09 Август 2024петък02:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

Олимпийски бронз за Божидар Андреев

автор:Дума

visibility 213

Божидар Андреев спечели бронзов медал в категория до 73 кг на Олимпийските игри в Париж. При второто си участие на най-големия спортен форум българинът записа двубой от 344 килограма след 154 килограма в изхвърлянето и 190 килограма в изтласкването. Андреев направи шест успешни опита и бе единственият с такова постижение в състезанието.
Така възпитаникът на Пламен Братойчев върна България на олимпийската карта. Андреев заслужи първи медал в спорта от 2004 г., когато Милен Добрев стана шампион в Атина, а Величко Чолаков заслужи бронз.
Сега шампион стана Ризки Джунианся от Индонезия, който събра двубой от 354 килограма след 155 в изхвърлянето и 199 в изтласкването, които са и олимпийски рекорд в движението.
Абсолютният фаворит Шъ Джъйон от Китай претърпя крах в изтласкването и не успя да защити олимпийските си титли от Рио де Жанейро и Токио. Китаецът записа нула във второто движение след три неуспешни опита на 191 килограма, които дойдоха напълно неочаквано след представянето му в изхвърлянето. В него Шъ бе без никаква конкуренция, като постигна 165 килограма - с десет повече от индонезиеца Ризки Джунианся и колумбиеца Луис Москера.
След изхвърлянето Андреев бе четвърти със 154 килограма и със сериозни надежди за медал.
Шансовете на българина станаха отлични, след като във второто движение се справи последователно със 183, 187 и 190 килограма, а в същото време освен Шъ нула направи и Москера.
В края на състезанието много силни опити направи Вичума Веерапон от Тайланд, който с опит от 198 килограма в изтласкването събра двубой от 346 килограма и се добра до сребърния медал. Постижението му бе и световен рекорд за младежи в движението.
Последната дума обаче бе за индонезиеца Джунианся, който с опит на 199 килограма направи олимпийски рекорд и си осигури златото с двубой от 354 килограма.
"Изключително трудно състезание. Трябваше много да се смята. Иакам да благодаря на Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор, които направиха всичко, за да го има този медал. Ако не бяха те, ние нямаше да го спечелим", каза развълнуваният Пламен Братойчев. Спецът дълги години работи в Сливен, но е родом от Кнежа.

Снимки БТА

Пореден опит да купим нови влакове

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 150

ББР си върна само 5 млн. лв. от 150 млн. лв. кредит

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 150

Отпускат кредити за замяна на печки на твърдо гориво с ВЕИ

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 150

Вдигат таксите за контрол на храните

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 150

Водна криза грози Гърция

автор:Дума

visibility 718

/ брой: 150

Германците искат предсрочни избори

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 150

Разширяват затворите във Великобритания

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 150

Армията декларира лоялност към Мадуро

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 150

Феноменална промяна

автор:Александър Симов

visibility 1023

/ брой: 150

На автопилот

visibility 1528

/ брой: 150

Кой календар са гледали МОН?

visibility 765

/ брой: 150

Фермери, не смесвайте стадата при паша!

visibility 557

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ