27 Юни 2024четвъртък03:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каква трябваше да е София през 2011 г.?

Четири подземни паркинга, спортни зали в големите квартали, зелени полянки и никакъв проблем с боклука - такава столица ни обеща Бойко Борисов

/ брой: 234

автор:Александър Симов

visibility 1740

Всички подценяват програмите за управление. Хората не ги четат, защото са станали устойчиви към обещания, а и, да бъдем честни, обикновено управленските приоритети се списват на език, който би отчаял и закален филолог.
Все пак е хубаво от време на време като редови избиратели да правим проверка на изпълнението на програмите, защото нямаме никаква друга база за измерване на едно управление освен написаните думи. Те са нашата възможност за контрол, единственият ни инструмент за проверка дали бъдещето е достигнато или не.

Ама какво само е това бъдеще!
 
Може би идеята, че никой не чете програми за управление, е накарала авторите на повечето от тях да развихрят фантазията си. Нито един фантаст по тази земя не може да прояви повече творческо въображение от автор на управленска програма. В подобни документи бъдещето е като финал на романтична комедия - всичко е бляскаво, хората са добри, любовта тържествува, а слънцето красиво залязва в далечината на безоблачния хоризонт. Това не е поетично отклонение - сега ще се убедите.


 През 2008 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов гордо представи Програма за управление и развитие на Столичната община до 2011 г. Заглавието на документа бе като философски текст: "Промяната продължава. София - модерна европейска столица". Съдържанието на текста бие "Градът на слънцето" на Томазо Кампанела, и то с много. Утопията на Кампанела е отложена за някаква алтернативна реалност, докато утопията на Борисов си има конкретен срок - 2011 г. И понеже вече сме на края на 2010 г., можем да се впуснем в едно пътешествие в идеалната София, в столицата, такава каквато трябваше да бъде днес пред очите ни.

Приказката започва сдържано

със серия от общи клишета и бюрократичен жаргон, способен да разтроши диамант на малки парчета. Личи си, че тази рамка е оковавала свободния дух на авторите, ето защо след кратка пауза те тръгват да играят на едро.
Към 2011 г. събираемостта на данъците, таксите и глобите трябва да е 100 процента. 100 процента, нито процент по-малко. Тази идеална София никога не би усетила кризата, защото всички столичани с радост дават парите си за добро управление, усмихнат кмет и ведри общинари.
През лъчистата 2011 г. София има високотехнологичен парк и е най-доброто място за привличане на такива фирми. В програмата е записано, че през тази година на територията на общината трябва да действат поне 5 такива. Записано е с нетърпящ възражение апломб - така че оглеждайте се за такива фирми, те трябва да са тук, черно на бяло го пише.
В утопията, която общинската фантазия на Борисов е родила - през 2011 г. в София трябва да има спортни зали в "Младост", "Люлин", "Северен парк" и "Овча купел".
Злобните критикари на литературната политика веднага ще се заядат, че нищо подобно не е осъществено. Трябва да мислите мащабно, а не да се отплесвате в подробностите. Щом хората са казали, че ще ги има, значи ще ги има. Но не забравяйте, Айнщайн доказа, че времето е относително, значи няма никакво значение дали залите ще са готови през 2011 или през 2111 г.
А какво да говорим за четирите подземни паркинга, с които трябва да се гордее София, а общо новите паркинги да бъдат 13? Това, че не са осъществени, не е причина да подценяваме размаха на управленската мисъл на ГЕРБ. Или пък за почти безкрайното привличане на инвестиции в София, което е описано скучничко, но подробно като бъдещ проект.
В болезнената сфера за боклука програмата за развитие до 2011 г. не познава прегради за своето развитие. През другата година София вече е зелен град, защото на цялата територия на общината е въведено разделното събиране на отпадъци. Заводът за боклука не е споменат като тема прекалено често, което говори за завръщането на чувството на реализъм на авторите на програмата, но това

не бива да обезсърчава мечтателя във вас

Защото когато документът заговаря за транспорта в София, той вече описва един град без проблеми в придвижването - нови мотриси за трамваите радват окото, нови тролеи пълнят сърцата на жителите на отдалечените райони, автобусите са полупразни, защото всички софиянци масово ползват метрото...
Време е да поставим точка на приказката, защото става леко досадно. Абсурдно и безумно е една програма така страховито да се разминава с реалността. Може би поетичната душа на тогавашния кмет не е искала да се примирява с ограниченията на времето и пространството, но резултатите днес са налице - имаме напълно провалено управление на Столичната община, чиито програмни документи звучат като циничен виц.
Станаха някои промени, разбира се. Кметът се превърна в премиер, но ГЕРБ не са напускали управлението на общината и политическата логика изисква да носят отговорност за краха на поставените цели.
Кой ли не би искал да живее в лъчезарната София, описана на хартия?
Вместо това днес всички се сблъскваме с

останките от бойкоборисовщината

която никога не си е тръгвала от Столичната община. Имаме един град, който се задъхва, градски транспорт от 60-те години на миналия век и абсолютна липса на грижа за хората. Заради управленските неумения на ГЕРБ София винаги се намира на една седмица от криза с боклука, а заради трагичното състояние на здравеопазването в страната това със сигурност означава епидемия в страховити размери.
Наследничката на Борисов стои на постта си само като нежно присъствие, но никой не е запомнил едно нормално политическо изказване от нея. Главният архитект се опитва да си играе собствените игрички и да сънува как става кмет един ден, а мнозинството на ГЕРБ в СОС от ден на ден заприличва на шепа изпуснати от контрол ученици.
Светлото бъдеще на 2011 г. е мрачното настояще на 2010-а, а истинската 2011-а ще е още по-тежка и безумна.
"Промяната продължава" твърдят ГЕРБ в своята програма, но май е най-добре този лозунг да бъде допълнен: "Промяната продължава маняна". Маняна означава "утре" и испанците го използват в смисал на "никога", а виждаме, че според ГЕРБ утре ще живеем добре. На тях очевидно не им пука за днес. Вижте каква хубава 2011 г. са ни описали! Има ли значение, че тази "маняна" никога не идва, защото е нещо митично - като идеята, че настоящият премиер някога е чел друга книга освен "Винету".
Ако Бойко Борисов смята да оправя България по начина, по който е модернизирал и е оправил София, то значи трябва да чакаме убийствено бъдеще. В неговата България сигурно ще има космодруми, нови заводи, 74 магистрали, Музей на зулумите на Тройната коалиция, бюджет с 20 милиарда излишък, болница във всеки квартал на всеки град, полицай на всеки ъгъл и финансово министерство, за което е необходим цял небостъргач. Красиво ли ви звучи? Значи няма начин да не стане.
Маняна...

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 1238

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 498

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 496

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 578

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ