23 Юни 2024неделя05:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Представяне на книгата "Български стъпки в далечна Бразилия"

/ брой: 115

автор:Дума

visibility 485

Книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби" ще бъде представена на 21 юни от 16 ч. в зала 19 на ИЕФЕМ - БАН (ул. "Московска" 6А). В нея авторът събира биографиите на над 30 българи, избрали Бразилия за свой втори дом и оставили там своя отпечатък и наследство. Изданието е с научен редактор гл. ас. д-р Лина Гергова и е финансирано по Националната програма "Неразказаните истории на българите" на Министерството на образованието и науката на Република България, която цели популяризиране на краеведските изследвания на българските мигранти, на записването и издаването на техните биографии, наративи и творчество. Сред героите в книгата са артисти, предприемачи, интелектуалци, политически мигранти. Много от имената са известни в България - писателите Матвей Вълев и Илко Минев, бащата на Дилма Русев и близък приятел на Елисавета Багряна - Петър Русев, режисьорът Иван Хлебаров. Читателите ще се запознаят с изгрялата в Европа, но блестяла в Бразилия балерина Жулиана Янакиева, с един от значимите задгранични български дисиденти - Христо Бояджиев, посветил живота си на популяризирането на историята на България, с годеника на Яна Язова - предприемачът Ганчо Табаков, заминал надалеч с разбито сърце, със световноизвестната абстрактна скулпторка Люба Волф-Бояджиева, с големия колекционер и меценат Илия Делев, основоположник на Музея "Земята и хората", с популярната в цяла Латинска Америка архитектка и художничка Доли Михайловска.  
Авторът Даниел Методиев е геолог, чиято кариера преминава през Мозамбик и Португалия, за да стигне до Бразилия, където създава семейство и живее вече повече от 10 години. Той е значима фигура за българската общност в огромната страна, практически познава почти всеки свой сънародник там. През последните няколко години с него се свързват българи, търсещи свои далечни родственици в Бразилия, а и самият той се натъква в архивите и печата на интересни съдби. Така се раждат биографичните очерци, които сега са събрани в книга.

Таксиджиите нащрек: индийците им взимат хляба

автор:Дума

visibility 755

/ брой: 116

Алкохолът и тютюнът у нас - най-евтини в ЕС

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 116

24 нови ракетни площадки срещу градушки

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 116

Русия и Виетнам - все по-близки

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 116

Шолц търси решение за миграцията

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 116

"Хизбула" заплаши и Кипър

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 116

Още един провал

автор:Деси Велева

visibility 804

/ брой: 116

По-добри времена

автор:Мая Йовановска

visibility 707

/ брой: 116

За късия хоризонт

visibility 679

/ брой: 116

Войната, която пак ни напомня: "Хора, бдете!"

автор:Евгений Белий

visibility 741

/ брой: 116

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ