19 Юли 2024петък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Мирена Радева

Неделник

МАЯ БОЧЕВА:

Книгите ми оживяват и децата ги заобичват

Те са бъдещите възрастни и ако отсега им създадем чувство за съпричастност, ще станат отговорни и добри хора, казва художник-илюстраторката и издателка на детски книжки

/ брой: 136

visibility 226

Интервю на Надежда УШЕВА

МАЯ БОЧЕВА-УИКИ е художник-илюстратор и издател на детски книги с игри. Завършила е анимационна режисура и има дългогодишна практика в създаването на анимации за различни клипчета за реклами, както и образователни филмчета. Илюстрирала е десетки книги за големи български издателства. Участвала e в множество изложби и има редица отличия като илюстратор и като аниматор. Авторка и създателка е на образователната мултимедийна поредица "Туй-Онуй" на издателство "TАT Криейтив". Проектът има четири международни награди и голямата национална награда за най-добър илюстратор "Константин Константинов" за книгата "Колко е часът? Наръчник за Времето". Три от тях са за апликацията "Кой светна Луната?", едната е за представянето на България на престижния конкурс "WSA" в областта на образователните апликации, където печели сред над 178 страни. Бочева гостува на "Алея на книгата" в Габрово през юни.

- Госпожо Бочева, все по-голям интерес има към Вашите книги. Как се чувствате след срещите си с децата?
- Много се вълнувам всеки път, защото се срещам с нови деца. Всяко дете реагира по свой собствен начин - дават страхотни идеи, невероятни отговори, които все забравям да си записвам след срещите, а трябва да започна да го правя. Въпросите и отговорите им са по детски интересни, любопитни, забавни, вдъхновяващи са. Чувствам се заредена с енергия въпреки топлото време - тези няколко дни стоим по цял ден на щанд на "Алея на книгата" в Габрово, но реално такава среща действа освежаващо и мотивиращо.
- Какви други участия Ви предстоят през лятото? Къде могат да Ви видят малките почитатели?
- Тази година в много градове се активираха общините и може би предстоят още покани, защото научаваме няколко седмици преди дадено събитие, но все повече ни канят за алеи на книгите, което е много стимулиращо. Сякаш за първи път се случва толкова градове да организират заедно с Асоциация "Българска книга" книжни събития, от които има голяма нужда. Предстоят големите алеи във Варна (от 2 до 11 август), в Бургас има събития, ще се опитаме да присъстваме, като там може би ще участвам със сдружение "Съзвездие", което включва седем млади издателства и представяме своите книги заедно. А есента, разбира се, очакваме голямата "Алея на книгата" в София, на бул. "Витоша". Там със сигурност нашите фенове ще могат да ни открият.
- Разкажете за успешния си проект "Туй-Онуй", който е доста иновативен и популярен сред децата.
- Цялата поредица представлява приказки с образователни игри. Завършихме дигитализирането на втора книга от серията "Колко е часът? Наръчник за Времето". Книгата оживява изцяло и може да се играе на таблет и на смартфон. Най-новият проект, върху който работим - "Книгите оживяват", съдържа "Кой светна Луната?" и "Колко е часът?", които могат да се играят в час и учителите да ги представят на учениците по лесен и интуитивен начин. Подходящи са за предучилищна възраст и началните класове. Чрез тях децата могат да учат както допълнителни неща, така и да утвърждават това, което усвояват в "нормалните" часове. "Колко е часът?" я направихме с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура".
Надяваме се да успеем да дигитализираме и книжките за пчеличките! Такъв проект ни отнема между година и две. Има много анимация, интеракция и заради това той е мултимедиен, защото оживява чрез много медии - книги, игри, филмчета.
Вече втора година правя късометражно анимационно филмче по първата книга "Кой светна Луната?". Това е проект, одобрен от Националния филмов център. "Кой светна Луната?" вече я има като игра с няколко международни награди, отделно е печатна книга и ще оживее на анимационен филм. Това е целта ми за целия проект - да оживее по възможно най-много начини, защото колкото повече различни медии има - дали ще е филмче, игра или нещо друго, децата стига да го харесат и заобичат, започват да обръщат внимание на печатното издание. А всички искаме децата да четат. Това е един от методите да се случи.
- Във Вашите книги засягате важни въпроси, с които младите читатели отрано се запознават, такъв е проблемът за пчелите...
- Трилогията, която последните години създавах, е "Защо си тръгнаха пчеличките?". Проблем, който намирам за много важен, приех го и за лична кауза. Не се говори много за него и децата изобщо не знаят за това. При срещите си с тях ги питам: "Защо пчеличките ги няма днес?". И веднъж едно сладко момиченце ми каза: "Защото те през зимата спят". Което е вярно, но проблемът е защо ги няма и през лятото? Чрез детски подход, с похвата на приказката и чрез фантазията пресъздавам посланието, без да използвам думи като пестициди, заводи и сложни понятия, по детски им представям важен глобален проблем.
Питали са ме защо трябва да занимаваме децата с такива глобални въпроси и моят отговор винаги е бил - защото те са бъдещите възрастни и ако отсега им създадем чувство за съпричастност, за грижа към природата, това ще ги направи отговорни и добри хора, от които зависи животът на планетата ни.
- За каква възраст са предназначени изданията Ви? Има ли нещо, което особено да впечатлява и децата, и техните родители?
- Проектът обхваща възрастта от 0 до 10 години. Родители, учители и деца ми пълнят сърцето и ми дават стимул да продължавам да го създавам. Отбелязват, че книгите са им освен забавни, и полезни. Радвам се, когато го чувам от учители, преподаватели, които използват в час книгите, или логопеди, въобще хора, които работят с деца, споделят, че изданията наистина са полезни. Когато мине малко дете и признае, че това са любимите му книжки, за мен няма нищо по-хубаво да чуя тези думи. Обратната връзка, която получавам, е много положителна.
- Определено не е лесно да накараш децата да четат в днешно време, обсебени от таблети и смартфони...
- Заради това реших подходът ми да е през таблетите и телефоните към книгите, тоест хората се притесняват от ползването им, но рано или късно децата - по-малки или по-големи, имат вече достъп до тях и въпросът е какво ще гледат.
Когато започнах да създавам първата си дигитална книга, още дори нямаше таблети, а "Кой светна Луната?" я направихме да се играе на компютър. Имаше диск към книгата в първото й издание. Няколко години по-късно се появиха таблетите и интерактивните дигитални приказки, имаше такъв раздел при апликациите. Това са книги, които оживяват, като натискаме върху тях, например гъбката ще подскочи, цветето ще издаде звук, тоест имат добавени ефекти, които създават още повече живот на текста и на историята. Това, ако се ползва в умерени граници, не вреди, напротив, още повече задвижва фантазията и е полезно. Така децата могат да учат часовника, да пишат, да смятат, а когато те заобичат героите от играта, виждайки след това печатната книга, я припознават и искат да я прочетат. Това е начинът. Както когато гледат любим филм и заобичват героите, после децата искат книжки с тях. Особено за децата, които им е трудно да минат през етапа на прохождане в четенето, това е добър похват да се научат да четат.
- Вие сте и автор, и илюстратор, с анимации се занимавате, как се насочихте към професията?
- Да, завършила съм анимационна режисура. Насочих се към професията с любов към анимацията. Голямо двоумение беше дали да уча анимация или илюстрация, даже в последния момент кандидатствах и илюстрация. Но нямаше да ми е достатъчна само илюстрацията като статично изкуство, исках да има повече движение. Обожавам игрите от малка, затова буквално исках да съчетая в едно това, което обичам. И така се роди мултимедийният проект, защото комбинирах илюстрацията, анимацията и игрите. Не можах да избера какво обичам повече и направих всички в общ проект.
- Към какво се стремите? Крайната Ви цел?
- Това, върху което работим най-много в последно време, е този дигитален пакет "Книгите оживяват", който сме насочили вече към училища и детски градини. Действително съм обикаляла в различни градове, правила съм изключително много представяния, ако кажа хиляди, няма да е преувеличение, с много учители и деца съм се виждала. Те ми казват, че има много добър ефект върху работата в час. Понеже не мога да бъда и преподавател едновременно с всичко останало, с което се занимавам, създавам този пакет от дигитални книги, които учителите да могат сами да ползват в час. Към това се стремим и от есента се надяваме да тръгне с пълна сила. Има интерес, има запитвания, с финансовата подкрепа на Министерството на културата представяме дигиталния пакет от двете книги "Колко е часът?" и "Кой светна Луната?".
Обиколихме доста градове. Диана Костова, която озвучава Любка Любопиткова - главната героиня, представя проекта, аз също, където успея, се включвам. Вече сме го представяли в регионалните библиотеки в различни райони, както и в някои от по-големите училища. Преподавателите очакват момента, в който ще го пуснем официално в продажба.
- Как се справяте финансово?
- Търсим партньори, защото сме двама човека в издателството и не успяваме да се справим с всичко. Занимавам се основно с творческата част, която за мен е особено важна, така че ни трябва човек, който да ни помага за самия бизнес и за разпространението на проекта. Някои се припознават във времето, помагали са ни. Много добре си партнираме с "Екобулпак", които допринесоха за издаването на втората книга "Къде ли да изхвърля това?", която е от трилогията за пчеличките, както и за третата  - "Как да върнем пчеличките?". Там се засяга темата за разделното събиране на отпадъците от опаковки. Основно кандидатстваме по програми за финансиране и успяваме да придвижим по-сериозните проекти.
Една книга се прави минимум година, за да се изпълни по начин, по който да може после да се раздвижи. Има специфика в създаването. Т.е. проектите са мащабни и не са лесни за реализация в нашата малка страна, но дори и без финансиране от програми, години наред книгите се самоиздържаха и издателството процъфтяваше. Заради любовта на нашите читатели, за което им благодарим!

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ