13 Юли 2024събота22:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вярата крепи идентичността

Нашите деди са слагали главите си на дръвника заради православието

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 276

По време на Майдана в Украйна бях стресиран от следната картина, която показа един руски сайт: Стоят въоръжени мъже и на отсрещния тротоар минава православен свещеник. Един от мъжете го вижда и казва: "Этот не наш. Расстрелят его надо". След няколко дни в друг, пак руски сайт, прочетох за католическата църква на Украйна неща, които ме изненадаха. В продължение на двадесетина дни имах възможност да се запозная с много случаи на ограбване на православни храмове, малтретиране и даже убийства на свещеници. Тези действия срещу православието започнаха да ми се изясняват, когато прочетох изказването на бившия министър на Швеция Карл Билд: "Християнството е много по-опасно от терористите за ЕС". След това прочетох изказването на Кисинджър: "За да победиш славяните, първо трябва да унищожиш православието. То крепи и сплотява славяните".
Поразходих се из интернет и се убедих, че православието е най-преследваната религия в света. Най-яростна и най-кръвожадна е при джихадистите, които са свели исляма до избиване на християните. Статистиката дава, че над 100 милиона християни по света са преследвани заради тяхната вяра. Същото се отнася за нападенията срещу църкви. През последната година посегателствата върху тях са се увеличили двойно. Убити са над 7000 християни. Нападенията срещу църкви надхвърлят 7500. Зад тези нападения и убийства стоят основно ислямски екстремисти.
Нашата църква трябва да засили своята дейност по привличане на младежта към вярата. Тя би трябвало да се обяви срещу посегателствата върху изконните за българския народ произведения, които възпитават младите хора в любов към Родина е народ. Вярата крепи идентичността към род и Родина. Културата и литературата. Историята и традициите. Всичко това възпитава в българщина. Църквата трябва да играе основна роля в запазването на българския дух, така както са го правили нашите църковни възрожденци преди години. Всички трябва да разберат и да пазят като зеницата на окото си православието. Нашите деди за него са си слагали главата на дръвника. То ще ни спаси.

Христо СОТИРОВ, Калофер

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1179

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1098

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1142

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1273

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1282

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1173

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1189

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ