17 Октомври 2024четвъртък03:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Не ме пререждайте, и аз съм гладен и бързам

Къде останаха вежливостта, добротата, разбирането към околните?

/ брой: 285

автор:Дума

visibility 383

Сигурно сте били в някое заведение, в което се шуми, говори се на висок глас. Чуват се смехове, даже и крясъци. Длъжни ли са околните да слушат тези шумни емоции, докато си пият кафето? Липсата на елементарно възпитание е причината за това държание. За вежливост, толерантност, съобразяване с околните и дума не може да става.
На улицата разговарях с жена. Дойде мой съгражданин и безпардонно се обърна към събеседничката ми, без да се извини и с пренебрежително отношение я дръпна настрани. И това е човек, иначе с претенции в обществото. Представете си какво бе учудването ми! Замислих се, че този човек има деца. Така ли ще възпита и тях?
Сега родителите невинаги отделят подобаващо внимание на своите деца. Не са изключения, когато се стига до словесни сблъсъци, до създаване на допълнителни проблеми от различно естество. На улицата се виждат скандали, грубости, прояви на лошо възпитание. Без да се замислят, много младежи вгорчават живота на околните. Пък и само младежите ли? Като че ли свикнахме с грубостта, нетолерантното отношение. Да се държи човек възпитано и етично стана рядко явление. Защо тогава се учудваме, когато виждаме колко са агресивни децата, как нямат никакви задръжки и човешко отношение един към друг. Всеки ден те виждат на телевизионния екран и на компютрите жестокости. После никой не може да ги спре да нанасят побои над свои връстници, да имат груб език, да не бъдат толерантни към възрастните, да пият и пушат в дискотеките. Къде остана вежливостта, добротата, разбирането към околните?
Нареждам се на опашката да си платя тока. Млада жена ме изпреварва, сигурно защото много бърза. Аз не бързам! Не получавам, разбира се, и извинение. Все пак дамите са с предимство. В същото време пенсионерка на 70 години търпеливо си чака реда. Така се е учила през годините.
Отивам да обядвам в заведение за бърза закуска. Мъж с работно облекло ме прережда. Сигурно е много гладен. Аз не съм чак толкова! Работниците са на почит и уважение. Всъщност повече май са на почит мафиотите. Не ми е за първи път да отстъпвам по принуждение. Но така ли трябва да бъде? Това са реалностите на живота.
За жалост тези случки не са единични. Очевидна е необходимостта от прелом в мисленето и действията. На цялото общество!

Ангел НИКОЛОВ, гр. Исперих

Еврото ни трябва, колкото тумор в мозъка

автор:Дума

visibility 805

/ брой: 197

Световният дълг е на път да надхвърли 100 трлн. долара

автор:Дума

visibility 643

/ брой: 197

БДЖ планира повече връзки между Северна и Южна България

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 197

ЕК с нови правила за мигрантите

автор:Дума

visibility 700

/ брой: 197

Ескалира напрежението между Сеул и Пхенян

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 197

Дипломатическа война между Индия и Канада

автор:Дума

visibility 799

/ брой: 197

Накратко

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 197

Да се ядосаме!

автор:Юлия Кулинска

visibility 833

/ брой: 197

Знаем проблемите, имаме експертите и решенията

автор:Дума

visibility 743

/ брой: 197

Аз съм десницата на левицата!

автор:Дума

visibility 724

/ брой: 197

Опит пореден

автор:Евгени Гаврилов

visibility 835

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ