31 Август 2024събота17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Доплащането при зъболекаря вече е съвсем законно

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 413

За стоматологичните дейности, включени в основния пакет на НЗОК, се допуска заплащане или доплащане от задължително здравноосигурените лица. Това е нов текст от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), приет вчера на второ четене в пленарна зала. Доплащането или заплащането на зъболекарските дейности ще става по реда на чл. 55 "в", в който се уточняват обемите, цените и методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ. Те се приемат всяка година от МС по предложение на финансовия министър. ДУМА припомня, че до т.г. цените на стоматологичните услуги в основния пакет се договаряха между здравната каса и Българския зъболекарски съюз по време на преговорите за Национален рамков договор (НРД). От т.г. последна дума по тези цени ще има МС.
В мотивите си вносителката на предложението Десислава Атанасова - председателка на парламентарната здравна комисия, отбелязва, че доплащането за дентални услуги вече се е наложило в практиката и е регламентирано в НРД, но досега не е било уредено в закона. По този начин ще се създаде законова основа за регулиране на доплащането от министъра на здравеопазването, касата и представителите на БЗС, смята Атанасова. Новият текст е вкаран в здравна комисия при второто четене на законопроекта, припомня Здраве.нет.
Другите промени, приети вчера в ЗЗО, предвиждат директорът на НЗОК вече да се нарича управител и да бъде подпомаган от един подуправител, вместо от трима зам.-директори. Правомощията на управителя ще изпълнява завареният до влизането в сила на този закон директор - в случая д-р Нели Нешева, до приключването на мандата й. Трудовите договори на заварените до влизането в сила на закона зам.-директори ще бъдат прекратени с предизвестие. При първото четене на проекта в зала от лявата опозиция заявиха, че промените се приемат единствено, за да бъде отстранен конкретен човек от ръководството на здравната каса. Гласуването вчера обаче протече без всякакви дискусии.

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 1030

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 978

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 1118

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 3025

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 1562

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 1918

/ брой: 166

Престъпно

visibility 2972

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 1017

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ