10 Септември 2024вторник16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Николета Максимова:

Искам Богданов дол да бъде добро място за живот

Кампанията протече динамично, имаше и компромати, но те са признак на слабост и безсилие, категорична е кандидат-кметицата

/ брой: 62

автор:Мария Нинова

visibility 2074

Николета Максимова е родена на 16 октомври 1983 г. в гр. София. От 2004 г. живеe в с. Богданов дол. Завършила e Техникума по химическа промишленост и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров" в София като отличник на випуска. Завършва и бизнес колежа "Евростандарт". В момента изучава "бизнес администрация" в Колежа по икономика и управление в Пловдив. Работила е в сферата на търговията и е била управител на собствена фирма за търговия на дребно. Сътрудник в екипа на досегашния кмет на с. Богданов дол - Кирил Кирилов, а сега e кандидат-кмет на селото от БСП. Омъжена, с едно дете.
 


"Безработицата е най-големият бич за всички"

- Кандидат сте за кмет в Богданов дол, какво ви накара да се кандидатирате?
- Имах възможността да бъда част от екипа на досегашния кмет - г-н Кирил Кирилов. Хъсът и желанието му за работа са заразителни. Имам много идеи и проекти и зная, че имам сили да ги реализирам. Искам Богданов дол да бъде едно добро място за живот както за младите, така и за старите. До този момент жена не е била избирана за кмет на Богданов дол, което само може да ме амбицира и да докажа, че и жените могат да бъдат добри администратори и мениджъри.
- Защо избрахте БСП?
- Мога да кажа, че изборът ни бе взаимен. През 2007 г. получих покана да се присъединя към основната партийна организация в Богданов дол. До този момент не се бях интересувала от политика, но изучавайки политическата линия, която поддържа БСП, бях привлечена от социалната политика, на която набляга партията. И така след време осъзнах, че неусетно съм се "заразила" с вируса на политиката. През 2011 г. бях избрана за председател на местната партийна организация и разбрах, че имам реалната възможност да работя за по-добро бъдеще на децата ни и всички нас. Това, което ми допадна в БСП, е, че дава възможност за реализация на млади и компетентни кадри. Не само аз съм пример за това. 
- Вие сте един от първите кандидати на БСП, който се изправя и срещу АБВ, които са в коалиция с "България без цензура" в Богданов дол. Има ли разцепление в БСП от тази гледна точка?
- Това е тема, която не желая да коментирам за момента. По-важното за мен в случая е, че аз имам подкрепата на правителството на г-н Пламен Орешарски, на областната администрация - Перник и на депутатите от Коалиция за България, избрани в Пернишкия многомандатен избирателен район.
- Как живеят българските села днес?
- Богданов дол се намира на около 8 км от гр. Перник и на 30 км от столицата София. Тази ни близост до тези два големи града дава възможност на много хора да пътуват и да намират препитанието си в тях. За съжаление има села, които нямат този шанс, и всички ние ставаме свидетели на обезлюдяването на много малки населени места. Най-големият проблем на всички малки населени места безспорно е безработицата, и реши ли се този проблем, много хора биха се върнали обратно в родните си места.
- Какво искате да промените?
- По-скоро ми се иска да продължа работата на досегашния ни кмет - смея да твърдя, че той имаше почти два много успешни мандата и направи много неща за селото. Той и екипът му изготвихме няколко проекта, които са одобрени - реконструкция на ОУ "Христо Ботев" в с. Богданов дол и промяна на статута му в Културен дом, изграждане на нова електропреносна мрежа за нуждите на жителите в махала "Скочиловец", изграждане на гробищен парк. Младите хора са нашето бъдеще, и отговорността за това те да тръгнат по правилния път на развитие е наша. За да привлечем вниманието им и да ги ангажираме, с помощта на НЧ "Пробуда-1928 г.", с. Богданов дол, предвиждаме създаването на школи в различни сфери на културата и изкуството, в това число школа по илюзионно изкуство, изграждане на малки цветни и зеленчукови градини, за които ще се грижат децата. С цел по-добри възможности за спорт ще изградим спортна площадка.
Не бива да забравяме и възрастните хора и да помогнем те достойно да изживеят старините си. С помощта на община Перник ще продължим да работим по програмата "Домашен социален патронаж". Също така консултациите с представител на Агенция "Социално подпомагане", гр. Перник, да се променят от веднъж на два пъти месечно.
За продължаване развитието на културната и обществена дейност ще се постараем да привлечем още млади хора, с цел развитие на културата и поддържане на местните традиции. Също така ще запазим добрата спойка, която се получи между кметство, читалище и пенсионерски клуб, и ще продължим организирането на общи мероприятия.
Накрая ще завърша с една според мен много важна задача, чието изпълнение ще бъде от огромна полза за цялото село - сформирането на обществен съвет, с представител от всяка махала, в който заедно и периодично ще обсъждаме проблемите и нуждите на Богданов дол и ще търсим техните решения.
- Защо хората бягат от селата?
- За съжаление безработицата е най-големият бич за всички. И именно тя е причината за обезлюдяването на много малки села. Неспособността на хората да осигурят прехрана за себе си и семействата си кара хората да изоставят домовете си и да търсят препитанието си другаде.
- Вие сте родена в София, но сте избрали да живеете в Богданов дол, защо?
- Съпругът ми е роден тук. Решихме, че тук е мястото, в което да създадем своя дом и да отгледаме детето си - на спокойствие и в чиста околна среда. Тук ритъмът на живот е много различен в сравнение с големия град, хората са по-сплотени, и не на последно място - тук българските традиции се съхраняват и предават на поколенията, което ни е съхранило като народ и е гаранция, че ще пребъдем.
- За младите хора има ли реализация на село?
- Разбира се, ако човек има ясна визия за бъдещето си и не се страхува да работи за постигането на целите си, ще успее. Има много примери за млади хора, които са взели живота си в ръце и са се реализирали в малките населени места, включително и в Богданов дол има такива примери.
- Какво трябва да се промени, че хората да имат желание да остават в по-малко населените места?
- В последно време забелязвам тенденция - хората да се връщат в малките населени места. Тук животът е по-спокоен. Атмосферата е съвсем друга. Живеем в космополитен свят и границите са размити. Затова се надявам все повече хора да се завърнат по родните си места и да ги възродят.
- Как протече кампанията?
- Изключително динамично. За съжаление един от опонентите ми заложи на разпространението на лъжливи "компромати", което според мен е признак на слабост и безсилие. Малцина са тези българи, които живеят в богатство и разкош, докато повечето хора трудно изкарват пари дори за хляба на масата си. Предизборните кампании се превърнаха в начин хората да изкарат по 50 лева и дадоха възможността на други да ги купят като крепостни селяни. Не съзнателно тези хора търгуват себе си и бъдещето на децата си за една торба храна, която им излиза прекалено скъпо, но това го осъзнават след време. Поради тази причина е важно да направим верния избор сега, защото от правилните хора и техните качества в управлението зависят развитието на селото и държавата ни, на нашето ежедневие и бъдеще. Аз вярвам в здравия разум на хората и че те ще гласуват по съвест, а не под натиск.
 

ВКС потвърди: Атанас Зафиров представлява БСП

автор:Дума

visibility 327

Ще се явим на изборите с „БСП-Обединена левица"

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 172

ВСС откри процедурата за избор на нов главен прокурор

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 172

Езерото в Шумен изчезва заради липсата на дъжд

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 172

Цената на жп линията с България е нереално висока

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 172

Лозари прибират червените сортове грозде със седмици по-рано

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 172

Българите остават с най-ниската минимална заплата в ЕС

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 172

В Румъния учениците ще оценяват учителите

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 172

ЕС не признава вота в Крим и Севастопол

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 172

СИРИЗА свали доверие от партийния си лидер

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 172

Льо Пен призова за референдум за имиграцията

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 172

Феноменално

автор:Ина Михайлова

visibility 1186

/ брой: 172

Порочен кръг

автор:Барбара Пейчинова

visibility 527

/ брой: 172

Църковно лицемерие

автор:Таня Глухчева

visibility 458

/ брой: 172

Много пари...за нищо

автор:Юлия Кулинска

visibility 421

/ брой: 172

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ