29 Юни 2024събота20:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Да се противопоставим на днешните прояви на фашизъм

Над 200 човека се включиха в шествието "Безсмъртният полк", въпреки забраната

/ брой: 86

автор:Дума

visibility 237

„Честит Ден на победата и Ден на Европа! Днес отдаваме почит на милионите, дали живота си в борбата срещу фашизма и затова да има мир в Европа. Нека се противопоставим на днешните прояви на фашизъм. Нека спрем опитите да се подменя историята и да се заличава нашата памет. И да не забравяме, че основополагаща цел на Европейския съюз е да насърчава мира в Европа и света. Ние искаме мир!”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заедно със зам.-председателя на партията и водач на евролистата на социалистите Кристиан Вигенин, евродепутата и кандидат за втори мандат Цветелина Пенкова и кандидатите за евродепутати проф. Румен Гечев и Гергана Алексова, участва в традиционната церемония по издигане на флага на ЕС пред президентството. Знамето на ЕС беше издигнато под съпровода на „Ода на радостта“, а след това прозвуча химнът на България.
Партии и граждански организации прочетоха Деня на победата и 79 години от победата над нацизма във Втората световна война. Те се събраха пред постамента на разрушения Паметник на Съветската армия и го обсипаха с венци и цветя.
Сред хората беше и водачът на листата на БСП за евроизборите Кристиан Вигенин. "Ще направим една позитивна, силна кампания, с ясни послания, с високо вдигнато чело и след времето в последния парламент и очаквам по-добри резултати. Очаквам доста мръсна кампания.Ако имаш нещо позитивно да направиш, да кажеш – направи го, покажи го, обясни го. Замерянето с кал отвращава хората, които и без това са уморени от толкова избори“, заяви пред журналисти той. Вигенин призова партиите да направят така, че хората да видят нещо позитивно в тази кампания, за да могат да излязат и да гласуват. Според него десницата е много по-разединена от левицата. „Много пъти са правени опити нещо да се създаде извън БСП. Проблемът на тези формации е, че те се опитват да направят алтернатива на БСП. Ние искаме да покажем алтернатива за развитието на България и мисля, че това е, което избирателите ще видят в тези избори“, заключи Вигенин.
"Честваме историческия мост от края на най-черния период в историята на човечеството - Втората световна война до началото на обединена Европа. Мостът на историческата памет! Да помним, че ценностите „мир, свобода и солидарност“ са утвърдени с цената на десетки милиони човешки жертви и да не забравяме, че без победата на 9 май 1945г. нямаше да празнуваме денят на Европа", заяви лидерът на столичните социалисти Диана Тонова.
Признателните потомци носеха трансперанти в надписи:"Никой не е забравен, нищо не е забравено", "България помни!" и други.
"Отдадохме почит и положихме цветя и венци в памет на загиналите герои пред паметника костница в "Лозенец". Никой не е забравен, нищо не е забравено! Няма ден в историята на човечеството, който може да се сравни с 9-ти май. Историята не познава друг такъв сблъсък с толкова много жертви, дадени в името на свободата на хиляди, сред които и народите на България и Русия. Няма друг ден, който да е толкова радостен и в същото време да го посрещаме със сълзи в очите. Денят на Европа е роден благодарение на Деня на победата. И нямаше да има Ден на Европа, ако го нямаше Денят на победата! И независимо, че през последните години в България се правят опити да бъде изкривена историята, най-голямата ни мисия е това - да не допуснем изкривяването й! И - да не се забравя миналото, ако не искаме отново да има милиони жертви на военни конфликти", заяви Борислав Гуцанов.  
Над 200 човека се включиха в традиционното шествие "Безсмъртният полк". Заради забраната му от Столичната община участниците в него не минаха по пътното платно, а по тротоарите. в Него се включи и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.  
"Историята не трябва да се забравя. Тука сме хора, които повечето от тях са дали жертви в тази война, за да падне фашизмът. Русия е дала 21 милиона жертви в нея. Тук сме за да почетем паметта на своите близки, участници във войната", споделиха хората, които носиха портрети и снимки на свои роднини. Центърът на възпоменанието бе паметникът-костница на съветския войн в квартал "Лозенец".
Инициативи, посветени на Деня на победата и Деня на Европа, си проведоха в цялата страна с участието на социалистите.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1127

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1496

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1175

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1096

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1058

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 843

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1017

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1133

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1055

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 999

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ