30 Юни 2024неделя21:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Датата - 28.06.2024 г.

/ брой: 121

автор:Дума

visibility 490


1858 г. – В БОЛГРАД, БЕСАРАБИЯ Е СЪЗДАДЕНА ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ГИМНАЗИЯ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО - БОЛГРАДСКАТА ГИМНАЗИЯ. Проект за българско средно училище в Бесарабия е разглеждан от руската администрация в средата на 40-те години, но не получава развитие заради руската политика за създаване на централизирана образователна система. Развитието му става възможно след Кримската война, когато Болград с около 40 български колонии е присъединен към Молдова. На 10 юни 1858 година княз Никола Богориди издава хрисовул (грамота) за създаване на Народно централно училище в Болград, която подробно урежда неговия статут, финансиране и управление.


1914 г. – АВСТРО-УНГАРСКИЯТ ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК ФРАНЦ ФЕРДИНАНД И НЕГОВАТА ЖЕНА СА УБИТИ В САРАЕВО ОТ СРЪБСКИЯ АТЕНТАТОР ГАВРИЛО ПРИНЦИП, КОЕТО ДАВА ПОВОД ЗА НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. След атентата и шестимата участници в него са арестувани. Трима са осъдени на смърт и обесени, а Принцип и още двама са осъдени на дълги години затвор, тъй като са непълнолетни. Гаврило умира от туберкулоза в затвора в Терезиенщад (днес Терезин, Чехия), на 28 април 1918 г.


1712 г. – РОДЕН Е ЖАН-ЖАК РУСО, ФРЕНСКИ ФИЛОСОФ ОТ ШВЕЙЦАРСКИ ПРОИЗХОД (УМИРА 1778 Г.).
Неговата политическа философия влияе върху разпространението на Просвещението из цяла Европа, както и върху някои аспекти на Френската революция и цялостното развитие на съвременната политическа, икономическа и образователна мисъл. Неговите трудове „Разсъждение върху произхода на неравенството“ и „За обществения договор“ се застъпват за демократично управление и са крайъгълни камъни в съвременната политическа и социална мисъл. През живота си Русо живее на много места и на два пъти сменя религията си. През 1742 г. се сприятелява с писателя философ Дени Дидро и става един от енциклопедистите.


1867 г. – РОДЕН Е ЛУИДЖИ ПИРАНДЕЛО, ИТАЛИАНСКИ ПИСАТЕЛ, НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ ПРЕЗ 1934 ГОДИНА. (УМИРА 1936 Г.) Неговите творби включват стотици кратки разкази, няколко романа и около 40 пиеси, някои от които написани на сицилиански. Неговите трагикомедии често са считани за предшественици на Абсурдисткия театър. Писателят има постоянен конфликт с известни фашистки лидери. През 1927 г. накъсва на парчета своята фашистка членска карта пред смаяния генерален секретар на фашистката партия. Пирандело е под строг надзор от тайната фашистка полиция OVRA до смъртта си. През 1933 г. Мусолини обвинява драматургията в лицето на Пирандело и театъра на гротеската, че е мрачна и нереалистична.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1619

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1364

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 2003

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1711

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1615

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1470

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1284

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1567

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1616

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1546

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1422

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ