17 Септември 2024вторник21:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Синдикати и депутати обсъдиха промените в КСО

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 1073

Синдикати и депутати обсъдиха промените в Кодекса за социалното осигуряване. Срещата се състоя по искане на КНСБ в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, депутати от ГЕРБ и представители на НОИ.
Синдикатите са изложили аргументите си по отношение на промените в социалния кодекс, а от страна на НОИ е предложен модифициран вариант на точковата система, която предстои да бъде анализирана от експертите в синдикатите. На срещата е достигната договорка да се състави работна група, която да работи върху предложенията за промени, като се обсъдят всички възможни хипотези и това как промените биха се отразили върху работещите.
Все още спорни остават компонентите за стажа и категориите, смята Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа". Според участниците в срещата ще се търси лек преход за работещите и плавно увеличаване на осигурителния стаж, а не на възрастта за пенсиониране.

Още по темата
Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ:
Отиваме на национален протест!

Ева Костова

Какво ще правите, ако на протестната подписка за промените в Кодекса за социално осигуряване, която ще върви до 16 октомври, не се обърне нужното  внимание?
С този въпрос ДУМА се обърна за коментар към вицепрезидента на КНБС и председател на стачния комитет на конфедерацията Валентин Никифоров.
Ако едностранно се промени осигурителният кодекс, първо ще проведем национална предупредителна стачка за час, а сред това, на 7 октомври, национална ефективна, каза Никифоров. Миньорите, които са сред най-засегнатите от промените, вече са събрали над 20 000 подписа, съобщи Никифоров. Сега в първа и втора категория труд са заети над 200 000 души, които няма да се пенсионират 2 години заради растящия осигурителен стаж и за тях ще има т.нар. нулеви години, допълни вицепрезидентът на КНСБ.
По предлежения начин не се решават финансовите проблеми в НОИ, а само се ограничават права на работещите, коментира Никифоров. Нещо, с което от синдиката не могат да се съгласят.
От КНСБ настояват да се възстанови в бюджет 2011  намалената с 2% вноска, което прави близо 400 млн. лв. приходи в НОИ. Тази вноска е 0,9% за работника и 1,1% - за работодателя. Бизнесът не може да получава, без да се ангажира, категоричен е Никифоров. Къде са обещаните от него 150 000 работни места срещу намалението на вноската?, попита синдикалистът. Напротив, каза той, 250 000 бяха изхвърлени на улицата без работа.
Бизнесът дължи на НОИ 1 млрд. и 100 млн. лв., каза още Валентин Никифоров. И аз питам чрез вашия вестник, защо не се публикуват имената на големите длъжници?
Колкото до синдикалната подкрепа на другия голям профсъюз Валентин Никифоров отговори, че и по света отделните синдикални централи имат своя отделна политика - едни се обединяват, други - не. Консултативният съвет на КНСБ е взел своето решение още през юни след допитване до членовете на конфедерацията.

Отчитат рекордни загуби на вода

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 177

"Булгаргаз" иска поскъпване на газа с 3% през октомври

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 177

НСИ отчете годишна инфлация от 2,1%

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 177

Бум на фалшивите столевки

автор:Дума

visibility 404

/ брой: 177

Втори опит за убийство на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 177

Рокади в Еврокомисията

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 177

Мексико прие съдебната реформа

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 177

Стачка в косовския парламент за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 177

Жалките пари

автор:Аида Ованес

visibility 439

/ брой: 177

Вода газим, жадни ходим

автор:Мая Йовановска

visibility 397

/ брой: 177

Българчета - граждани на света

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 177

Виновен е Рогатия

автор:Мая Йовановска

visibility 393

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ