26 Юни 2024сряда15:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кулинарна фантастика

/ брой: 191

автор:Петър Софрониев

visibility 2583

Анкетьорката се приближи до касата в супермаркета, където десетина жени прилежно си чакаха реда. Спря се до последната жена от опашката и насочи микрофон към нея:
- Добър ден! Правим анкета сред пенсионерките, за да разберем как се справят с изхранването на семейството и какви са техните нови завоевания в кулинарията.
Запитаната пристъпи от крак на крак и отговори:
- Казвам се Тотка Ингилизова - пенсионерка и кулинарна изобретателка по принуда. Напоследък аз се занимавам с кулинарна фантастика, за да изхранвам съпруг и двамата ни внука Кирил и Метои - мъже в следтинейджърска възраст.
Момичето с микрофона подскочи възторжено:
-  Новото време роди и кулинарни фантасти!- вметна то. - Споделете...
-  Мое откритие е да правя от един патешки фенер три празнчни ястия, което си е направо постижение научно. Режа фенера с трион на три равни части, защото той е замразен от дълбока древност. От него приготвям супа,  патица със зеле и патица с ориз!
Момичето и този път не можа да прикрие възторга си:
- Ах, че чудесно! Та от фенера вие само десерт не творите!?
- А, това пък влиза в бъдещите ми творчески планове! - светкавично уведоми Тотка.-  Но фенерът е само за празнично меню, подчертавам. Иначе наблягаме на праз яхния, за която невинаги има и праз!
Анкетиращата девойка погледна малко объркано след този отговор, но бързо се съвземе. А госпожа Тотка не дочака нов въпрос и продължи:
- На най-големите празници правя нещо по-необичайно, което може да мине и за царска вечеря. Шишчетата. Вместо месо на шиша нанизвам пилешки трътки, които все още не се водят постни.
- Но вие сте направо кулинар-авангардист! - не се стърпя момичето с микрофона.
Този път госпожа Тотка погледна малко по-скромно.
- Истински горда ще бъда, когато разработя и рецептата "Яхния от дръжки на магданоз"! - отбеляза тя.- А когато реализирам и мусака без картофи, направо ще съм готова да издам книга с рецепти, популярни по време на криза. Даже и име на книгата съм измислила. Ще се казва "От пирон чорба, до чорба в пирона"!
Анкетиращата се приготви за последни думи:
- С тази истинска новина можем да завършим нашата анкета. Вие, госпожо Ингилизова, още веднъж доказахте, че българската пенсионерка не се плаши ни от криза, ни от гладни гости. Пожелавам ви все по-големи успехи в кулинарната фантастика!

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 560

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 295

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 264

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 304

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ