26 Юни 2024сряда23:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Борислав Гуцанов: БСП настоява НС да забрани изпращане на жива сила в Украйна

Партията предлага решение на парламента да посочи, че вече даденото оръжие от „коалицията на войната“ не може се ползва срещу Русия

автор:Дума

visibility 1661

Парламентарната група на „БСП за България“ внася днес две проекторешения в Народното събрание. Това обяви председателят на групата Борислав Гуцанов.

„Първото предложение е свързано с неизпращане на жива сила под каквато и да е форма в конфликта на територията на Украйна. Второто е предоставените от България оръжия, независимо, че БСП винаги сме били против изпращането им, да не бъдат използвани на територията на Русия“, заяви Гуцанов. 

Той подчерта, че това е последователна позиция на БСП, която никога не е искала България да има каквото и да е участие във военния конфликт.

Гуцанов допълни, че според БСП президентът трябва да представлява България на срещата на върху на НАТО във Вашингтон. 

„Той е главнокомандващ, избран е пряко от целия народ и е с огромна легитимация. Освен това, сегашното правителство е служебно с изтичащ мандат“, подчерта Гуцанов. 

Той препотвърди още веднъж решението на българските социалисти да не подкрепят правителство с първите два мандата. Ако се стигне до трети мандат, ще бъде свикано заседание на Националния съвет на партията и ще се вземе решение по въпроса.

„Трябва да се обърнем към всички хора, които по някакъв начин са били обидени вътре в БСП и към тези, които са се откъснали от БСП, така че да има силно ляво обединение. България има нужда от силна Българска социалистическа партия, която да направи това обединение. Също така, да нормализираме отношенията ни президентската институция, издигната и подкрепена от БСП“, каза още на брифинга Борислав Гуцанов. 

Той обяви, че БСП е готова и внася и пет законопроекта в деловодството на Народното събрание.

Първият е за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%. „В България лекарствата и лекарствените продукти са едни от най-скъпите. Не е нормално българите да си купуват лекарства от Турция, въпреки че ние имаме едни от най-големите производства. Трябва да се направи всичко възможно за намаляване цената им. Това е първата стъпка за това“, аргументира се Борислав Гуцанов.

ПГ на „БСП за България“ внася още Закон за доброволчеството, предложение за въвеждане на един учебник по един предмет, освобождаване от плащане на данък върху доходите до 26-годишна възраст и увеличаване на парите за второ и трето дете.  

„Не може всеки да говори, че имаме демографска катастрофа, не криза и да не се прави нищо по въпроса“, коментира Гуцанов.    

Депутатът от „БСП за България“ проф. Катя Кайрякова също говори пред медиите, за да отхвърли категорично твърденията на Калоян Методиев, че ѝ е оказван натиск за гласуване на заседание на парламентарната група.

„Никой по никакъв начин не си е помислял да ми въздейства във връзка с моя глас. Това беше моя свободна воля да се съобразя с решението на Националния съвет на БСП. И призовавам всички да спазват правилата така, както аз го направих“, каза проф. Кайрякова.

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 1238

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 498

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 496

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 578

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ