25 Юли 2024четвъртък04:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Неков: Скандално е, че ЕК чака ние сами да докладваме храните втора класа

автор:Дума

visibility 1315

"Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа, които консумираме. Има анализи, които доказват, че храни, продавани под една и съща марка в Източна и Западна Европа, имат различно съдържание на месо, вода, мазнини и оцветители. Изглежда, че бизнес производителите от Западна Европа все още гледат на страни като България като на втора класа граждани, на които може да се пробутват по-некачествени храни." Това коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с провелото се заседание на срещата на министрите на земеделието на ЕС, където двойните стандарти при храните са били обсъдени по инициатива на някои страни от Централна Европа. Европейската комисия е призовала държавите членки да й изпращат информация за случаи на двойно качество на храните, стана ясно след дискусията. "С подобни призиви Еврокомисията бяга от отговорност и застава на страната на производителите от Западна Европа. Тя чака сами да я информираме, вместо да предприеме конкретни и ясни законодателни стъпки да предотврати това налагане на двойни стандарти в Европа. Същевременно обаче българите продължават да консумират по-нискокачествените храни", отбеляза българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. От анализите, инициирани от Унгария и Словакия, става ясно, че колбаси в Западна Европа са с по-високо съдържание на месо, докато в колбасите от същата марка, но за магазините в Централна и Източна Европа, слагат повече мазнини, вода и оцветители. Доклади на Световната здравна организация алармират, че в България много хора страдат от проблеми на сърдечносъдовата система, един от причинителите за които са именно нискокачествените и мастните храни. "В рамките на единния европейски пазар трябва да се изискват и прилагат еднакви стандарти, особено за продукти, пряко засягащи човешкото здраве", коментира Момчил Неков. Очаква се темата да продължи да бъде обсъждана на експертно ниво в Брюксел идните месеци.

Глобалният Юг аплодира Китай

автор:Дума

visibility 338

3000 престъпления на ден срещу жени

автор:Дума

visibility 483

/ брой: 139

Словакия получи от САЩ два Ф-16

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 139

14 палестински фракции се споразумяха в Китай

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 139

Унищожител и гробар

автор:Александър Симов

visibility 538

/ брой: 139

Светът пак е Олимпиада

автор:Марин Милашки

visibility 501

/ брой: 139

Напразни надежди

автор:Евгени Гаврилов

visibility 523

/ брой: 139

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ