19 Юни 2024сряда22:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гербаджия се пробва да даде на Дянков още правомощия

Безумното предложение министърът да контролира парите от парникови емисии бе спярно от левицата

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 48148

"Обръщате закона с главата надолу". Така се обърна към мнозинството вчера депутатът от левицата Румен Такоров. Повод за думите му стана опитът на гербаджията Костадин Язов да прокара допълнителни правомощия и контрол над средства от държавния бюджет за Симеон Дянков. Това стана по време на гледането на промените в Закона за околната среда, с които се полагат основите на Националната схема за зелени инвестиции. Едната идея на Язов бе да лансира възможността, ако липсва изрично изискване от страна на купувача на парниковата емисия, средствата от продажбата чрез Националната схема да постъпват в държавния бюджет. Второто му хрумване бе тези средства да постъпват в специална извънбюджетна сметка, която се поддържа и контролира от министъра на финансите. Така Дянков щеше да получи възможността да контролира изпълнението на договорите за продажба на предписани емисионни единици и разходването на средствата, отпускани от Националния доверителен екофонд, по договорите за финансиране на проектите по Националната схема за зелени инвестиции, включително разходите за административни нужди по прилагането на схемата.
Екоминистърката Нона Караджова защити депутата от ГЕРБ, като заяви, че предложената редакция дава голяма гъвкавост. Тя отново се измъкна с тезата, че ако бившите управляващи са искали да променят нещо, е можело да го направят. Караджова обаче обеща, че средствата от продажба на емисии ще се използват само за екологични проекти и дейности.
В крайна сметка депутатите приеха единствено средствата по Националната схема за зелени инвестиции да могат да отиват в държавния бюджет, освен ако инвеститорът не изрази други съображения. С приетите поправки се създава правна уредба и механизъм за участието на България в международната търговия с емисии на парникови газове съгласно Протокола от Киото. Процедурите за продажба на предписани емисионни единици предвиждат да включват предварителни преговори с потенциални купувачи, които ще се провеждат от министъра на финансите, икономическия министър и екоминистъра. Кабинетът ще одобрява основните условия на сделката, а тримата министри ще сключват договора с купувача.

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ