Под 50% е българското свинско на пазара
/ брой: 35
"Българското свиневъдство отчете добра 2023 г. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 г. В момента сме стигнали предишните си капацитети", заяви пред БНТ Вихрен Димитров, директор на свинекомплекса в Голямо Враново.
По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо.
"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", разказа Димитров.
Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин.
"Тенденцията през последните години е, че българското производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински, директор на контрола по храните в БАБХ. Той поясни, че свинското месо в България пристига от страните членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.
"Българското пилешко месо задоволява над 90% от потреблението на българския пазар, дори има износ в Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония. Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%", каза Кулински.