19 Юни 2024сряда23:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кристиан Вигенин:

ЕС трябва да помага, а не да дирижира

Твърде често евродепутатите се откъсват от реалностите и заживяват в Брюкселския "балон", с мен това няма как да се случи, защото съм стъпил здраво на земята, на българската земя, казва водачът на евролистата на "БСП за България"

/ брой: 106

автор:Нора Стоичкова

visibility 2467

Избори 2024


"Дезертирането на Елена Йончева към листата на ДПС е тежко разочарование не само за мен, а и за десетките хиляди социалисти, които тогава я подкрепиха лично"


- Г-н Вигенин, какво мотивира решението Ви да се включите в надпреварата за Европейския парламент на 9 юни 2024 г.? Досега дълги години бяхте в ролята на български депутат и зам.-председател на парламента?
- Не беше лесно решение, но обмислих внимателно ситуацията и основните причини са няколко. Убедих се, че не можем да водим достатъчно успешна политика тук, в България, ако нямаме силно представителство в Европарламента. Опитът, който натрупах в последните 10 години в българската политика и управление на различни позиции, ще ми позволи да бъда много по-ефективен като член на Европейския парламент и да помагам за решаването на проблемите на хората, които представлявам. Познавам добре институциите и знам как можем да постигаме целите си там.
Освен това съм забелязал, че твърде често евродепутатите се откъсват от реалностите и заживяват в Брюкселския „балон“, с мен това няма как да се случи, защото съм стъпил здраво на земята, на българската земя.
И не на последно място - получих над 170 номинации от общинските организации на БСП. Това доверие и очакване от страна на структурите ни се оказа решаващият фактор да се ангажирам да водя листата на БСП в евроизборите, защото се надявам така да съм успял да обединя и мобилизирам социалистите и симпатизантите зад нашите впечатляващи кандидати.
- Често заявявате, че водите кампанията с вдигнато чело като кандидат на БСП. Кое Ви дава това самочувствие?
- Наистина е така. Аз съм част от екипа, който особено в последните години води тежки битки за морал, последователност и принципи в българската политика. Борихме се за изпълнение на поетите ангажименти и програмата ни в трудни условия и въпреки натиска постигнахме определени успехи. Често се движехме срещу течението, което ни изтощаваше, но за много от нещата днес можем да кажем „Бяхме прави“. Сега, когато се срещаме с хората, не се налага да се обясняваме и оправдаваме като останалите партии, а имаме всички основания да искаме доверието им, защото не ги предадохме нито веднъж!
- С какво се отличава днешната листа с евродепутати от тази преди пет години?
- Всяка листа отразява времето, в което е избрана. Преди пет години много неща бяха различни и не бих искал да правя паралели и сравнения. И все пак има една голяма разлика - тогава листата беше избрана от Националния съвет след много спорове и скандали, имаше тежък конфликт кой да я води. Този път всичко беше различно. И трябва да кажа, че си научихме и уроците.
Дезертирането на Елена Йончева към листата на ДПС е тежко разочарование не само за мен, а и за десетките хиляди социалисти, които тогава я подкрепиха лично. Сега и водачът, и останалите кандидати са хора, доказали своята лоялност към социалистическата идея.
- Какви са Вашите приоритети в Европейския парламент и как те ще отразят нарастващото напрежение в обществото по отношение на конфликта в Украйна, натрапването на спорни социални модели и пълзящата цензура в медиите?
- Най-общо мога да кажа, че амбицията ми е да работя за промяна в начина на функциониране и в приоритетите на Европейския съюз. Искам решаването на проблемите на хората да бъде на първо място, да има ясно и опростено законодателство, което дава достатъчно свобода и гъвкавост на държавите членки да се адаптират, да не се предприемат мерки, които могат да доведат до негативни социални последици или да предизвикат напрежения в обществото.
ЕС трябва преди всичко да подкрепя и да помага, а не да дирижира и да налага мерки, т.е. да променим фокуса.
Що се отнася до конкретните политики, има три сфери, които ще следа особено близо - външната политика, сигурността и отбраната; социалните и демографски въпроси, както и икономическата политика с акцент мерки в подкрепа на малките и средните предприятия.
- Европа продължава да обмисля нов пакет санкции срещу Русия. Как се отнасяте към съществуващите санкции и техните последствия за икономиката на Европа и България?
- БСП има ясна и последователна политика по отношение на икономическите санкции, която отстоява от години. Войната в Украйна стана поредно доказателство, че политиката на санкции не е ефективна, не постига набелязаните цели, а от нея страдат преди всичко гражданите. Освен това няма как да не отчетем, че икономическият растеж на Русия след санкциите е по-висок, отколкото преди тях. При Евросъюза е обратно. Нека идеолозите на санкционната политика обяснят тези факти.
- Много повече хора днес са силно притеснени от надвисналата заплаха от глобална война. Смятате ли, че е възможно Европа отново да бъде въвлечена в кръвопролития? Как се отнасяте към идеята на служебното правителство на Главчев момчетата, които не влязат студенти след завършване на училище, да бъдат мобилизирани на военна служба?
- Често ни обвиняват, че създаваме страхове, че войната е далеч и ние не сме въвлечени в нея. В същото време се трупат действия, изявления и намерения, които ни ангажират все по-сериозно в конфликта и за мен несъмнено подготвят общественото мнение за все по-крайни действия.
Но нека да го кажа ясно още сега - ние няма да допуснем българи да губят живота си по чужди фронтове за чужди интереси! Готови сме на крайни действия, за да спрем тая лудост, която е обхванала някои европейски лидери, а нашите местни политпапагали чинно копират и пригласят.
- Наскоро македонският президент Гордана Силяновска нарочно се назова президент на Македония, с което наруши Преспанския договор и разгневи лидерите в Европа. Гръцки депутат дори демонстративно скъса копие от този договор в парламента в Атина. Нарочна ли е грешката на Силяновска и удовлетворява ли Ви позицията на служебното правителство по този казус?
- Новата власт в Република Северна Македония тества съседите и партньорите си. Получи много категоричен отпор на опитите да ревизира договореностите с тях. Очаквам следващото българско правителство да има твърда позиция и да не прави никакви компромиси по отношение на РСМ - страната трябва да изпълни поетия пред нас и потвърден от ЕС ангажимент да включи българите в конституцията си, трябва да бъде прекратена необратимо антибългарската риторика и пропаганда, трябва да започне и прилагането на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство. Просто няма начин България да допусне в Европейския съюз страна, която се отнася враждебно към нас и към гражданите си с българско самосъзнание.
- Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо с пет куршума. По него стреля 71-годишен писател, несъгласен с позициите му. Във Франция пък със закон ще забраняват на политици да изказват положително отношение към Русия. Какви ще са последствията от пълзящата цензура в Евросъюза?
- Войната се води не само на фронта в Украйна. Не по-малко ожесточена е пропагандната война, която се води повсеместно. Тази война е за душите на хората и ги обърква, нагнетява напрежение, а случилото се с Фицо е изключително тревожен знак, че никой не е защитен.
Отричането на самото право да имаш различна гледна точка намирам за тежко изкривяване. Обвиняват Путин в диктатура, защото в Русия имало цензура и не допускали различни мнения и позиции извън официалните. Излиза, че ние сме на път да направим същото - за мен това е неприемливо. Не можеш да защитаваш демокрацията с недемократични средства. Ако се опитваш да го правиш, тогава губиш правото да критикуваш когото и да било. Ето още една тема за размисъл.
- Защо трябва да се гласува за БСП на тези избори?
- С пълна убеденост казвам, че БСП остана единствената партия, която поддържа жива надеждата за промяна. Стотици хиляди българи от площадите на 2020 г. останаха излъгани и обезверени. Но докато ни има нас, ще има и надежда. Тези хора са тук и енергията рано или късно ще се надигне отново.
Изборите на 9 юни са шанс нещата да се случат по-скоро. За да върнем достойнството на народа и на държавата, за да се преборим Европа да поеме по пътя на мира и развитието - 24 в двете бюлетини!

Още няма консенсус за Фон дер Лайен

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 114

Масови призиви за оставка на Нетаняху

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 114

Западът вижда в Китай заплаха, а не партньор

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 114

Канзас заведе дело срещу "Пфайзер"

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 114

Без надежда

автор:Александър Симов

visibility 375

/ брой: 114

Между образованието и бедността

автор:Аида Паникян

visibility 353

/ брой: 114

Нормално ли ви е?

visibility 392

/ брой: 114

Политкоректност

автор:Марин Милашки

visibility 338

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ