19 Юни 2024сряда20:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иван Ченчев:

Свалете от Народния театър антибългарската пиеса

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 270

„Свалете от програмата на Народния театър антибългарската пиеса по постановката на Бърнард Шоу "Оръжията и човекът" - недопустимо е на българска сцена да се гази върху подвига на Българската армия, саможертвата на героите от Сливница и българското национално достойнство”.
Това заявява в писмо до министъра на културата Найден Тодоров и директора на Народния театър Васил Василев народният представител от „БСП за България” и член на Комисията по културата и медиите в 49-то Народно събрание Иван Ченчев. Той съобщи, че входира писмото в Министерството на културата в понеделник сутринта.
„Призовавам във Ваше лице, г-н министър, българската държава да предприеме незабавни действия и да спре пиесата, която унижава българската нация, дала на света азбука и писменост, постигнала по време на Възраждането силен духовен разцвет – да се представя като нация, която няма представа що е книга и която има само една библиотека. Пиеса, която цинично гази върху подвига на Българската армия по време на българо-сръбската война от 1885 г., гази подвига на героите, които защитиха Съединението и устояха на нападението на превъзхождащата ги по численост и въоръжение сръбска армия, спасявайки по този начин младата българска държава.
Цинично е в театъра, който носи името на Вазов и който още пази стола, на който е седял Патриарха на българската литература - да се поставя пиеса, която обругава това, което той възпя в „Новото гробище над Сливница“. „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха. И твойто име само кат мълвяха умираха без страх!“ – след тези думи на Патриарха на българската литература не би трябвало да има българин, който да позволи паметта на героите и предците ни, които защитиха България на сливнишките редути, да бъде обругана и то на сцената на Народния театър.
„БСП категорично се противопоставяме на всякакви опити българската история да бъде обругана и подменена, и националната ни памет - заличена. Свалете пиесата от есенната програма на Народния театър „Иван Вазов и не допускайте тя да бъде поставяна на българска сцена”, призова Иван Ченчев.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ