26 Юни 2024сряда21:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Книгата

"Прелюдии и послеписи" за културно-историческото ни наследство

/ брой: 116

автор:Продрум Димов

visibility 1441

В новата си книга "Прелюдии и послеписи", дело на издателство "Български писател", Боян Ангелов разкрива една внушителна галерия от забележителни личности и събития, жалонирали историческия и духовен път на българския народ от епохата на Възраждането до наши дни. В съдържанието на книгата има три основни раздела: "Портрети", "Отгласи" и "Отговори", които ни отпращат в дълбоката творческа и философска същност на автора, в неговата отговорна позиция и водещо креативно съпричастие в съвременния литературен, духовен и обществен живот.
Боян Ангелов е отделил доминиращо място на "Портрети"-те на особено значими личности, оставили солидна следа в нашето национално историческо развитие. Той неслучайно ни връща към стореното от големи българи, които, макар и допринесли немалко за българската национална кауза, често остават в сянка и са малко известни за днешните ни поколения. Такъв е случаят с големия наш възрожденец от Клисура Марко Балабанов, със скъпия на сърцето му "Нешо Бончев и копнежите му към свободата" и много други. В творческото му полезрение попадат и някои позабравени произведения, които днешните учебни програми по литература съзнателно и умишлено захвърлят с явна небрежност в света на забвението като едва ли не вредни и "опасни" за сегашното "демократично време", какъвто е случаят с кървавото "Хоро" на Антон Страшимиров. С много болка Боян Ангелов ни припомня мъчителната драматична съдба на Веселин Андреев в "Трагизмът на идеала". Авторът преживява тежко нравствения упадък на нашата съвременност в "Пътища към истината" и в "Преди и след Сътворението", които намирам като естествен преходен мост към предложените ни "Отгласи". В тях попадаме неусетно в поток от сериозни размисли на автора, задъхващи се от безпокойства, породени от разтърсващите проблеми на нашето безперспективно съвремие. Показателни са интонациите, звучащи в "Живот ли е живот без идеал?", "Рецепта за спасение", "Дървото на надеждата", "Златното сияние на думите" и др., в които Боян Ангелов споделя с неукротима загриженост за нелицеприятната ни участ, наложена от морала, поглъщащ нравствените ценности на нашия ден.
Сроден поучителен резонанс ни обзема и когато се докосва и до неговите "Отговори". В тях авторът слага ударението върху актуалните процеси, които формират моралния, духовния и интелектуалния облик на нашия съвременник. И тук ставаме съпричастни на разбирания, които отразяват значимостта и градивната роля на писателското творчество и човешко поведение в обществото: "Майсторите на художественото слово са пазители на свещения български език", "Държавната субсидия се дава на "политкоректни" неправителствени организации", "Българските писатели са се обявили категорично срещу Закона за защита на нацията" и други полемични статии, които бичуват и разгромяват безразсъдството на натрапваното ни безумие.
Силният патриотичен език и непоколебимият, напорист социално-граждански порив отличават най-новото издание на Боян Ангелов, което нарежда автора сред най-ярките творци на нашето литературно и духовно съвремие.

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 1238

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 498

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 496

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 578

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ