19 Юни 2024сряда21:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Няколко думи

Здравето като бизнес

/ брой: 101

автор:Таня Глухчева

visibility 1930

Здравето е най-скъпото нещо. В България тази поговорка важи в пълна сила в прекия и в преносния смисъл.
Всеки има роднина или познат, който се е сблъсквал поне веднъж с дежурните абсурди. Но незнайно защо не се дава гласност, или поне не достатъчно, на проблемите и изнудването, на които са подложени болните. Или се подминават, или се приемат за нещо нормално.
Ще посоча два пресни примера, случили се на един човек в рамките на няколко дни. При положение, че има планова операция, здравноосигурен е и някои от процедурите се поемат от Здравната каса.
Проблем номер 1: Има направление за рентген, но... в болницата "х" рентгенът не работи. Той започва да звъни до лечебно заведение "а", "б", "в" и т.н., където му казват все същото. Или, след като "не е спешен случай - не може". Но, ако предложиш пари - о, чудо! Рентгенът магически заработва!
Проблем номер 2: Всички изследвания вече са направени, човекът отива в болницата рано сутринта да го приемат, но... се оказва невъзможно. Защото нямал бележка за кръводарител. За две седмици никой не се сетил да му обясни, че без това листче няма как да го оперират. И го връщат, докато намери доброволец, който да дари кръв.
Проблем номер 3: Откъде в последния момент да се намери желаещ? Пред кръвния център има много мераклии - срещу определена сума "ще помогнат", уверяват миналите вече по този път.
"Е, какво? Чудо голямо! Така е от години...", възкликват повечето. Да, голямо е чудото, защото това се явява непредвиден разход, а "тарифата" никак не е ниска. Оказва се, че варира между 900 и 1200 лв. Но, ако си добър в пазаренето, може и да ти направят отстъпка.
Когато си в безизходица, когато отчаянието е взело връх, но искаш да живееш, да се чувстваш пълноценен, прибягваш до тази унизителна стъпка - да се пазариш за здравето си. Да се превърнеш в просяк за нещо, което е основно човешко право - да живееш.
"Аз съм склонен да даря кръв срещу 300 лв.", обяснява пред ДУМА млад циганин. "Само защото вземам толкова малко пари, братята ми ме изгониха от къщи. Подкопавам им бизнеса..."
"Не виждам какво се изненадвате", коментира медицинска сестра от реномирана столична болница. И допълва: "При нас в отделението борбата не е кой ще свърши повече работа или ще помогне на някого, а какво може да се открадне". Директорът бил наясно с това, но тактично си затварял очите.
Здравето наистина е скъпо, но едва ли нашите прадеди, стигнали до този извод, са имали предвид точно това, на което сме свидетели днес. Вероятно поговорката, "ако имаш здраве, имаш всичко", би трябвало да се обърне на "имаш пари, имаш здраве".
Според Конституцията,  чл. 52(1) "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон."
А някой да е чувал за закон, превръщащ здравето в бизнес?!

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ