19 Юни 2024сряда21:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СВЕТЪТ ВЪРВИ КЪМ ГИБЕЛ

/ брой: 108

visibility 1640

Бенджамин АЯНЯН*
The Hill

Правителството на САЩ поддържа над 750 военни бази в най-малко 80 страни по света и е дълбоко въвлечено във всички големи световни конфликти, последно в Източна Европа и Близкия изток.
След смъртта на иранския президент при катастрофа с хеликоптер, старшият сътрудник на "Уолстрийт джърнъл" и института Йорктаун Шай Хатири заяви, че Съединените щати трябва да помогнат за свалянето на иранския режим.
На европейския фронт американският дипломат Виктория Нюланд призова правителството да позволи на Украйна да нанесе удари на руска територия, което Байдън по-късно обяви.
Призивите за ескалация на големи геополитически конфликти се вписват в устойчивото „ястребско” статукво в страната ни. Но Америка спешно трябва да промени външната си политика, преди нашето правителство да се превърне в катализатор за още по-голяма геополитическа нестабилност.
В исторически план нашата външна политика на постоянна намеса не само не успя да послужи като стабилизираща сила в целия свят, но действаше като разрушителен таран, който причини щети както в чужбина, така и у дома.
В края на 70-те и 80-те години на миналия век Съединените щати не жалиха ресурси за бунтовниците в Афганистан, за да се бият срещу Съветския съюз, включително срещу ислямистките екстремисти. Въпреки че тези бойци осуетиха руското влияние, по-късно те се обърнаха срещу нас. В борбата за власт някои от тези бунтовници в крайна сметка формираха талибаните и "Ал-Кайда", които извършиха атаките на 11 септември.
След 11 септември Америка е похарчила над осем трилиона долара за войни в Близкия изток, самата тя загуби хиляди войници и уби стотици хиляди цивилни, наруши правата на американците в Четвъртата поправка, като шпионира техните електронни комуникации.
Някои все още искат САЩ да се намесят още повече в Близкия изток. Страната ни се пробва в ролята на кукловод в Иран. Не трябва да се стремите към това отново.
Съединените щати изиграха основна роля в събитията, довели до опустошителния конфликт между Русия и Украйна. Въпреки разпадането на Съветския съюз, НАТО не само не престана да съществува, но и се разшири на изток - до такава степен, че самият Джордж Кенан, един от архитектите на американската политика по време на Студената война, нарече това „трагична грешка“, която ще предизвика остра реакция от руска страна.
Въпреки предупрежденията на бившия посланик в Русия Уилям Бърнс - сега директор на ЦРУ, САЩ въвличат Украйна в НАТО, въпреки че за Русия това е „червена линия“. САЩ стигнаха толкова далеч, че подкрепиха преврата за свалянето на избрания президент Виктор Янукович през 2014 г., когато той обяви, че ще подпише икономическо споразумение с Русия вместо с ЕС.
След това, както сам призна генералният секретар на НАТО Столтенберг, през 2021 г. Русия изпрати проектодоговор до Алианса с искане да се откаже от по-нататъшни планове за разширяване. Западът пренебрегна това искане. Едва след това Русия изпрати войски в Украйна. Нейната ужилваща операция, макар и осъдителна, със сигурност не дойде изневиделица.
Вместо да продължават да изпращат милиарди долари на Украйна и да й помагат да атакува руска територия, Съединените щати трябва напълно да преразгледат участието си в Източна Европа. В края на краищата, без американската намеса, настоящият конфликт - с цялата му смърт и разрушения - никога нямаше да се случи.
Американските намеси по света причиниха ненужна смърт, разрушения и геополитическа нестабилност, подхраниха омразата към Запада, пропиляха милиарди държавни долари и подкопаха конституционните права на нашите граждани.
Време е Съединените щати да променят курса си.

* Завършва университета в Минесота, където учи философия, бизнес право и политически науки. Пише статии за "Уолстрийт джърнъл", "Фокс нюз", "Нюзуик", "Хил". Автор е на книгата „Отвъд намерението: как инициативите за прогресивна икономическа политика вредят на най-уязвимите в обществото“. Член е на организацията „Млади гласове“, експерт по етика на човешките отношения

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ