21 Юни 2024петък22:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АгроДУМА

Училище за овчари възроди за нов живот пастирството в Испания

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 2825

Недостигът на овчари остро се усеща не само в България, но и в цяла Европа. Професията на овчаря е самотна и отговорна работа – пастирът е със стадото 14 часа на ден, включително и в почивните дни, като често се налага да обикаля по труден, високопланински терен.

„Най-малко седем-осем поколения се занимават с това в моето семейство“, казва пред „Ню Йорк таймс“ овчарят Джозеф Джордана, който пасе стадото си в селце с дузина жители в каталунската част на Пиренеите. Освен че по цял ден той търси пасища за своите 1300 овце, посвещава в тънкостите на овчарската работа Лаура Мадрид. Младата жена е с магистърска степен по биология и първоначално е планирала да работи по докторат в родния си град Барселона, но решава да запише Училището за овчари в Каталуня.

„Няма официални статистики за броя на овчарите, но пастирите, които пасат животни по склоновете на каталунските планини, са не повече от десетина, като повечето от тях са в предпенсионна възраст“, казват от училището. То е едно от четирите овчарски училища в цяла Испания и работи с идеята да съхрани традициите и да ги предаде на поколенията. „В противен случай професията на овчаря просто ще изчезне“, смята Ванеса Фрейша, директор на училището.

Лаура Мадрид е сред 14-те студенти, които завършват петмесечния курс на обучение. През първия месец те слушат лекции по хранене и болести по животните. След това прекарват четири месеца от сутрин до вечер с пастир ветеран. Ванеса Фрейша твърди, че популярността на училището е не толкова заради рекордните нива на безработица в Испания, колкото заради желанието на хората да намерят алтернатива на шума и суетата на градския живот. Половината от кандидатите за обучение по овчарство имат бакалавърска или магистърска степен в различни дисциплини.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 472

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 450

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 415

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 462

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ