10 Юли 2024сряда11:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Кольо Колев:

Властта не трябва да се дава на неуки хора

В служебния кабинет прави впечатление активното американско присъствие, казва социологът

/ брой: 180

автор:Мария Нинова

visibility 2239

КОЛЬО КОЛЕВ е роден през 1956 г. Завършил е психология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца.

- Какво мислите за състава на служебното правителство? В състояние ли са министрите да свършат задачите, с които ги натовари президентът Росен Плевнелиев?
- Това, което говори Росен Плевнелиев, почти няма връзка с реалността и с това, което министрите трябва да свършат. Президентът постави задачи, които не са изпълнявани в продължение на 2, 3, 4 правителства назад - реформи в образованието, енергийния сектор... Общи приказки. Що се отнася до конкретната работа на кабинета, по-скоро се надявам, отколкото вярвам, че министрите ще успеят да постигнат някаква стабилност и да направят нормални избори.
- Възможна ли е обективна оценка за състоянието на държавата?
- Дълбоко се съмнявам в това. Както се вижда, в служебното правителство има активно присъствие и на ГЕРБ, и на "Протестна мрежа". Така че "опитът" да бъдат обективни в представянето на състоянието в страната ще бъде единствено с пропагандна цел - да се прехвърли всичката вина, отговорност върху БСП. Подобна заявка беше направена още при т.нар. консултации за бюджета при президента, където държавният глава буквално отправяше закани, че ще покаже цялото състояние, целия ужас, който са оставили БСП.
- Има ли скрит замисъл този кабинет?
- Честно казано, има донякъде параноя. Но прави впечатление активното американско присъствие в този кабинет в два ресора - икономика и енергетика, и външните работи, защото има американски възпитаници. Министърът на външните работи през последните години е работил за Националния демократичен институт на САЩ и, забележете, в страни като Йемен, Конго, Либия, Ирак и накрая - Украйна. Сами можете да си представите неговата ориентация. Министърът на икономиката и енергетиката също е американски възпитаник, работил в Съединените щати. Днес е видно геополитическото противопоставяне в сферата не толкова на икономиката, колкото на енергетиката, и геополитическото противопоставяне във връзка с Украйна. И в този момент да сложиш точно тези хора на тези места. Може би звучи параноично, но определено създава известни съмнения.
- Георги Близнашки, който беше дълги години част от БСП, а след това - едно от лицата на протестите срещу кабинета "Орешарски", може ли да бъде достоен премиер?
- Той видимо се отличава с голяма пластичност. Да, той се буташе за кандидат за президент от БСП, после стана виден протестър, прилепи се към президента във връзка с референдума, а накрая се долепи и до ГЕРБ във връзка с подписката. Някои може би харесват такава пластичност като качество за един политик, но от нормална човешка гледна точка за мен създава известни съмнения за аморалност.
- Предстоящите избори ще решат ли политическата криза?
- Страхувам се, че не. Напълно е възможно те да се окажат прелюдия към поредна политическа нестабилност и да имаме отново избори. Има сериозна опасност това да се случи. Това, което си мисля, че може би е добре да се случи, е някакъв видим успех на ГЕРБ, които отново да поемат управлението. Защото хората наистина трябва да изконсумират своя избор, т.е. трябва най-накрая да разберат, че властта не трябва да се дава на посредствени, неуки и неможещи хора.

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 41

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 53

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 26

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ