08 Ноември 2024петък21:54 ч.

ВРЕМЕТО:

В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд. В събота вятърът ще се ориентира север-североизток и ще се усили. С него ще прониква по-студен въздух и максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 8° и 13°, в София - около 13°, на морския бряг – 10°- 11°, на места в Южна България - до 15°- 16°. Облачността ще се увеличава и в края на деня в североизточните райони ще завали дъжд.

Ще ядем по-скъпа захар

Цената на международните пазари с 30-годишен рекорд, до няколко месеца и у нас сладкото може да поскъпне

/ брой: 254

автор:Мая Йовановска

visibility 2564

Цената на захарта на международните пазари е достигнала 30-годишен рекорд, съобщава "Financial Times". Това сигурно ще се отрази и върху цената на захарта у нас, защото в България се преработва сурова тръстикова захар, която се купува от международните пазари, прогнозира пред ДУМА председателят на УС на Съюза на производителите на захар и захарни продукти Григор Ковачев. След като цената расте на международните пазари, и ние ще купуваме на по-висока, производителите ще трябва да си калкулират поскъпването в продукцията, а това ще повиши и цената за крайните потребители, коментира Ковачев. По неговите думи това ще доведе и до повишаване на цената на всички изделия, в чието производство се използва захар - бонбони, сладки, бисквити, шоколад.
У нас от началото на годината има известно понижение на цената на захарта. Сега в магазините килограм пакетирана захар се продава по-евтино, отколкото през миналата година. Средната цена на захарта на дребно е около 1,20 - 1,25 лв. за килограм. Миналата година имаше период, в който цената стигна до 1,40 лв. за килограм. През изтеклите години цената на захарта бе относително стабилна на международните пазари, но ако тръгне трайна тенденция за поскъпване, то и у нас тя ще се повиши, прогнозира Ковачев. Според експерта това би могло да стане в рамките на няколко месеца, защото все още има големи количества налична сурова захар, купена на по-ниски цени.
Повод за поскъпването на захарта на международните пазара са информации, че слабата реколта в Бразилия ще предизвика дефицит на предлагането, предаде "Financial Times". Прогнозите на международните анализаторите са, че през следващите месеци цената на суровината ще продължи да поскъпва, тъй като реколтата ще бъде слаба и по други краища на света. Запасите от захар са на най-ниското си ниво от години, което допълнително подхранва страховете от недостиг. От май досега цената на захарта на международните пазари е скочила със 135 на сто. Преди ден на борсата в Чикаго цената на захарта е поскъпнала с 4 на сто до 30,64 цента за паунд, с което е надвишен поставеният през февруари рекорд. Предишният рекорд е от 1980 г., когато цената на захарта е достигнала до ниво от 45 цента за паунд.
 

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 781

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 748

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 745

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 762

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 739

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 651

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 657

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 681

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 704

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ