16 Август 2024петък17:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Конкурсът за млади таланти - за 17 път

Тази година състезанието за ученици и студенти е в областта на природните и социалните науки и на информационните и комуникационни технологии

/ брой: 72

автор:Велиана Христова

visibility 1350

Поредният национален конкурс "Млади таланти" за подготовката на научни и иновационни проекти бе обявен от МОН. Тази година той се провежда за за 17-и път и е в областта на природните, социалните науки и информационните и комуникационни технологии. кандидатите подават проектите, с които кандидатстват, до 18 април. Самият конкурс ще се проведе за три дни - от 28 до 30 април. За участие в Европейския конкурс за млади учени за 2015 г. ще бъдат поощрени пък проекти в областта на биотехнологиите и качеството на храните.
Националният конкурс "Млади таланти" се провежда в просветното министерство от 1999 г. с цел да служи като инструмент за насърчаване на младите хора - ученици и студенти, притежаващи творчески потенциал и проявяващи интерес към науката и към провеждането на научни изследвания и иновации. Като изключим вече 25-годишната дейност на фондацията "Еврика", която подпомага интересуващите се от наука ученици и студенти в България, в годините на прехода не останаха много форми за издирване и подпомагане на развитието на ранни изследователски дарования. Конкурсът на МОН е една от тях.   
Условията на националния конкурс са изцяло съобразени с изискванията на Европейския конкурс за млади учени, който е част от инициативите на Европейската комисия за насърчаване на идеите на сътрудничество и обмен между младите хора, съобщиха от МОН. Миналата година в конкурса взеха участие и 25 ученици със 17 проекта в различни области на природните и обществените науки. Координирането между МАН и фондация "Еврика" направи възможно включването на проектите на трима лауреати на националния конкурс "Млади таланти" в европейското младежко Експо на науките в Словакия.
Тази година според

изискванията към проектите

участниците трябва да подадат освен типовите формуляри подробно описание на проектите си на български и на английски език в обем до 10 страници с евентуални приложения (графики, таблици, илюстрации, фотографии и др.). А също - резюме на проекта в обем до една страница също на български и английски език, което съдържа целите на проекта, описание на използваните методи и материали, направени наблюдения и заключения. Освен това при събеседването с журито кандидатите представят прототипи, макети и модели, описани в проекта. Проектните предложения се подават в електронен вариант.
В един кандидатстващ в конкурса проект могат да се включат индивидуални участници или екипи до трима човека. Могат да участват ученици и студенти първокурсници, които към 1 септември 2015 г. трябва да са навършили 14 години, а към 30 септември 2015 г. да са на възраст под 21 години. 
Интересно уточнение прави МОН за участието в в

Европейското състезание за млади учени

- не се допускат проекти, ако за тях е преценено, че застрашават общественото здраве и безопасност. Освен това проектите трябва да съответстват на европейските етични норми в областта на научните изследвания, каквото и да означава това.  
Журито, което ще оценява проектите, е съставено от опитни учени и млади изследователи, представители на научните организации и вузовете у нас, експерти от МОН. Журито първо оценява подадените проекти по формален признак, а след това - от гледна точка на научната им стойност. С определените за финалния етап автори на проекти журито провежда събеседване на български и на английски език. Интересно е, че то може да декласира проект,

ако установи например плагиатство

- порок, за който институциите в България обикновено затварят очи и доказани преписвачи в науката заемат без всякакъв проблем дори ректорски постове...  
В конкурса първа награда получават до 4 проекта в различни научни области, съчетана с правото за участие в Европейското състезание за млади учени'2015. Три проекта получават право на участие в други национални или международни младежки научни форуми. Други два проекта ще бъдат отличени с поощрителни парични награди. Лауреатите на първа награда, отговарящи на изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби на МОН, приета с ПМС №298/17.12.2003 г., получават правото на стипендии. Всички участници във финала на Националния конкурс получават "Сертификат за отлично представяне", издаден от МОН. 

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 509

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 480

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 395

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ