20 Юни 2024четвъртък02:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Корнелия Нинова:

Страховете за войната растат в цялата страна

Няма да позволим изпращане на войници в Украйна. Вече внесохме такова решение в парламента, обяви лидерът на БСП

/ брой: 105

автор:Дума

visibility 1522


„Тръгнат ли отново да се сглобяват партии след изборите, ще влезем отново в политическа криза. В коалиции няма да влизаме"


"Над 500 000 са под прага на бедност, а онзи ден обявиха нови 900 милионери в България. Това показва отваряне на ножицата на неравенствата"


„На срещите ни хората поставят най-много въпроса за войната и страховете за войната растат в цялата страна. Затова ние предложихме Народното събрание да вземе решение - България няма да изпраща войници в Украйна и няма да разреши западни оръжия да се използват за цели срещу Русия. Внесли сме го като решение. Това ще е първото нещо, което ще направим в първия ден и на новото 50-ото Народно събрание. И ще бъдем гарант за хората, че няма да допуснем България да бъде въвлечена във война“.
Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ на bTV.
Тя посочи, че гласове на разума вече се чуват от Европа, като Италия, които казват, че няма да изпращат войска и не разрешават да се използват западни оръжия на територията на Русия. "Мирът е най-висша ценност и ние ще направим всичко по силите ни България да не бъде въвличана във войната", добави лидерът на социалистите.
Тази позиция, според водещата много се доближава до позицията на президента Радев, на което Нинова отговори, че по темата има съвпадение, но че БСП я следва доста отдавна и последователно, защото това са решения на органите на партията.   

За морала в политиката

„За нас моралът и достойнството в политиката са водещи. Останахме единствените, които защитаваме тези ценности, защото през всичките години не участвахме в сглобки, договорки и задкулисие. И това, което обещахме на хората преди избори, по време на управлението го изпълнихме – силната социална програма, безплатни детски градини и учебници, увеличение на пенсиите, на майчинството и на минималната заплата“,    припомни Нинова.
По думите й хората са изморени от избори и предпочитат да имат стабилност и сигурност, а не отново избори. Те са разочаровани от липсата на морал в политиката и от това, че са били подведени, че ще стане промяната.
На реплика на водещата, че и "Възраждане" досега не са влизали в сглобки Нинова отговори: "Правим това от 2016 г. - последователно, твърдо и категорично отказваме да се прегърнем с модела "ГЕРБ". "Възраждане" имат някои прояви в парламента, които навеждат на друга мисъл - например без техните гласове нямаше да мине покупката на Ф-16 - втората осмица самолети и редица други, нека си носят те отговорност за това".  
Според Нинова позицията на България в ООН за Сребреница не трябва да се променя в последния момент, особено от служебен кабинет, който трябва просто да прави избори.
„Главчев трябва да отговори само на един въпрос – кой го накара. Защото той няма кураж да вземе самостоятелно това решение. Някой го накара, просто трябва да каже кой – дали е Борисов, защото той слуша единствено него“, посочи лидерът на БСП.
Корнелия Нинова обясни, че социалистите не са присъствали на извънредното заседание на Народното събрание, тъй като в дневния ред не са били включени предложените от тях точки да не се изпращат войници в Украйна и да не се използват западни оръжия на територията на Русия.
На въпрос за единството на левицата, лидерът на БСП отговори, че хората са разочаровани от предателствата вляво и вече не се вълнуват от този въпрос.

За червените линии и изхода от кризата

За Нинова изходът от политическата криза е експертно надпартийно правителство - без политически лица и партийни лидери, с програма, със срок за действие и с пълен контрол от парламента.
„Тръгнат ли отново да се сглобяват партии, ще влезем отново в политическа криза. В коалиции няма да влизаме. Червена линия за нас е моделът „ГЕРБ“ и Борисов. Връщането на Борисов като премиер ще бъде най-лошият вариант за България. Това означава отново връщане назад на последните места по всичко и на първите по корупция, по смъртност, по демографска катастрофа“, коментира Нинова.
Тя подчерта, че съвместното управление на БСП с ПП и ДБ не е било сглобка, а мнозинство и правителство с ясна програма, споразумение и разделение на отговорности.
„Аз, като министър на икономиката, нося отговорност и се гордея, че България беше на първо място по индустриално производство в Европа. БСП носи отговорност за социалното министерство – 22 млрд. лв. достигнаха до хората в най-голямата криза. А сега – 9 месеца се карат кой министър на кого е, къде го е договарял – по манастири, по кабинети, в скута“, изтъкна Нинова.

Констатации и мерки

Тя коментира, че в доклада на ДАНС за 2023 г. не е прочела нищо ново.
„Има констатации, че има много болници в големите градове и неправилно разпределение в страната. Добре, но само констатации не стигат. Защо няма мерки? Например – ние предлагаме да не се разкриват повече частни болници докато се направи Здравна карта за цялата страна. Защо не ни подкрепиха в парламента – защото има много лобистки интереси. Констатира се, че няма аптеки в страната. Защо не се приемат нашите предложения, когато даваме решения? Имало горска мафия и се сече гората – факт. Като предложихме само държавните предприятия да могат да секат, пак се отхвърли“, коментира още лидерът на БСП.
Нинова постави въпроса за корупцията. „Фандъкова и Борисов да обяснят на хората в „Люлин“ защо нямат къде да паркират и се бият за паркоместа, а някакви 170 души паркират навсякъде с издадени от тях карти без пари. Искаме да се огласят поименно тези привилегировани лица. Защо всички си плащат, а тези богоизбрани не? Като са кандидати в лидерски район да тръгнат по улиците да обясняват, ама не със 7 души охрана с джипове – а да ходят като мен и да отговарят на въпросите на хората“, категорична бе тя.

За справедливостта

Според лидера на социалистите липсата на справедливост във всяко отношение най-много разочарова хората.
„Например, в разпределението на доходите – крайно бедни, над 500 000 са под прага на бедност, а онзи ден обявиха нови 900 милионери в България. Това показва отваряне на ножицата на неравенствата. В здравеопазването – в София има 40-50 болници, между Павликени и Сухиндол – на 26 населени места има един екип, същото е в Световрачане и Войняговци. Това разделение и тези два свята, в които живеем, във всяка сфера могат да се видят. Нашата борба е да върнем справедливостта“,  посочи Корнелия Нинова.
В заключениe тя се обърна към избирателите: „Не ви излъгахме. Винаги сме ви били верни, не се сглобихме задкулисно. Направихме всичко, каквото можахме за вас, когато управлявахме. Подкрепете ни с №24 за „БСП за България“."

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ