21 Юни 2024петък10:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Иван Ченчев:

Няма да предадем избирателите си

Наш приоритет са социалната и демографската политика, заявява водачът на листите на "БСП за България" в София област и Габрово

/ брой: 99

автор:Юлия Кулинска

visibility 424

Иван ЧЕНЧЕВ е роден през 1976 г. в София. Завършил е столичното СОУ „Пенчо П. Славейков“. Висшето си образование придобива в Националната спортна академия в София – бакалавър „Треньор“, втора специалност – Мениджмънт. Бил е журналист в различни издания и водещ на предавания.
Ченчев е член на НС на БСП и зам.-председател на ПГ "БСП за България". Депутат от групата на социалистите в 42-ото, 44-тото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото НС. Владее английски и руски език.


"Хора, гласувайте, защото апатията води до купените и корпоративните гласове, до това да ни управляват кукловоди в паралелна държава"


- Г-н Ченчев, какви Ви провокира и мотивира да се кандидатирате отново за депутат от "БСП за България" в 50-ото НС?
- Мотивира ме това, че живея в България и ще остана да живея тук. И това, което виждам как Сглобки и разни други формации, които защитават само собствения си интерес, ни управляват и съсипват държавата ни. Доказа се, че когато в управлението не участва БСП, няма никакви придобивки за хората. Като гражданин се дразня, че продължава да има нерешени проблеми, които касаят хората.
Искам БСП да продължи да реализира политиките си  и започната социална програма, пък и не сама нея. Ние сме единствената партия, която има визионерство, и гледа в бъдещето.
Провокира ме и тъжната и неоспорима статистика, че сме изчезваща нация. Много области на страна обезлюдяват, а в някои това се случва с бързи темпове. Например област Габрово, където съм водач на листата за народен представител, е втора в класацията по демографски срив. Отливът на хора е голям, въпреки че в близост е Севлиево, където има голямо предприятие, което осигурява работни место. Оказва се обаче, че там карат работници с автобуси от други населени места. В 25 села няма нито едно училище, което е много тъжно.
Възпитаван съм, че политиците трябва да се грижат за хората. Иначе ще продължаваме да тракаме оръжия в парламента, нагло да се назначават некадърници на важни постове в държавата пред очите на цяла България, да се правят независимите органи зависими, като регулаторите например.
- Защо избирателите трябва да подкрепят кандидатите на социалистите?
- БСП доказа, че не обслужва чужди интереси. Показа, че за нея е важен националния интерес и хората да живеят по-добре. Искаме доверието на избирателите, за да продължим това. Срещам се с много хора и от София област, и от Габрово, които оценяват и приветстват нашите политики, това, което сме направили, и това, за което поемаме като ангажимент да свършим.
Едва ли има българин, който не иска лекарствата за деца до 14 години да са безплатни. Ние казваме откъде ще дойдат парите. Благодарение на БСП детските градини и ясли са безплатни, с увеличението на парите за втората година майчинство, както с въвеждането на необлагаем минимум на доходите на младите семейства. Това са придобивки, които без БСП нямаше как да се случат.
Призовавам хората да се замислят кого да подкрепят - тези, които мислят само за собствения си джоб, или кандидатите на БСП, които се грижат за това хората да живеят по-добре. Винаги съм казвал, че когато човек отиде на лекар, иска да бъде прегледан от опитен медик или от професора, а не от стажанта. В политиката в последните години май влязоха много стажанти, които докараха страната да трагично положение. С  последователната си работа и с държавническото си  мислене БСП доказа, че знае как да управлява. Ние сме осъзнали отдавна, че за да има държава, трябва да има хора, за които да се погрижим. И това ще покажем за пореден път.
БСП е единствената алтернатива – няма как да предадем избирателите си и да се прегърнем с ГЕРБ.
- Какво правителство очаквате да има България след тези избори?
- Дано да не се случи "още от същото", подобно на Сглобката и на т.н. некоалиция. Такава формула на управление няма никъде по света - да се съберат няколко партии във властта и да отказват да се признаят, че са коалиция. Сглобяваш за какво, в името на какво!? Ние видяхме, че те се сглобиха, за да са добре, за да се спасят от арест или от затвора. Хората искат да има справедливост. Ако тя наистина възтържествува, нещата в държавата ще потръгнат.
Благодарен съм на моите колеги, на парламентарната група, на ръководството на партията и се гордея с тях, защото нито един от тях не позволи да изцапа името си или друг да го направи, да бъде намесена партията в каквато и да било задкулисна договорка и да участваме в престъпни схеми. Станахме свидетели на чекмеджета, кюлчета, пудели, пачки. БСП не е такава партия. Доказахме го и призовавам хората да заложат на нас с бюлетина номер 24.
Гарантираме, че на "Позитано" вече няма предатели. Има екип и той с работата си доказа, че може в един силно антагонистичен парламент да направи така, дори и с тактически действия, че в последния ден на НС, дори и с 23 народни представители успяхме да отложим либерализацията на тока, да помогнем на миньорите от "Мини Марица изток". Хората оценяват това, но и ние като народни представители при всяко наше действие,  допринесло за подобряване на ежедневието на хората, се чувстваме добре.
БСП смята, че след изборите партиите трябва да разпишат четири-пет национални цели, да се обединят около тях и да излъчат с определен времеви хоризонт, срок и задачи програмно надпартийно правителство.
- Вие сте дългогодишен член на Комисията по култура и медии в няколко парламента. Били сте и нейн председател. Длъжник ли е държавата на българската култура и на дейците ѝ?
- Да, държавата е огромен длъжник на сектор култура, както и на сектор спорт. Това са двете най-недофинансирани сфери. Направи се нещо на пожар в този парламент заради недоволството и протестите на културните дейци, дадоха се някакви пари. За съжаление, те се крайно недостатъчни например за археологическите разкопки, за работата на терен, за читалищата.
Музеите, читалищата и библиотеките има изключителна важна функция да пазят нашата памет и минало. Но те трябва да бъдат подпомогнати финансово. Жалко е, че много от обучените културни дейци, са принудени да напуснат своята любима работа и да търсят препитание в сферата на образованието, защото там заплатите са по-високи.
БСП отдавна се бори за заделянето на 1 на сто от брутния вътрешен продукт за култура, но все не успяваме това да се случи. Бяхме го почти достигнали във времето, когато министър на културата беше проф. Стефан Данаилов, когато процентът беше 0,8 на сто. Вместо да запазим тренда, след това този процент падна и сега е 0,4%.
ОТ 2017 година съм член на тази комисия и следя нещата много отдавна, но развитие в положителна  посока няма. Категоричен съм, че не трябва да се работи на парче и на пожар, като се отпусне допълнително някой лев. Трябва да има план-програма, по която да се действа стратегически. България има изключително богато културно наследство и смело може да кажем, че е люлката на цивилизацията на нашия континент. Затова е тъжно, че културните институции и творци са поставени в унизително финансово положение.
- Какви са посланията Ви към избирателите?
- На първо място да излязат и да гласуват. Много се разделихме българите и станахме все по-апатични. Все не ни харесва този или онзи, тази или онази партия. За съжаление, в политическия живот се навъдиха много еднодневки, които експлоатират емоциите и надеждите на избирателите. Това, че не се гласува, е проблем, който ще се отразява все повече и повече на настоящето и бъдещето ни. Всеки, който иска да се случи нещо добро, трябва да упражни своя глас, защото апатията не води до нищо хубаво. Води до купените и корпоративните гласове, до това да ни управляват кукловоди в паралелна държава. За съжаление, техните сметки излизат, а сметките на хората стават все по-високи.
Крайно време е да се отърсим от вътрешните и външните зависимости, за да можем да тръгнем към нормално развитие и да живеем като достойни европейци, каквито всъщност сме.
Българите не сме втора ръка хора и е време да го докажем като гласуваме с бюлетина номер 24.

Жълт код за опасно горещо време в петък

автор:Дума

visibility 10

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 382

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 430

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 354

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ