12 Август 2024понеделник02:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горска трапеза

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

/ брой: 261

автор:Дума

visibility 1649



Паниран сърнешки дроб

Обираме внимателно тънката ципа на дроба и го нарязваме с остър нож на тънки филийки. Накисваме го 24 часа в прясно мляко. Потапяме го в брашно, разбито яйце и пак в брашно или счукан сухар и пържим в сгорещена мазнина, като внимаваме да не го препържим, защото става твърд и загубва вкуса и хранителността си.
Посоляваме го, след като го извадим в чинията. Поднасяме изпържения дроб още топъл с туршия от зеле и бяло вино.

Шаран в тесто на фурна

Взимаме 1 шаран около килограм, отрязваме опашката и перките и го изчистваме добре. Нарязваме 8 глави лук и го слагаме да се пържи на слаб огън в 2 кафени чашки олио. Когато лукът омекне добре, без да се зачерви, го посоляваме и сваляме от огъня. Прибавяме 2 чаши счукани орехи, ситно нарязан магданоз, малко счукан черен пипер и разбъркваме сместа.
Взимаме около 1 кг втасало тесто, разделяме го на 6 топки и всяка разточваме на кора по големината на тавичката.
Слагаме първата кора в намазаната тавичка, поръсваме я с малко олио и нанасяме тънък пласт от ореховата смес, която предварително сме разделили на части.
Поставяме втората кора, мажем с ореховата смес и нареждаме третата кора. Върху нея слагаме шарана, поливаме го с малко олио и го намазваме с ореховата смес. Покриваме го с останалите три кори, които също мажем помежду с ореховата смес.
Най-горната кора поливаме с олио и печем ястието в умерено силна фурна.

"Боташ" отказва да променя договора с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 151

ЕК е одобрила строежа на втори мост при Русе

автор:Дума

visibility 1492

/ брой: 151

За година 271 милионери повече

автор:Дума

visibility 1912

/ брой: 151

Браншът недоволен от промените в закона за туризма

автор:Дума

visibility 1261

/ брой: 151

Киев напредва в Курска област

автор:Дума

visibility 2194

/ брой: 151

10 нови огнища на чума в Гърция само за ден

автор:Дума

visibility 1446

/ брой: 151

Иран се колебае за удар срещу Израел

автор:Дума

visibility 1633

/ брой: 151

Накратко

автор:Дума

visibility 9536

/ брой: 151

АЕЦ-ът и глупците

автор:Нора Стоичкова

visibility 3999

/ брой: 151

Вън търговци на полове и розова загриженост!

visibility 1527

/ брой: 151

Психиатрия за политически лунатици

автор:Александър Симов

visibility 1827

/ брой: 151

Да откриеш островите Уллънг-до и Докдо

visibility 1638

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ