19 Юни 2024сряда20:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Вяра Емилова:

Изобщо не смятам да мълча в Брюксел

Обществените блага трябва да се разпределят справедливо между бизнеса и хората, така че държавата ни да върви напред, твърди кандидатът с №4 в евролистата на „БСП за България“

/ брой: 99

автор:Нора Стоичкова

visibility 1391

Вяра Емилова е завършила „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Придобива квалификация с диплом за управленски умения „Политически мениджмънт” в Нов български университет, София и редица специализации в сферата на социалното образование и управление. Член на БСП от 2005 г. Заемала е изборни длъжности на председател на Младежко обединение - Силистра, председател на Общински и Областен съвет на БСП – Силистра.
Член е на ИБ и секретар на НС на БСП. Ръководител на отдел „Организационна дейност, избори и кампании” към НС на БСП. Народен представител от „БСП за България“ в 45-ото, 47-ото, 48-ото НС от 20 МИР Силистра и 11 МИР Ловеч.


"Туризъм се прави с история, с артефакти, с добре развити маршрути, маркетингови продукти и разбира се в екологично чиста среда."


- Г-жо Емилова, какво мотивира решението Ви да се включите в надпреварата за Европейския парламент на 9 юни 2024 г.? Доскоро бяхте в ролята на български депутат.
- Избирам внимателно каузите си и в момента от ключово значение е да се преодолеят кризите извън границите на България, за да не бъдем засегнати от вторичните ефекти - това важи за войните, икономическия срив в ЕС, различни нови правила, които предизвикват напрежение, защото са нетипични за нашата традиционна ценностна система, а се налагат директно от Брюксел. Първо там трябва да свършим необходимото, за да може да се работи спокойно и тук. Това ме мотивира и вярвам, че мога да бъда полезна, защото аз няма да мълча - нито за негативите от зелената сделка, нито за боклуците в храната, нито за здравния терор, нито за посегателствата върху децата ни.
- Как националните политики на БСП в социалната сфера, туризма и екологията, които са Ваш приоритет, могат да се трансформират в европейски, така че да се повиши жизненото равнище на хората и да бъде защитен интересът на България, особено в зелената сделка.
- До момента за ключови сектори като здравеопазването всяка държава си решаваше самостоятелно, сега се подготвят документи, чиято цел е да има обща европейска политика и тук трябва да внимаваме какво точно се налага с дребния шрифт. В същото време по отношение на уеднаквяване на доходите и социалната подкрепа - ЕС няма намерение да уеднаквява правилата, като за пореден път се прилага двоен аршин. По отношение на туризма и екологията ситуацията стои по идентичен начин, като наше задължение е да се преборим за историческото право на България да бъдат признати нашите корени и приноса си за създаването и развитието на стария континент. Туризъм се прави с история, с артефакти, с добре развити маршрути, маркетингови продукти и разбира се в екологично чиста среда. За това ще се боря.
- Често изразявате гордостта си от това, че сте кандидат именно на БСП. В какво точно се изразява Вашето задоволство?
- Оценявам закачката във въпроса, но в същото време и неразбирането - БСП е единствената социална партия, която упорито и систематично се бореше години наред с нездравото управление на разнообразни десни формации, които в крайна сметка доведоха страната до ужасяващи кризи, до увеличаване богатството на богатите и до обедняване на бедните. Няма нищо страшно в десните управления, ако се спазва принципът на редуване с леви правителства, което гарантира, че благата се разпределят справедливо, при десните - към индустриалния капитал, при левите - към работническата класа и уязвимите групи. Второто, обаче, у нас не се случва и затова е толкова голямо социалното напрежение. Дълбоко убедена съм, че правилната житейска, политическа и човешка позиция е на страната на БСП, защото е време за социална държава, за социална Европа.
- Какви са Вашите прогнози за постигане на мир в Украйна?
- Не съм специалист по национална сигурност, но като жена и политик се надявам час по-скоро да се пристъпи към дипломатически начини за решаване на конфликта. Това, което виждам е, че такива средства до момента не са използвани, а това е тревожно. Няма война, от която страната ни да е излязла по-силна или по-цяла, опасявам се, че и в този случай щетите за нас ще са много големи. Дано не се разраства конфликтът! Според мен повече по темата ще може да се каже след изборите в САЩ през есента, защото това ще даде нова геополитическа посока за света и надявам се и за решаването на този конфликт по мирен път с дипломатически средства.
- Как оценявате натрапването с всякакви средства на съмнителни социални модели и пълзящата цензура в медиите от страна на европейската бюрокрация?
- Както вече споменах - категорично против съм и затова апелирам да се гласува за БСП, за да можем да спрем в зародиш подготовката и приемането на подобни документи. Колкото повече сме в ЕС, толкова по-активно и ефективно ще можем да влияем на процесите. Тревожни са много от плановете на ЕС - както по отношение на здравеопазването, равенството между половете, социалните дейности, екологията, енергетиката, земеделието, така и във връзка с изкуствения интелект, нанотехнологиите, телекомуникациите и други.
- Европа продължава да обмисля нов пакет санкции срещу Русия, които включват и прекратяването на дейността на НПО-та, финансирани с руски пари. Как се отнасяте към съществуващите санкции и техните последствия за икономиката на Европа и България?
- Макар да съм с твърдата позиция, че България винаги е била и трябва да бъде част от Европа, съм против сляпото следване на призиви, с които ЕС (в частност и България) се простреляха в крака. Много ненужни мерки бяха взети, само и само да сме по-големи светци от папата. Не е редно да се пренебрегва националния интерес и това стана пределно ясно по време на последното евролиберално управление, за което “няма ляво, няма дясно”, а всичко беше само бизнес.
- Смятате ли, че санкционната война срещу Русия постига своите цели?
- Постига големи цели, но не и тези, които ЕС заявяваше, че ще постигне със санкциите. Икономиката на Европа е на прага на дълбока рецесия заради отказа от евтини енергийни източници. Цензурирането на руските телевизионни канали само засили интересът към самата Русия и културна идентичност. Настрои европейците срещу Брюксел и засили евроскептицизма по целия континент. Също така постигна заздравяване на БРИКС, връзването на източните валути към златото, стабилизиране на икономиките на Русия и Китай, както и на други азиатски държави, доведе до ново прекрояване на света, в което Европа се оказва в по-малобройния отбор и в доста слаба позиция. Друг ефект от санкциите е повишаване ролята на Китай и Турция, на арабските петролни икономики, което тепърва ще има сериозни последици за целия свят.
- Наскоро македонският президент Гордана Силяновска нарочно се назова президент на Македония, с което наруши Преспанския договор и разгневи лидерите в Европа. Гръцки депутат дори демонстративно изгори копие от този договор в парламента в Атина. Как оценявате „грешката“ на Силяновска и удовлетворява ли Ви позицията на служебното правителство по този казус?
- Не можехме да очакваме друго. Нека върнем лентата назад и всичко изглежда логично. Въпросът е къде е българското лоби, какви действия предприема нашата държава през последните десетилетия за нормализирането на отношенията със СР Македония. С голяма сила стои въпросът - какво имаме намерение да правим занапред. Балканите си остават барутен погреб и всичко, което се случва тук, трябва да се следи с изключително внимание.
- Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо с 5 куршума. По него стреля 71 годишен писател, несъгласен с позициите му. Още на другият ден се появиха анонимни смъртни заплахи към Виктор Орбан и Александр Вучич в мрежата. Смятате ли стрелбата по Роберт Фицо за знаково покушение срещу инакомислещите политици в Европа? Ще се промени ли с нещо Европа след този атентат?
- Действията на подобни “интелектуалци” несъмнено са някакъв вид предупреждение. Помните, че преди демонтирането на Паметника на Съветската армия, също “интелектуалец” си позволи да вандалства, като счупи паметната плоча. Проблемът е, че с подобни действия се прави опит за натрапването на нов „морал“, на подмяната на традиционните общочовешки ценности, които споделят жителите  в стара християнска Европа. Примери има  много, но по същество атентатът срещу словашкият премиер е политически, опит за респектиране на инакомислещите лидери в Евросъюза.
- Защо трябва да се гласува за БСП на тези избори?
- За да изпълни България историческата си мисия, оставайки неутрално и парламентьор в конфликтите, за да предотвратим поредна национална катастрофа, за да се погрижим достойно за родителите си и да опазим всичко свято - децата си, земята си, богатствата си, грамотността, духовността си. Решението е – гласувайте с №24 за „БСП за България“  на 9 юни – за партията, която никога не отстъпи от принципите си, която реално защитава хората, българският национален интерес и винаги изпълнява обещанията си.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 306

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 280

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 315

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 277

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ