03 Юли 2024сряда17:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

УЕФА ЕВРО 2024

Португалия надви Словения с дузпи

Последно Европейско за Роналдо, звездата плака след пропуск от 11-те метра

/ брой: 124

автор:Дума

visibility 166

Португалия излъга Словения с 3:0 след дузпи, за да се класира за осми път на 1/4-финал на Европейско първенство. Еврошампионът от 2016 г. се нуждаеше от наказателни удари, за да елиминира бойките балканци. В редовното време и продълженията голове не паднаха, а в грешник за малко да се превърне Кристиано Роналдо. 39-годишният капитан профука наказателен удар в 105-ата мин., блестящо спасен от капитана на Словения Ян Облак.
При ролетката на дузпите изпъкна португалският страж Диого Коща, спасил поред ударите на Йосип Иличич, Юри Балковец и Бенямин Вербич. Асовете Роналдо, Бруно Фернандеш и Бернардо Силва не пропуснаха от 11-ия метър.
Пред 46 576 души на "Дойче Банк Арена" във Франкфурт двата тима предложиха скучен футбол в редовното време. Португалците владееха топката над 70%, но не успяваха да улучат вратата. А и словенският капитан Ян Облак показа класата си.
Всичко по-интересно се случи в продълженията. Диого Жота (Ливърпул) хитро си изработи дузпа. Облак обаче заключи вратата си и отприщи сълзите на Роналдо. В самия край звездата на словенците Бенямин Шешко използва груба грешка на Пепе и излезе сам срещу Коща, но той геройски спаси.
Съперник на Португалия за място на 1/2-финал е Франция. "Петлите" в петък от 22 ч. в Хамбург ще търсят реванш за загубения финал през 2016 г.
"Имахме положения през целия мач. Играхме добре, но стана трудно, след като не можахме да поведем. Тревата не помогна да контролираме стабилно топката, а това е нашият стил. Кристиано пропусна дузпа, но после ни поведе към победата. Той е нашият капитан и показа как се преодоляват трудните моменти", обяви белгийският селекционер Роберто Мартинес.
"Това вероятно е най-добрият мач в живота ми. Действах с интуицията си. Бяхме анализирали изпълнителите на дузпи, но играчите променят начина, по който стрелят", обяви героят Диого Коща. Той е първият вратар в евроисторията, спасил 3 дузпи в елиминациите.
"Това определено е последното ми Европейско. Но е невероятно какво ми донесе футболът", обяви Роналдо. На 39 години и 147 дни той стана най-възрастният играч в историята, отбелязал гол при изпълнение на дузпи.
"Когато загубиш, няма как да се радваш. Остава горчивият привкус, но има и от какво да сме горди. Надявам се този турнир да е отправна точка за по-доброто бъдеще на словенския футбол", смята селекционерът на Словения Матияж Кек. Преди турнира тимът му завърши 1:1 с България в контрола в Любляна.

Македонски министър крие българско гражданство

автор:Дума

visibility 1065

/ брой: 124

Македонски министър с българско гражданство

автор:Дума

visibility 1084

/ брой: 124

Арестуваха мъж с арбалет в Белград

автор:Дума

visibility 1059

/ брой: 124

Орбан пристигна в Киев за разговори за мир

автор:Дума

visibility 1038

/ брой: 124

Много е страшно

автор:Деси Велева

visibility 1119

/ брой: 124

Кой се меси в Църквата?

автор:Камелия Базова

visibility 1128

/ брой: 124

Логичен резултат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1050

/ брой: 124

Изгубени в политическия лабиринт

автор:Юлия Кулинска

visibility 1023

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ