01 Юли 2024понеделник08:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

КНСБ:

Минималната заплата от 2025 г. трябва да е 1080 лева

Синдикатите са песимисти, че Европейската директива ще бъде транспонирана в срок

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 534

От догодина минималната заплата трябва да е 1080 лева, заяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов по време на конференцията "Европейската директива за минималната работна заплата: Възможности пред синдикатите в България", организирана от индустриалните федерации на КТ "Подкрепа" и на КНСБ, съвместно с IndustriALL.
На 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да определи минималното възнаграждение за следващата година. За първото тримесечие близо 2200 лв. е средната заплата и по думите на Костов  предложението за бъдещата минимална заплата е за 15,7% ръст.
Костов изрази надежда за напредване в процеса на договаряне между синдикатите и МТСП за транспониране на текстовете на Европейската директива за минималната заплата. Крайният срок за транспониране е 15 ноември, но вероятно срокът няма да бъде спазен. Според анализ на синдиката необходимата сума за живот на един работещ е 1450 лв. Костов припомни, че от КНСБ предлагат да има различни минимални заплати спрямо образователната степен.
Държавата трябва да има план да повиши обхвата с колективни договори до 80%, както е записано в директивата. По думи на Костов там, където има колективни трудови договори, минималната заплата е по-висока с 14% в сравнение с местата, на които липсва. Бизнесът отказва да говори за заплати за издръжка и за него не е важно каква е формулата, а формулата да води до нисък резултат.
Главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев каза, че преди половин година са дали предложенията си и очакват отговор от изпълнителната власт. Той също като Костов изрази песимизъм, че директивата ще бъде транспонирана в законодателството ни до 15 ноември.
Ненко Салчев, ръководител на отдел "Трудово право и условия на труд" в МТСП, каза, че директивата ще започне да се прилага след транспонирането й, а в министерството очакват предложенията и на социалните партньори. Делът на работещите, обхванати от колективното трудово договаряне в периода 2011- 2023 г., се е повишил с 14,2%, като към 31 декември 2023 г. има 193 сключени КТД  в индустрията, обхващащи 118 хил. души. Има различни механизми, по които се договаря минималната заплата, като преобладаващият е договаряне на твърда сума. В по-малко от 20% минималната заплата в КТД е уговорена като коефициент от минималната за страната, което означава автоматично повишаване. Най-често срещаната договорена минимална заплата е малко над 1400 лв., а най-високата - 1560 лв., посочи Салчев.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1810

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1525

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 2234

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1884

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1782

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1599

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1482

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1771

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1835

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1713

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1575

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ