17 Август 2024събота00:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Други са първите...

/ брой: 117

автор:

visibility 4474

ЛОЗАН ТАКЕВ

Първи сме. Вика момичето от екрана. Новинарка някаква... Не сте първи. Други са първите... Ама кой да припознае първите? Онези, които преди още да има Съюз на българските журналисти, преди да има организирано журналистическо движение в България, са издавали вестници и списания, сътрудничили са на пресата, разпространявали са свободното слово. Само си спомнете пиесата "Вестникар ли?..." на Вазов, "Записки по българските въстания" на Захарий Стоянов, "Любословие" на Константин Фотинов, писанията на Стоян Михайловски, публицистиката на Ботев, дописките и лозинките на Васил Левски, изданията на Петко Славейков, словото на Стефан Стамболов... Прибавете всичко останало преди нас, преди да има Съюз на българските журналисти преди 130 години...
Това беше поводът да предложа на Управителния съвет на СБЖ на Общото събрание през юни т.г. да обсъдим десетки български родолюбци и възрожденци да бъдат приети посмъртно в редовете на СБЖ, първите, от които започва българската журналистика. По устава на СБЖ няма такова  условие, но какво пречеше да създадем Дружество на безсмъртните и там да зачислим първите, най-достойните сред нас?
Учудващо, Управителният съвет е отхвърлил това мое  предложение...
Мисля, че няма да сбъркаме посоката, ако именно първите пишещи и издаващи вестници, списания и книги оставим в редовете ни посмъртно и безсмъртно.
Затова и настоявам да се проведе подобен диалог в нашите среди. Имат ли място първите в Съюза на българските  журналисти именно в годината на юбилейните 130 от създаването на Съюза? Това няма да засенчи днешните  величия във вестникарството и новинарството, няма да  попречи на новите корифеи на словото да се съобразяват с написаното от техните предци, учители и будители...

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 156

Накратко

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 509

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 480

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 395

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ