30 Юли 2024вторник12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Магнати държат 1/3 от БВП на Сърбия

Клубът на най-заможните богатее с помощта на политически лидери

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 1481

Богатството на няколко водещи сръбски магнати, според неофициални оценки, възлиза на 31,5 милиарда евро, което е почти една трета от миналогодишния брутен вътрешен продукт на страната (БВП), съобщи белградският в. "Политика", цитирайки информация на Танюг. Местните и регионалните медии съобщиха, че убедително най-богатият сръбски магнат в момента е Милан Янкович, собственик на "Филип Цептер", с имущество от 4 миларда евро.
Бившият вицепремир в сръбското правителство,  а по-късно бързоразвиващ се бизнесмен - Мирослав Мишкович, разполага с имущество, което се оценява  на около 2 милиарда евро, докато за още един, в момента укриващ се сръбски магнат  - Боголюб Карич, се твърди, че притежава около 1 милиард евро.
В списъка с най-големите сръбски богаташи се  намират Петар Матич със 700 милиона евро. На толкова се оценява и имуществото на главния бос на контрабандата с тютюн на територията на Балканите  Станко Суботич Цане. В обществото на най-заможните освен тях са и Милан Беко, "кралят на захарта" Миодраг Костич Коле, а след това собственикът на големи селскостопански и хранителни предприятия Предраг Ранкович Пецони, чието богатство се оценява на 300 до 500 милиона евро.
По-голямата група от водещите сръбски магнати, които са спечелили своето начално богатство през миналото десетилетие и са го увеличили през това десетилетие, представляват  типичен образец на успешните бизнесмени, кавито през последните двадесет години изникваха не само в Сърбия, но и в другите страни в преход след тяхното рязко преминаване от дирижирана социалистическа към пазарна икономика. Ако се  събере богатството на десетина от новите сръбски богаташи, ще се окаже, че те сега разполагат  с капитал на стойност около 30 процента от БВП на Сърбия за 2009 г. Става дума обаче за неофициални данни.
Ако се изключи Цептер, който е започнал първоначалния си бизнес в Швейцария и някои други  западноевропейски страни, с производството и продажбата на качествени домакински съдове и други стоки, всички останали сръбски магнати са направили кариерата си на местен терен с тясното сътрудничество, а често и с помощта на местните политически лидери, отбелязва Танюг.

Такса смет може да поскъпне седем пъти

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

София предупреди Скопие да не блокира коридор номер 8

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

Николас Мадуро спечели изборите във Венецуела

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Крайнолеви били виновни за саботажите във Франция

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Ердоган се закани да нахлуе в Израел

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Мицкоски: Късаме български паспорти щом влезем в ЕС

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 143

Заблудите на Мицкоски

автор:Велизар Енчев

visibility 0

/ брой: 143

Безумия

автор:Евгени Гаврилов

visibility 0

/ брой: 143

Гавра с правото

visibility 0

/ брой: 143

"Изключително разочароващи резултати"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ