23 Юни 2024неделя22:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БТА

Близо 60 000 седмокласници на изпит по български

Учениците писаха теза по "Една българка", преразказваха "Изборът" на Кристин Димитрова

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 238

По вариант 1 писаха вчера близо 60 000 ученици на изпита от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас.
Новото вчера бе, че първата част на изпита е удължена с 15 минути и тя стана общо 75 минути.
Седмокласниците работиха върху 26 задачи. В първата част бяха включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Тезата, която носи 6 т. тази година бе по цитата от V част от „Една българка“:
"Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него". Преразказът, който носи 35 т., бе от името на неутрален разказвач по разказа "Изборът" на Кристин Димитрова. Тя е писателка и поетеса. Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Творчество й включва поезия, стихотворения, разкази, статии, преведени из цял свят.  Носител е на множество престижни литературни и журналистически награди. Занимавала се с преводаческа дейност, писане на филмови сценарии. Тя е майка на певеца Константин Трендафилов, известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс, установиха родители.
Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.
Това е и първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина. "В седемдневен срок родителите подават заявления със съответните документи в Регионалните управления на образованието (РУО). В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, каза заместник-министър Емилия Лазарова.
Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

БНБ алармира за бум на фалшиви столевки

автор:Дума

visibility 447

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 1227

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 1093

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 1133

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 1335

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 1225

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 1177

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 1217

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ