19 Юни 2024сряда23:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БСП

Стойнев предлага 5 години предпенсионен отпуск за миньорите

За този период те ще вземат 80 % от заплатата си

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 1215

Водачът на листата на „Коалиция БСП за България“ в 27 МИР Стара Загора Драгомир Стойнев се  срещна със синдикалисти от КНСБ в Раднево. Разговорът бе по повод напрежението сред заетите в мините и топлоцентралите в Маришкия басейн заради нарастващата неяснота относно бъдещето на въглищната енергетика в светлината на Зелената сделка.
Представителите на синдикатите изразиха загриженост от липсата на конкретика по т.нар. социална програма, която трябва да е компенсаторен механизъм в случай на намаляване на заетостта.
„Това, което предлага БСП е много конкретно“, обяви Драгомир Стойнев, който освен в ресор „енергетика“, е един от експертите на БСП по социална политика. „Ние предлагаме изготвяне на Социален договор между държавата и заетите в минната индустрия, който да гарантира няколко неща. На първо място, съставянето на  цялостен план за безплатна квалификация и преквалификация. На второ място, да бъде изработен компенсаторен финансов механизъм при преминаване на алтернативно работно място. Другото наше предложение е да бъде въведен специален предпенсионен отпуск в рамките на 5 години преди пенсиониране, по време на който миньорите ще получават 80% от заплатата си, в случай че не им е осигурено алтернативно работно място.
Стойнев обяви, че се надява на стабилно управление след изборите, защото това е необходимата политическа стъпка, за да се върви към промяна на подхода за постигане на климатична неутралност и промяна на законодателството в рамките на Зелената сделка. „Липсата на единни действия и национален политически консенсус по отношение на Зелената трансформация на енергетиката ни създава напрежение сред хората. За бившите управляващи, особено за ПП-ДБ, тя е възможност за бизнес-проекти, а не риск за енергийната ни сигурност, икономическо и социално предизвикателство. Пресмятат колко пари за проекти можем да загубим, ако отстояваме интереса си, но не мислят колко ще загубят дългосрочно държавата, икономиката и енергетиката, ако не се борим за промяна на параметрите на Зелената сделка, каза Стойнев.
Според БСП целите по отношение на климата не се постигат с изкуствено и непропорционално намаление на въглеродните емисии, без мисъл за загубата на работни места и обезлюдяването на цели региони. „Новите политики не бива да задушават икономиките на държавите с най-висок принос. Намаляването на емисиите трябва да е на база на приноса на всяка страна-членка, а България вече е постигнала 43% намаляване на емисиите на парникови газове към 2022 спрямо 1990 г.“, каза Стойнев. Той подчерта, че БСП се  е противопоставила на  непропорционалното и непазарно увеличение на цената на въглеродните емисии в Европа, защото това води до затваряне на въглищните централи.
По време на разговора Стойнев припомни, че в последните дни на парламента БСП убеди депутатите да не гласуват Пътната карта за климатична неутралност. „Поискахме държавата незабавно да гарантира производството на електроенергия от въглища в комплекс „Марица изток“ като включи два от блоковете на ТЕЦ „Марица изток 2“ в регулирания пазар“, каза още той.
След изборите БСП ще поиска и цялостна преработка на Териториалните планове за справедлив преход, като тяхното изготвяне да бъде поверено изцяло на държавата, а не на частни НПО организации.
Стойнев обяви, че БСП е партията, която предлага въглищните региони в Европа да бъдат преобразувани в икономически зони, освободени от данъци: „През годините Европа изнесе своето индустриално производство в Азия и видяхме негативните ефекти от прекъсване на доставките по време на Ковид кризата. Исторически шанс е сега отново да си върнем тези индустрии в Европа.“

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ