера на пленума казах, че отчитам своето участие и собствените ми грешки. Старал съм се да се водя от интересите на партията и от общите ни идеи.
Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно ръководство, което трябва да проведе този цикъл отчети и избори и трябва да направим тази промяна, която всички желаем в партията, необратима.
И аз, като временно изпълняващ функциите на председател на БСП, натоварен с тази нелека задача, мога да гарантирам едно нещо - че изборът ще бъде честен и тези спешни мерки за бърз диалог с всички ще бъдат стартирани.
И затова вчера приехме декларация, с която се обръщаме към всички социалисти и се надяваме нашият традиционен Бузлуджански събор на 27 юли да се превърне наистина в един събор на помирението, на подадената ръка и на новата надежда. Защото е ясно, че повече така не можем да продължаваме. Разбира се, че тези тежки загуби, тези тежки резултати не могат да бъдат вина, която да бъде вменявана в един човек и никой не иска това. Но промяна трябва да има. Започнахме тази промяна с ясното съзнание, че това никак няма да бъде лесен процес.
- Като заговорите за промяна, смятате ли да слушате повече структурите си, защото част от неуспеха Ви на изборите и непрекъснато сриващия се резултат беше, че пренебрегвахте мнението на низовите си структури. Например, на миналите местни избори, вместо у хората, които имаха авторитет и за които хората можеха да работят на пълни обороти, както се казва, им спускахте от „Позитано“ 20 едни кандидати, които ги омерзяваха и буквално се стигаше до разцепване на структури, до излизане от партията и до слаби резултати? Възможно ли е този път наистина йерархичната подредба на партийната пирамида да бъде отдолу нагоре, защото Вие губите битката още преди вота?
- С някои от нещата мога да се съглася, с някои от нещата не мога да се съглася. Процесът по подреждане на листи, по структуриране на кампании е сложен, многообразен и трябва да се съобразява с много особености и фактори. Факт е, че вчера едно от нещата, които направихме и сигналът, който дадохме до цялата партия е, че връщаме или поне засилваме в пълна степен колективното начало за взимане на решения в партията. Това вчера беше ясно изговорено и мисля, от резултатите от вчерашния пленум става ясен един такъв подход. Разбира се, че това минава през засилен диалог с местните структури.
Едно от първите неща, които ще инициира Изпълнителното бюро още тази седмица е старт на много динамичен, активен диалог с местните структури и с оглед на сложната политическа обстановка и възможността за нови парламентарни избори, този път гласът на местните структури да бъде чут на 100 процента. Това аз мога да гарантирам. Вчера съм го поел като ангажимент към моите другари и ще настоявам пред ръководството то да бъде изпълнено.
- Имаме конкретен пример и казус - Калоян Методиев. Коя низова структура го издигна от партията за кандидат за депутат, че даже да е избран в тази толкова малка парламентарна група, освен г-жа Нинова, разбира се, която беше неговият ментор и покровител?
- Знаете ли, в хода на нашия разговор Ви казах, че последните няколко дни се случиха няколко странни неща, които и за мен нямат обяснение. Едното беше тази история за тези смс-и, другото беше начинът, по който г-жа Нинова и г-н Свиленски решиха откъде да бъдат народни представители. На заседанието на Изпълнителното бюро в петък, на 14-ти, беше взето решение да препоръча на колегите, които са в този казус: г-жа Нинова, г-н Свиленски, г-н Стойнев и г-н Гуцанов, да влязат от райони, за които ИБ смята, че са по-полезни и за партията, и за парламентарната група. Г-н Стойнев и г-н Гуцанов се съобразиха с това решение на Изпълнителното бюро, г-жа Нинова и г-н Свиленски - не. Г-жа Нинова влезе от Благоевград и по този начин от 25-ти МИР влиза Калоян Методиев. В събота Националният съвет взе още едно решение - да възложи на ПГ на БСП г-н Методиев да не бъде член на Парламентарната група, именно заради начина, по който това се случва и заради начина, по който беше направена и неговата регистрация в листата на 25-ти МИР.
- Някой каза ли на г-жа Нинова, че това е твърде нагло и трудно ще бъде понесено от БСП, да лансира така протежето си Калоян Методиев, още докато се редяха листите?
- Искате ли да спрем дотук, защото аз никога не съм бил привърженик на изнасяне на вътрешнопартийни разговори публично? Това решение внесе сериозно напрежение в партията. Аз това съм го казал на г-жа Нинова, имахме разговор с нея по темата, за съжаление, постфактум. Това е една от причините, които създадоха немалко напрежение в партията във възможно най-неподходящия момент. Тук не искам да коментирам нито личните качества на никого, нито мотивите. Тук коментирам само факти и резултатите от това, което се случи. Всичко останало е личен разговор.
- Въпросът обаче е, ако се е мълчало, това е съучастничество, г-н Зафиров. Има ли вътрешен разговор? Ако сте предупредили, това изчиства съвестта Ви.
- Нека  моята съвест да тежи на моите рамене. Наистина ситуацията е трудна, необичайна, изисква трудни решения.
- Ако г-н Калоян Методиев не се съобрази с призива и запази своето депутатско място, какво ще направите Вие?
- Ще изпълним решението на Националния съвет. Той няма да бъде член на Парламентарната група. Тя ще се състои от 18 човека. Не може г-н Калоян Методиев да се превръща в тема за разговор за БСП. Нека да говорим за бъдещето. Всичко останало, което обсъждаме, е минало.
- Решението на Националния съвет е да не подкрепяте, независимо какво правителство ще се предложи, мандата на първата и втората политическа сила - ГЕРБ и ДПС.
- Точно такова е решението на Националния съвет и моля всички спекулации по темата да бъдат прекратени.
- Тези спекулации дойдоха от Ваше телевизионно участие.
- През Вашия ефир се обръщам точно към хората, които ги разпространяват в публичното пространство.
- Чакайте сега. Вие не казахте ли в едно телевизионно студио през седмицата, че може да подкрепите, ако Бойко Борисов не е премиер, ако няма политически фигури в правителството и то е експертно?
- Казах, че можем да подкрепим експертно правителство. Нищо по-различно от това, което сме говорили през цялата кампания. Заявките, които бяха дадени от първата политическа сила по никакъв начин не отговарят на характера на това, което ние определихме като възможен компромис. Вследствие на това вчера взехме нашето решение.
- А ще отидете ли на онези разговори с преговорния екип на ГЕРБ?
- Вчера имахме разговор по темата в НС. Имаше две становища: едното да не се ходи на никакви разговори, ясно да се обозначи ролята на опозиция. Другото беше, все пак, като партия, уважаваща парламентаризма и добрите парламентарни практики, видимата нужда в обществото от диалог и партиите да си говорят, да се отиде на такава среща, на която обаче да се изрази нашата категорична позиция. Предстои нашата Парламентарна група да обсъди подхода. Но със среща или без, това е нашата позиция, взета на Национален съвет и ние сме длъжни да я изпълнявам и да се съобразяваме с нея.
- Добре, не е сигурно, че ще приемете срещата с трите преговорни дами.
- Нека пак не прозвучи като колебание или като възможност за различни решения. За трети път казвам: имаме ясно решение - не подкрепяме кабинет с мандат на ГЕРБ и ДПС.
Ние нямаме такава покана. Нещо повече, още не сме сформирали парламентарната си група.
Надявам се парламентът да започне работа възможно най-скоро, защото в обществото има очаквания за бързи решения.
- Вие ще предложите Драгомир Стойнев за заместник-председател на парламента.
- Точно така. Това е едно от решенията, които взехме в събота на Национален съвет. Както и Борислав Гуцанов да бъде председател на Парламентарната група.
- Имате ли някаква обратна връзка от структурите в БСП за решенията на вчерашния пленум? Успокоява ли се ситуацията, защото във всички заглавия преврат е сложен в кавички?
- Пак казах, че много неистини бяха изречени. Разбира се, те влияят върху самочувствието на нашите партийни членове. От събота, буквално 24 часа съм в режим на постоянен диалог с местните ръководства, с редови партийни членове, както и моите колеги от ИБ. Смятам, че ситуацията се нормализира, успокоява, изяснява и следващите няколко дни ще дадем ясен сигнал, че това, което се случва, е за добро, че то влияе успокоително и положително на партията.
Но най-важното е, че ние подаваме наистина ръка на всички, за да вървим заедно напред. Нещо повече, стартираме процес на истинска, силна и безвъзвратна консолидация на лявото политическо пространство. Очакваме на Бузлуджа всички леви партии, движения и ляво мислещи хора.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ