05 Юли 2024петък00:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Мръсни танци с цената на газа

Настъпи райско време за спекулантите на борсите

/ брой: 52

автор:Нора Стоичкова

visibility 355

Нора СТОИЧКОВА


Кой печели от резките подскоци на цените на газа вече е ясно на всички. Въпросът е защо това положение толкова дълго се търпи и не се предприемат мерки за контрол върху спекулативните печалби. Има измислени начини, просто е необходима политическа воля за това.

Въпросът защо търси и друг отговор. Счита се, че цените на газа се движат в толкова широки граници заради военната операция в Украйна. Това е така. Но има и друго - дългите езици на политици, финансисти и всякакви експерти действат на цените като бич на расов кон. Това предполага всички да бъдат особено внимателни за думите си. Особено у нас, където непремерена прогноза по телевизора за цената на олиото осигури масов бой за стоката в магазина и повлече със себе си цената на зехтина, който пък изобщо няма връзка с износа на слънчоглед и олио от Украйна. Но пък има връзка със страховете на хората от дефицит и скъпотия. Търговците надушват страха ни, още преди да се е появил на лицата ни, и никога не закъсняват лакомо да пребъркат джобовете ни. Всеки път, когато им се отвори възможност.

Така се случи и сега с цената на газа. Първо ни казаха, че цената за март ще е с 3,6% по-висока, а оня ден "Булгаргаз" ни сюрпризира с искане за 58% по-скъп газ за април. И циничното е, че само тази прогноза ритна така цените, че 

ситуацията на пазара съвсем се спече

"До 10-о число на всеки месец подаваме прогнозна цена за газа за следващия месец. Тази цена зависи от движенията на борсовите котировки през първите десет дни на месеца. За формирането на тази цена използваме формула и механизъм, който е одобрен, и не можем да си правим експерименти с това какво искаме." Това заобяснява в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски.  

По повод исканото увеличение от почти 60% за април, Топчийски уточни, че в края на месеца обикновено се подават коригиращи данни. И после забеляза, че "има тенденция последните два дни цените да вървят надолу и пазарът да се успокоява".

"Това е прогнозна, а не крайна цена. За високите прогнозни стойности повлияха екстремните нива на индекса на борсата в Нидерландия, който е основен компонент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора цената ще е по-ниска", уточни той.

Цитираме подробно Топчийски, за да се види по-ясно странната логика първо да треснеш пазара с висока прогноза, а после да се опитваш да го успокояваш от телевизора. Всички тези аргументи трябваше да се чуят преди, а не постфактум.

Въпросът е обаче дали станалото е въпрос само на класическо неумение за боравене с чувствителна информация или е целенасочено действие с цел високи печалби за определени играчи на енергийния пазар. Видяхме как газът и токът танцуват заедно мръсна румба по борсите, така че отговорната организация 

ДАНС нека да не мързелува

по темата.

Иначе отговорът на простичкия въпрос защо са толкова нестабилни цените на газа го има дори в Гугъл. Защото потребителите по света и у нас зависят обикновено от ограничени източници на доставки. Затова производителите, а не пазарът, определят цените. Всъщност, няма да е пресилено да кажем, че търговията с петрол и газ изобщо няма класическия профил на пазара. Тя зависи от изгодата на производителите да вдигнат или намалят количествата на борсите. Военните действия в Украйна са добър случай за баснословни печалби.

 Затова е толкова важно държавата, като единствен защитник на хората в тази сложна международна и вътрешна обстановка, да накара отговорните институции да анализират фактите и обстоятелствата, преди да ни шамаросват с прогнозни цени на газа. И да се сложи ред в нормативната уредба. Не може да си длъжен да публикуваш прогнози като КЕВР, а после да се чудиш как да успокояваш пазара.

Трябва да има и наказани държавни служители за тази паника. Бизнесът се компенсира от държавата заради високата цена на енергията, а хората как ще бъдат обезщетени за грешките на чиновниците? Рано или късно възмездие за това, че зорлем тикат държавата и хората към дъното, трябва да има.

КЗК разследва "Билла" за нелоялни практики

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 125

Тол системата с 500 млн. лв. приходи

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 125

ЕС въвежда мита върху всички онлайн стоки от Китай

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 125

Все повече кандидати са срещу Льо Пен

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 125

240 пожарникари изпраща Европа в Гърция

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 125

Швейцария спира опасно сръбско царевично брашно

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 125

ЕК дава 1,2 млрд. евро за Западните Балкани

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 125

Безпощадно

автор:Александър Симов

visibility 553

/ брой: 125

Различията с ГЕРБ са сериозни

visibility 523

/ брой: 125

Принципен въпрос

visibility 484

/ брой: 125

Разрив и раздори в ДПС

автор:Дума

visibility 619

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ