20 Юни 2024четвъртък15:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Идеология в технологията

/ брой: 101

visibility 1925

Милен Милушев

Мръснишки лъжливи са оправданията на премиера Главчев и шефа на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, че внедряването на американско гориво в руската ни ядрена централа е диверсификация. Не е диверсификация. Защото ще се прекрати договора с Русия за внос на руско ядрено гориво. Диверсификация щеше да има, ако се внасяше гориво и от Русия, и от САЩ, и от Франция, и от където и да е другаде. Това е избор. Игра с цени и възможности. Алтернативи.
Сега се сменя една зависимост с друга. При това новата зависимост от САЩ носи тежки негативи. Горивото на „Уестингхаус“ е чуждо тяло за съветската ни ядрена централа. Много експерти твърдят, че е вероятно това ново гориво да не взаимодейства добре със системите от друго поколение и с други параметри за сигурност. Бъдещето ще покаже. Но е факт, че се сменя една зависимост с друга, по-рискова.
Още повече, че в момента Русия побеждава Запада във войната на САЩ и колонии срещу Руската федерация на територията на Украйна. До година-две се очаква Русия да победи окончателно. И тогава ще бъдем принудени да търсим по-изгодното и по-надеждното руско ядрено гориво. Американското винаги ще е по-скъпо и по-ненадеждно за АЕЦ "Козлодуй". Просто различни технологии с различни конфигурации на функционалност и експлоатация.
Евроатлантическата глутница налага идеологията в… технологията. Неправилно е. Опасно е. Може би е и престъпно. Идеологията – русофобията, изродена до насочване срещу неодушевени предмети, е подходяща за кръчмите. Но е вредна за механиката на технологиите. Там важат законите на физиката и на химията…
Дори горивото на „Уестингхаус“ да излезе съвместимо с АЕЦ "Козлодуй", то не носи диверсификация. Носи по-тежка зависимост, защото държавата България се оказва с още едни окови на зависимост. На несвобода. На колониализъм. Имаме зависимост от САЩ във военната сфера. Имаме зависимост от САЩ във финансово-икономическата сфера. Имаме зависимост от САЩ в идеологическата сфера. Имаме зависимост от САЩ в културната сфера. Имаме зависимост от САЩ в политическата сфера… Къде ли не имаме робска зависимост от САЩ. Сега и в ядрената енергетика. Още една окова. Светлината ни става зависима от джендър империята?! На какво се радват евроатлантиците? На мрака на робията си…

Фейсбук

Фалстарт на новото Народно събрание

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 115

Опитали да източат 100 000 лева от община Дупница

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 115

МВР съветва хората да се барикадират от крадци

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 115

САЩ предлагат заем от 8 млрд. долара за 7 блок

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 115

До 4 месеца ясни кандидатите за газ в блок "Хан Тервел"

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 115

Хазартът е разплатил 6 млрд. лв. печалби през 2023 г.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 115

Москва и Пхенян обявиха общ враг - Вашингтон

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 115

И в Швеция ще има американски войски

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 115

САЩ продават оръжия на Тайван за $360 млн.

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 115

Левите във Франция - втори в проучванията

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 115

Холивудски парламент

автор:Александър Симов

visibility 123

/ брой: 115

Има опасност от гръцки сценарий за България

visibility 171

/ брой: 115

Проблемът с новите лични карти

visibility 134

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ