22 Юни 2024събота01:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Макрон разпусна френския парламент

Белгийският премиер Александър Де Кроо подаде оставка

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 1373

Франция се отправя към предсрочни парламентарни избори. Половин час след като разбра резултатите от вота за Европейски парламент, където "Национален сбор" на Марин Льо Пен получи 31% от гласовете, а президенският "Ренесанс" - 15 на сто, Еманюел Макрон разпусна Националното събрание.
"Връщам ви правото да изберете бъдещето си чрез гласуване", заяви държавният глава в извънредно обръщение. "Това решение е тежко, но то е преди всичко акт на доверие във вас. И в способността на френския народ да направи най-справедливия избор - за себе си и за бъдещите поколения", каза той.
"Французите се произнесоха и тези исторически избори показват, че когато народът гласува, народът печели", поздрави избирателите Марин Льо Пен. "Готови сме да поемем властта, ако французите ни се доверят", обеща дългогодишната лидерка на националистите, докато фигури от силно разделените леви сили призовават към "ляв фронт" срещу крайната десница.
Жордан Бардела, водач на победилата листа на крайната десница, е кандидат за премиер.
"Последиците от тези избори ще бъдат безпрецедентно тежки", коментира министърът на икономиката Брюно льо Мер. Вече се появиха и първите проучвания, според които мнозинството от французите одобрява разпускането на парламента.
След политическия трус във Франция еврото поевтиня до едномесечно дъно. Политическата несигурност се отрази негативно на общата европейска валута, чийто курс се понижи с 0,25 процента до равнище от 1,07735 долара за евро.
Белгийският премиер Александър Де Кроо подаде оставка, след като партията му загуби изборите за ЕП. Тя получи по-малко от 7% от гласовете, изоставайки доста от десния "Нов фламандски алианс" с очакваните 22% от гласовете според предварителните резултати, предоставени от Министерството на вътрешните работи. Крайнодясната партия "Фламандски интерес" се класира на второ място със 17,5% от гласовете.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ