Сиренето по БДС двойно по-скъпо
Новите стандарти за млякото обслужват групови интереси, твърдят млади социалисти
/ брой: 189
Сиренето, произведено по Българския държавен стандарт, ще бъде двойно по-скъпо. Тази прогноза направи вчера Пени Ботева от Асоциацията на млекопроизводителите. Нейният колега Динко Господинов прогнозира по-късно, че около 8 лв. за килограм сирене ще плащаме, ако то е произведено по БДС, а близо 12 лв. ще ни струва килограм кашкавал по старата рецепта. Ако се спазва стандартът, то приблизително от 7 литра краве мляко ще се получи килограм сирене, което ще струва най-малко между 7,50 и 8 лв, мотивира се той.
Стандартът за сиренето е готов, но не е ясно кога ще започне да се използва, тъй като у нас все още няма сертифициращ орган, който да удостовери, че продуктът на даден производител действително отговаря на всички условия на БДС.
Млекопреработвателите са готови да започнат да произвеждат сирене по утвърдените държавни стандарти, но все още има административни пречки качественото сирене да се появи на пазара, обясни Георги Хаджийски от браншовата асоциация.
Според Хаджийски изискването стандартизирано сирене да се произвежда само от сурово мляко ще породи проблем, тъй като в България поначало има недостиг на качествено мляко. Около 700 000 тона е изпълнението на квотите за краве мляко на България от ЕС. Тя е един милион, ние сме изпълнили 700 000 тона. 700 000 като ги разделите на 7 млн. души, се падат по 100 литра на човек сурово мляко за година. Ние не можем с нашето сурово мляко, ако произвеждаме всичко по БДС, да нахраним нашето си население", обясниха производителите.