20 Юни 2024четвъртък00:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 115 млн. лв. загуби заради тръбите на парното в София

Технологичните разходи за пренос на топлоенергия са близо 20%

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 918

Над 115 млн. лв. се изпаряват от тръбите на парното в София в рамките на година. Тези технологични загуби за пренос реално се плащат не само от абонатите на “Топлофикация София”, а от всички граждани в страната, защото дружеството получава значителни средства от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”, където вноски правят производителите на електроенергия.
Прогнозираното произведено количество топлинна енергия от “Топлофикация София” през периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. ще бъда в размер на 4,647  млн. мегаватчаса, което е ръст с 6,4% спрямо предходния 12 месечен период. Делът на прогнозните технологични разходи при преноса на топлинна енергия е 19,76%, става ясно от доклад на КЕВР с предложенията за цени на парното от 1 юли. Прогнозният общ размер на разходите за пренос на топлинната енергия е над 901 000 мегаватчаса.
При положение, че предложената от КЕВР цена на парното в София от 1 юли е 128,25 лв. за мегаватчас, общият размер на технологичните загуби по мрежата е над 115 млн. лв.
От “Топлофикация София” са заявили в КЕВР две цени на парното от 1 юли. Първата цена е 97,78 лв./МВтч., без ДДС, и тя отразява надвзетия приход на дружеството в размер на 199,78 млн. лв., поради по-ниски от планираните цени на природния газ и на квотите въглеродни емисии за периода от 1 юли 2023 г. до 30 юни 2024 г. Втората предложена цена, без да бъдат компенсирани тези надвзети приходи, е 125,08 лв./МВтч. А от КЕВР предлагат цената да е още по-висока и да бъде 128,25 лв. за мегаватчас, а благодарение на надвзетите пари от абонатите ще бъде намалена сумата, която столичната топлофикация ще получи от Фонд “Сигурност на електроенергийната система”.
Въпреки че цените на природния газ на международните пазари се върнаха на нивата от преди енергийната криза и войната в Украйна, предложението на КЕВР е цената на парното в София да бъде намалена само със 7,02% от 1 юли.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ