27 Юни 2024четвъртък00:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЦИК забрани екзитпол преди края на изборния ден

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 543

ЦИК забрани на социологическите агенции, които в деня на вота ще правят проучвания "на изход", да оповестяват публично под каквато и да е форма резултати преди приключването на изборния ден.
Резултатите от допитвания до общественото мнение по повод на изборите също не може да се огласяват под каквато и да е форма 24 часа преди изборния ден, както и до обявяване на края на гласуването на територията на страната.
ДУМА припомня, че дебатите за това може ли да се оповестяват проучванията тече от години, като през 2020-а дори тогавашният състав на ЦИК предлагаше забраната да отпадне, защото тя така или иначе не се спазва стриктно, освен от обществените медии, а в социалните спокойно може да се видят резултати от екзитполове.
Социологическите агенции се регистрират в ЦИК, а анкетьорите не могат да анкетират непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува, гласят още разпоредбите, гласувани от комисията. Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели.
За първи път на изборите на 9 юни ще гласуваме в 4 кутии за бюлетините - две за хартиените и 2 от  машинното гласуване. Съответно ще се преброяват бюлетините от четирите избирателни кутии.
В около 245 секции ще има машинно гласуване по предварителни данни, обяви вчера говорителят на ЦИК Росица Матева. Ще се гласува в 60 държави в 769 секции, като в 389 ще се гласува за НС и ЕП.
В събота, 25 май, изтича срокът, в който избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват, трябва да подадат заявление за да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес. Тогава изтича и срокът за подаване на заявления на избиратели, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Джулиан Асанж излиза на свобода

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 119

Еманюел Макрон плаши с гражданска война

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 119

Мицкоски иска промяна на преговорната рамка

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 119

Накратко

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 119

Колко да е ново?

автор:Ина Михайлова

visibility 1238

/ брой: 119

Учи здраво, за да печелиш добре

автор:Аида Паникян

visibility 498

/ брой: 119

Мъченикът на свободата

автор:Александър Симов

visibility 496

/ брой: 119

Колкото повече, толкова повече...

автор:Юлия Кулинска

visibility 578

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ