12 Юли 2024петък16:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Георги Първанов:

Твърдата ръка може да бъде рискова

Кабинетът е безпомощен пред кризата, гневният му патос буди насмешка, категоричен е президентът

/ брой: 261

автор:Александър Симов

visibility 1485

Твърдата ръка без умно и добро управление става рискова. Това заяви вчера президентът Георги Първанов. Той присъства на официалната дискусия, на която бе анонсирано предстоящото създаване на гражданското движение "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).
"Да управляваш не значи да имаш повече лостове срещу политическия противник. Управлението е преди всичко ангажимент да се решават проблемите. Основният ми извод е, че на нас ни е необходима здрава държава. Необходима е силна, не силова държава", допълни държавният глава. Всяка позиция се произнася твърдо и категорично и след това се отрича по същия начин, обясни Първанов управленските пируети на ГЕРБ.
Пред събралите се на дискусията Първанов повтори оценката си, че премиерът не се справя с кризата и правителството е безпомощно пред нея. Има голям дефицит на компетентност в управлението, убеден е държавният глава. Според него от незнанието не трябва да се прави капитал.
"Лидерът не е длъжен да знае всичко, но той трябва да може да взема информирано решение. Незнанието не трябва да се прикрива с измислени скандали", изтъкна Първанов. Неговото мнение е, че у представителите на кабинета има високомерен гневен патос, който обаче буди насмешка.
Страната е трябвало да води политика, която да скъси дистанцията с Европейския съюз, а се е получило обратното - увеличаване. Затова Първанов оцени последната година като "загубена". Държавният глава смята, че българската позиция прилича на чакане някой отвън да ни спаси от кризата.
Има огромен проблем с отсъствието на предвидимост и предсказуемост, анализира президентът. Според него постоянните радикални промени в политиката водят до това, че никой не може да планира живота си. Със съжаление трябва да признаем, че няма друго такова правителство в тези 21 години на българския преход, което така често да променя правилата, което поражда тази несигурност, категоричен бе Първанов.
"Днес абсолютизацията на лявото и дясното е неработеща. Аз твърдя убедено, че изходът от кризата не може да бъде разположен еднозначно в  такава координатна система. С други думи, няма ляв или десен изход от кризата. Необходими са мерки, които да стимулират производството, но и които да запазят поносимата социална цена на такава антикризисна политика", обобщи президентът.
Първанов смята, че гражданските движения трябва да съществуват точно като коректив на такива сбъркани политики и послания. Президентът обясни, че идеята за възникването на АБВ не е опит за разцепление на някоя партия. "Винаги съм се стремял да обединявам, не да разделям. Като държавен глава винаги съм работил за единението на всички български граждани без разлика на етнос и религия и се радвам, че около тази маса са представени именно хора, които изповядват различни религии и принадлежат към различни етноси", заяви президентът.
Първанов повтори извода си, че идва краят на идеологиите в българската политика. Според него партиите често си лепят етикети, които не отговарят на воденото от тях управление. Партиите на прехода, а покрай тях и гражданите, се самоопределиха най-напред по отношението си към миналото, водеха идеологическите битки на своите предшественици, а тази фетишизация на миналото отдавна е пречка за нашето развитие, заяви той.
Преди началото на дискусията кметът на Благоевград Костадин Паскалев, който бе един от модераторите, увери, че АБВ няма да е партия. Няма да учредяваме такава нито днес, нито утре, отсече той.


Президентът вижда АБВ като опит за обединение около ново начало и възраждане на българската нация. А това не може да стане без помирение, категоричен бе той. Държавният глава смята, че това начало трябва да доведе и до различен модел на управление. Модел, при който решенията се вземат от колкото се може по-широк кръг партии, граждански структури, а не излиза един човек и казва: аз ви давам на вас, пенсионерите, аз ви давам на вас, лекарите, и други подобни, каза той.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 249

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 266

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 256

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ