20 Юни 2024четвъртък00:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Весела Василева:

Най-трудно се преглъща хляб, даден с празни обещания

Успях да се видя през очите на другите и знам каква не трябва да съм, ако получа доверието на хората, заяви кандидатът за народен представител от "БСП за България" в 24 МИР-София

/ брой: 104

автор:Юлия Кулинска

visibility 664

ВЕСЕЛА ВАСИЛЕВА е родена през 1972 г. Завършила е езикова гимназия. Магистър по право. Притежава магистратура по право на ЕС и специализация в областта на вътрешно-икономическите отношения. Работила е като магистрат. В момента е адвокат. Кандидат е за народен представител от коалиция „БСП за България“ в 24 МИР-София, с преференция 110.


- Г-жо Василева, какво Ви мотивира да се кандидатирате за народен представител от "БСП за България"?
- Решението ми да се кандидатирам не е плод на емоция или нещо спонтанно, а дълго обмисляно и осъзнато. Мотивираха ме каузите на БСП, в които се включих - подписката за провеждане на референдум за забрана на джендър идеологията в българските училища, възстановяването на къщата паметник на Георги Димитров в София, работата ми като адвокат и всекидневните срещи с хората. Когато се сблъскаш с проблема, когато искаш да го промениш, трябва да се включиш. Отстрани да стоиш и да гледаш - не става.
- Включихте се активно като доброволец във възстановяването на къщата, където е живял Георги Димитров. Кое Ви провокира, докъде стигнаха ремонтните дейности?
- През м.г. с мен се свърза адвокат Руска Дучева от общество „Бяло братство“ и заедно с БАС, чийто пълномощник съм, обединихме усилията си за възстановяване на къщата близнак на ул. "Опълченска" 66 в София. В нея е живяло семейството на Георги Димитров и Учителят Петър Дънов.
Къщата е със статут на частна държавна собственост, а теренът под нея - на публична държавна собственост. Имотът е предоставен за управление на Министерството на културата. В съответствие с действащото към 1998 г. законодателство, къщата е обособена като два отделни исторически паметника на културата с категория „Национално значение“.
През годините досега не е проявен никакъв интерес или инициатива от страна на Министерството на културата къщата да функционира като музей и тя беше оставена на забвение и самосъхранение.
Ние поискахме имотът да ни бъде съответно възложен за управление и стопанисване, за да може музеите да бъдат реставрирани при стриктното спазване на законовите изисквания и да започнат отново да функционират като музеи. Осъзнаваме дълбокия смисъл и голямото национално значение на всичко, което започнахме. Музейните експозиции и всички предмети (вещи на Димитров и Дънов) са внимателни изследвани от специалисти и прибрани за повторно излагане в двата музея.  
Дейностите по ремонта започнаха в късната есен на м.г. В началото на декември 2023 г. получихме разрешение от министъра на културата за извършване на спешен авариен ремонт на покрива на къщата, който беше изгнил и пропаднал, а това е довело до компрометиране на вътрешните стени.
И тук е мястото да кажа - борбата с бездушната администрация, повторното съграждане на историята и възкресяване на спомена, това е тихият подвиг на големите човеци, които работят по възстановяване на къщата. На ул. "Опълченска" 66 няма политически спорове и неприязън, а има обединение за спасяването на духа и историята, има хармония и уважение към взаимните противоречия и възгледи. БАС е титуляр на специалната банкова сметка, по която постъпват дарения. Към момента от събраните пари от общество „Бяло братство“ се заплащат и разходите, направени по ремонта на северната част, защото поради спецификата на сградата ремонтните дейности се извършват едновременно.
ГЕРБ, управляващи през последните 15 години София, упорито не включват в плановете си каквато и да е грижа за запазването на българската история тук. В дом, в който е живял героят от Лайпцигския процес, чието име в световната история и до днес е символ на борбата с националсоциализма в Германия и с хитлерофашизма в света. Георги Димитров е бил председател на Коминтерна и е сред най-уважавани личности в световното ляво движение. Ето защо за нас е изключително важно да съхраним историческата памет за личността и делото му.
Защо съм доброволец ли? Защото изпитвам вътрешна потребност да го правя, успях да запаля и мои приятели. Това е моят начин да се противопоставя на държавното безхаберие. Усещането да съграждаш повторно историята не може да се опише с думи и това е право, което не се дава всекиму.
- Докъде стигнахте в усилията си?
- Изцяло е подменена дървената конструкция на покрива и са преустановени всички течове в къщата. Монтирани са челните дъски и са поставени улуците. Предстои повторната изолация на покрива и поставянето на керемиди. Успоредно с това се изработват мазилки на къщата по оригиналните рецепти, информация за които е открита в архивната документация. Предстои в скоро време монтаж на вече реставрираната дограма.
Много разчитаме да запалим още хора за каузата, както и, разбира се, на финансовата подкрепа на всички, които могат да се включат, за да бъде запазена част от историята ни.
- Бяхте част от Инициативния комитет против въвеждането на джендър идеологията в училищата. Какви са политиките на БСП в образованието и какво трябва да си промени в тази сфера?
- Участието ми в Инициативния комитет за провеждане на референдум за забрана на джендър идеологията в образователната система на България е едно от най-осмислените неща в моя живот.
Образованието е в критична ситуация и е неефективна и скъпоструваща сфера с нисък коефициент на икономическа възвръщаемост, произвеждаща все по-слабо образовани и подготвени кадри. Добре подготвените ученици намаляват с всяка изминала година и много от тях завършват с образование и реализация в чужбина.
Основна причина за това е отстъплението от опита и традициите на българското образование и заместването им с чужди образци, съдържание и форми, довели до заличаване на националната специфика. Бяха подкопани основните устои на българската образователна система - общодостъпност на образованието, патриотично възпитание. Занижиха се общообразователните изисквания за знания и бяха заменени с принципа „парите следват ученика“. Изоставането в подготовката на учениците в българската образователна система от тази в развитите страни е вече видимо.
На този фон станахме свидетели на подмяна на основни принципи на образователната система с неолиберални такива, включително и с неолибералната концепция за пол и половата идентичност, известна като джендър идеология. Нейното настъпление не е еднократно явление, а процес със забавено действие, чийто основен ефект, за съжаление, е подкопаването на възпитателната роля на училището като образователна институция и катастрофалните демографски последици.
БСП единствена каза това на глас и категорично и ясно заяви, че е необходимо регулиране по законодателен път. Организираната от нас подписка за провеждането на референдум против джендър идеологията събра подписите на близо 140 000 български граждани и други над 60 000, обявени за нередовни на формално основание. Независимо че не бяха изпълнени законовите изисквания за внасяне за разглеждане в НС, ние от Инициативния комитет продължаваме активно да работим за съхраняване на традиционните морални ценности на семейството. Защото бъдещето на нашите деца и държавният контрол над образователните стандарти са въпрос от значение за националната сигурност на България.
- Кои от предложенията на БСП в тази насока срещат подкрепа на хората?
- Държавна политика в образованието. Един учебник по един предмет за всеки клас. И той да бъде държавна отговорност, а не различни НПО да издават учебници с подменено съдържание на историята и класиците ни, целящо загуба на памет за род и отечество.
- Защо избирателите трябва да гласуват за кандидатите на "БСП за България"?
- БСП е единствената партия, която провежда политики в подкрепа на хората, последователно и неотклонно. За 7 месеца в управлението насочи към семейства, майки, деца, работещи и пенсионери 22 млрд. лв., въведе безплатни детски градини и ясли, безплатни учебници, увеличи минималната работна заплата, вдигна майчинските и пенсиите. И защото запази морала си - на партия, която не предава идеала си, каузата, избирателите, доверието.
- Какво Ви казват хората, с които се срещате по време на кампанията?
- За първи път в живота си съм от страната на тези, които убеждават други в правотата на идеите си. И не го правя в съдебната зала, а пред хора, които жадуват за лични срещи, за обикновени житейски разговори и за истинско отношение към проблемите им. Запознах се с много хора, с които обсъждахме политическото и икономическото състояние на страната, притесненията си от войната, кризите в обществото, сигурността на вота на предстоящите избори, липсата на адекватно и ефективно законодателство.
Хората не спестяваха критики и болезнени истини. При тези срещи разбрах простичката истина, че политиците могат да изпълнят смелите си лозунги, че ще върнат София, България и Европа на хората само след като самите те се върнат при тези, чието доверие искат, и чуят гласа им. Успях да се видя през очите на другите и вече знам каква не трябва да съм, ако получа доверието да бъда народен представител.
При всички срещи хората ми казваха, всеки по своему, че най-трудно се преглъща хляб, спечелен с празни обещания.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ